Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
forum u dubrovniku

Plenković: Proširenje EU prioritet je za Hrvatsku

Dubrovnik forum
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/4
26.08.2016.
u 11:14

Jedan je od velikih izazova za Europu balkanski migracijski pravac. Zato je važan nastavak provedbe dogovora o upravljanju migracijama koji je EU postigao s Turskom

Migracijski val, terorističke prijetnje, nestabilnost na istočnim granicama Europske unije izazovi su s kojima se EU suočava i mora ih rješavati zajedničkom politikom, rekli su sudionici panela "Globalni izazovi" kojim je u petak nastavljen forum u Dubrovniku.

"Cilj je ovog panela razgovarati općenito o geopolitičkim izazovima" i o tome kako "tješnja suradnja i partnerstvo u Europi kroz različite geografske regije" mogu pridonijeti jačanju EU i pomoći rješavanju drugih globalnih izazova, rekao je hrvatski šef diplomacije Miro Kovač drugog, završnog dana dubrovačkog foruma koji je ove godine posvećen Inicijativi triju mora, jačanju suradnje članica EU na prostoru Jadrana, Baltika i Crnog mora.

U današnje doba puno je nesigurnosti, kompleksnosti, nijedna zemlja ne može izazove sama rješavati i zato smo "upućeni jedni na druge", rekao je Kovač, moderator vanjskopolitičkog ministarskog panela.

Drugi paneli obuhvaćaju razgovore o konkretnim projektima suradnje u energetici, prometu, digitalizaciji i drugoj gospodarskoj suradnji.

Jedan od velikih izazova za Europu je balkanski migracijski pravac. Zato je važan nastavak  provedbe dogovora o upravljanju migracijama koji je EU postigla s Turskom.

Naglasio je važnost zaštite vanjskih granica jer "bez efikasne zaštite vanjskih granica nećemo uspjeti imati pravu zajedničku europsku politiku" i obraniti se od migracija na području EU.
"Stabilnost jugoistočne Europe od ključne je važnosti za sigurnost i stabilnost Europe", rekao je nadalje i naglasio važnost politike proširenja EU "koja je jedna od najuspješnijih politika EU".

"Hrvatska čvrsto podupire i nastavit će podupirati nastavak proširenja EU", rekao je Kovač.

Proširenje je prioritet za Hrvatsku, istaknuo je Andrej Plenković, potpredsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta i dodao da će Hrvatska od svojih susjeda zahtijevati da ispune europske kriterije i poštuju preostala pitanja koja moraju riješiti.

Izrijekom je spomenuo Srbiju koja pod krinkom primjene zakona o univerzalnoj nadležnosti želi procesuirati hrvatske državljane za kaznena djela na području Hrvatske, što je mjesecima izvor napetosti između dviju zemalja.

Taj standard nećemo prihvatiti ni od jedne države članice, rekao je Plenković.

Mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto naglasio je da Europa od Drugog svjetskog rata nije bila u tako kompleksnoj situaciji koju predstavlja rat u Ukrajini, terorizam u Europi, odluka pete najveće ekonomske sile Velike Britanije da iziđe iz EU.

Jedan od najvećih izazova je migracijski val, rekao je ministar vanjskih poslova Mađarske koja je u Europi jedna od najoštrijih zagovornica ''tvrde'' migracijske politike.

Ta članica EU koja se protivi obveznim izbjegličkim kvotama što ih propisuje Europska komisija o tome će održati referendum 2. listopada. Mađarska je prva podignula ogradu radi obrane od migracijskog vala na svojim granicama.

Premijer Viktor Orban ranije u petak najavio je da planira pored postojeće izgraditi još jednu ogradu na granici sa Srbijom.

>> Kovač: Neka Vučić sa sobom ponese i popis osumnjičenih Hrvata

Komentara 20

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
13:27 26.08.2016.

Plenkoviću, ostavi se ti HDZa i idi lizat skute briselskim birokratima. Sramota predstavlja nekad ponosnu i jaku stranku. Tako će i proći na izborima. Nisi ni da budeš konobar jednom Orbanu.

DU
Deleted user
14:32 26.08.2016.

Prioritet RH bi trebalo biti blagostanje njenih građana a ne lupetanje o nekakvom Baltik - Jadran - Crnom moru.Koji postotak Hrvata je ikad bio na Baltiku ili Crnom moru? Da je hrvatska politika sposobna mi bi nakon 1000 godina bili izvan bilo kakve zajednice, samostalni i razvijali bi odnose sa svim zemljama svijeta. O nama ne bi odlucivali briselski birokrati poput Koline ili Plenkovica. No za tako nesto trebas znati sto zelis sa svojom drzavom. Sramota za sve hrvatske politicare do sada. Andrej i Kolinda su EU birokrati a ne drzavotvorci koji su dobar dio novca zaradili iz briselskog proracuna. I sad se tu naslikavaju. A ova plava samo putuje, pije i jede na tudji racun.

Avatar ivo587
ivo587
14:33 26.08.2016.

Ta sr..nja što ste vi zakuhali zajedno sa vašim gospodarima ostavite podalje od narodak oji nema veze s vama. Osim što vam daje pare koje koristite protiv njega,.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije