Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
temeljita procjena

EK će kritizirati Hrvatsku zbog Zakona o konverziji kredita?

švicarci
Foto: Marko Prpić/Pixsell
09.02.2016.
u 18:30

Neslužbeno, EK drži da zakon nije usmjeren na pomaganje najugroženijima, a dvojbeni su i pravni temelji zakona

Europska komisija sprema se u novim ekonomskim prognozama za Hrvatsku za 2016. objaviti da je hrvatski Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima suprotan posljednjim ekonomskim preporukama za Hrvatsku, koje je Komisija predložila, a Vijeće EU usvojilo u srpnju 2015. godine.

Neslužbeno smo to doznali od izvora u Bruxellesu upućenih u pripremu novih ekonomskih preporuka koje će biti objavljene 24. veljače. Potvrdi li se ta informacija i 24. veljače, to bi moglo dovesti do novog pritiska Bruxellesa na novu vladu da učini nešto sa zakonom koji je osmislila prethodna vlada, a koji je u Saboru usvojen jednoglasno.

Prošlogodišnje ekonomske preporuke, naime, pozivale su Hrvatsku da pronađe dugoročno rješenje za kredite denominirane u švicarskim francima, ali rješenje “koje je razmjerno i pravedno te koje počiva na čvrstim pravnim temeljima i usmjereno je prema pomaganju najranjivijim dužnicima”. U Komisiji sada, prema našim neslužbenim izvorima, smatraju da Zakon o konverziji, koji je usvojen u rujnu 2015., nije usmjeren prema pomaganju najranjivijima, a za EK su dvojbeni i pravni temelji na kojima taj zakon počiva. U Komisiji, naime, još traje analiza o tome je li taj hrvatski zakon u skladu s principom temeljnog ugovora EU koji jamči slobodu kretanja kapitala.

Glasnogovornica Europske komisije u izjavi za Večernji list podsjeća da je Europska komisija pokrenula 7. listopada formalni dijalog s hrvatskim vlastima o usvojenom Zakonu o konverziji te da taj dijalog još traje.

– Komisija nastavlja s temeljitom procjenom podataka koje su nam dale hrvatske vlasti. Odluka o sljedećim koracima ovisit će o tome kakav će zaključak imati pravna procjena – rekla je Vanessa Mock, glasnogovornica Europske komisije zadužena za politiku financijskih usluga.

Komisija je, podsjetimo, počela analizirati hrvatski Zakon o obveznoj konverziji kredita iz švicarskih franaka u eure nakon što je Hrvatsku zbog tog zakona kritizirao austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling na sastanku Vijeća EU. 

>>Srbi zaduženi u švicarcima na prosvjedu zatražili rješenje od premijera Vučića

>>Dužnicima koji ostaju u CHF od danas 9,2 posto skuplji tečaj

Komentara 8

DU
Deleted user
19:21 09.02.2016.

Glupost. Konverzija je mahom provedena i priča je zavšena. Bilo kakvo mijenjanje bi dovelo do pavnog nereda. Neka banke čekaju pravorijek ustavnog suda i gotovo. Ti iz EK se ponašaju kao nadvlast, a jasno je da su i oni pod utjecanjem bankarskog kapitala. Zakon je usvojen jednoglasno, pa da vidim HDZ da ga sad mijenja.

TH
than
00:31 10.02.2016.

I sto je tu novo. Pa ovaj tzv. Zakon uopce ne stiti najugrozenije. Budimo iskreni, Lalovac ga je izbacio, jer je i on medju njima i lijepo si je pomogao, a placati cemo mi svi. Da je ovo normalna drzava, zavrsio bi na sudu, ali nije.

Avatar Boombastic
Boombastic
19:23 09.02.2016.

naravno, trebali su ponuditi i osiguranje u vezi kredita. govnari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije