Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritike iz Bruxellesa

EK: Hrvatski plan o reciklaži otpada je nerealan

18.04.2016., Zagreb - Zeleni otoci za razvrstavanje otpada u Gradskoj cetvrti Podsused Vrapce.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/6
01.07.2016.
u 14:43

U Ministarstvu zaštite okoliša kažu da je riječ o neslužbenom dokumentu koji ničime ne utječe na donošenje Plana

Javna rasprava o Nacrtu Plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje od 2016. do 2022. okončana je jučer, a svoje neslužbene primjedbe na taj dokument koji je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja poslala je i Europska komisija (EK), odnosno njene opće uprave za regionalnu politiku i okoliš.

Nema integracije

U tim neslužbenim komentarima sročenim na pet stranica, među ostalim, navodi se da je u Planu nejasno predstavljen trenutačni sustav gospodarenja otpadom te da u novom Planu nedostaju integracije među akcijskim planovima. U EK su tako primijetili i da je u novom Planu osam centara za gospodarenje otpadom predviđeno s kapacitetom od 14 do 21 posto od trenutačne količine nastalog otpada. Ostalo bi se trebalo reciklirati, a to je, dade se iščitati iz komentara, prilično nerealno.

– Hrvatska planira da će ostatak otpada ići u 90 sortirnih centara, a to izgleda vrlo zahtjevno s obzirom na to da je stopa recikliranja u 2014. godini bila samo 17 posto – navodi se u tom neslužbenom dokumentu EK. Novom Planu se prigovora i da u njemu nema cost-benefit analiza pa se navodi da se planira sagraditi veći broj manjih objekata te se upozorava da su obično manji objekti skuplji za izgradnju i rad jer nemaju koristi od ekonomije razmjera. U Ministarstvu zaštite okoliša, koje vodi mostovac Slaven Dobrović, za komentare iz EK kažu su da je riječ o neformalnom dokumentu koji ne utječe na donošenje Plana te da se ti komentari referiraju na raniju verziju.

Nacionalni interes

– Plan je nacionalni dokument koji izražava nacionalne interese, a koje smo mi u RH pozvani samostalno odrediti i razraditi – navode u Ministarstvu. EK će službeno komentirati Plan kad se on donese. 

>>Hitno treba povući 475 milijuna eura iz EU za gospodarenje otpadom

Komentara 6

RI
rikavac
16:23 01.07.2016.

neznam jel ovo slila iz Srbije ili Hrvatske.Vidim gajbu Jelen piva?!

PA
pavel1001
16:10 01.07.2016.

ma baci sve kroz prozor i gotovo hehehe

AO
admini_obrišite_si_mami
17:52 01.07.2016.

razdvajanje otpada, a sve odvozi isti kamion... I tu je netko maznul velku lovu kao i na energetskim certifikatima, razdjelnicima topline...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije