Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZMJENA INFORMACIJA

Dvadesetak zemalja poslalo podatke o štednji hrvatskih građana

Boris Lalovac
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
15.09.2014.
u 19:00

Europskom direktivom propisana je razmjena informacija o isplaćenim kamatama na štednju između članica EU

Razmjena podataka o stranim državljanima koji štede u državama članicama EU ide sporije nego što je Hrvatska mislila.

Naša Porezna uprava ispoštovala je zadane rokove i do kraja lipnja dostavila sve podatke o kamatama stranaca koji štede u Hrvatskoj, ali do ovoga tjedna u Zagreb su pristigli podaci iz dvadesetak zemalja.

– Trenutno Ministarstvo Financija raspolaže podacima iz dvadesetak zemalja i u daljnjem je traženju od drugih država – kazali su u Poreznoj upravi koja je odlučila da će javno objaviti podatke o broju Hrvata koji štede u inozemstvu i kamatama koje su primili u drugom dijelu 2013. godine tek kad prikupe informacije iz svih država.

Europskom direktivom propisana je razmjena informacija o isplaćenim kamatama na štednju između država članica EU, a čiji je cilj da se dohodak od kamata oporezuje u državi gdje je primatelj kamate porezni rezident, i da se u tom smislu spriječe porezne utaje, pojašnjavaju u Ministarstvu financija.

U program automatske razmjene podataka uključeno je 26 zemalja članica EU (povrh njih su i nizozemska i britanska područja), dok Austrija i Luksemburg imaju prijelazno razdoblje, tijekom kojeg kamate oporezuju s 35 posto poreza po odbitku.

Četvrtina naplaćene kamate ostaje u Austriji, a ostatak se šalje državama iz kojih dolaze strani štediše. Budući da Hrvatska još ne oporezuje kamate, Hrvati koji tamo štede mogu se osloboditi plaćanja poreza po odbitku ako svojevoljno pristanu na razmjenu podataka.

Sličnu praksu plaćanja pretporeza na kamate ima i Švicarska, koja i dalje čuva identitet štediša i institut bankarske tajne pa podatke dostavlja samo za strance koji to zatraže da bi se oslobodili plaćanja pretporeza.

>> 'Građani imaju oročeno 10 milijardi eura štednje'

Komentara 8

DU
Deleted user
22:05 15.09.2014.

Napravit ću sve samo da se ovi besposličari ne dočepaju niti jedne lipe moje zarade .

ST
stefj
20:25 15.09.2014.

Baš me zanima koliko će se novaca uprihoditi od poreza na kamate. Vjerojatno puno, puno manje nego što vlada predviđa. Neki povlače novac iz banaka jer u drugim zemljama mogu jeftinije štedjeti, a neki iz čistog principa, jer ne žele hraniti uhljebe...

TH
than
21:16 15.09.2014.

EU udarila kajlu, znaci stranci koji kod nas stede, cvrc... Kako pise cilj je da se dohodak od kamata oporezuje u državi gdje je primatelj kamate porezni rezident.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije