Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državne tvrtke

Troše, a kažu da štede: Kupuju 1644 automobila za 256 milijuna kuna

auto
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
29.07.2014.
u 12:11

Većinu od 1644 vozila uzimaju na leasing, samo ih HEP kupuje...

Hrvatske ceste će ovih dana objaviti natječaj za nabavu 10 novih osobnih automobila, a za to namjeravaju potrošiti dva milijuna kuna. U toj državnoj tvrtki nabavu novih vozila pravdaju velikim troškovima održavanja koje sad imaju za vozila nabavljena 2008. godine, a riječ je o passatima koje koriste članovi uprave i direktori sektora.

Niža klasa za direktore

Za članove uprave HC-a planira se zadržati istu klasu vozila, dok će direktori dobiti klasu nižu od dosadašnje.

Prema računici koju su nam iznijeli u HC-u, troškovi za 10 starih vozila dosad su iznosili 5,8 milijuna kuna, a za novih 10 vozila ti će troškovi pasti na 3,2 milijuna kuna u četiri godine. Član uprave HC-a Nenad Maljković kaže da će nove automobile nabaviti na operativni leasing koji je zapravo čisti najam jer su u njegovu cijenu uračunati i svi troškovi održavanja.

Na održavanje postojećih 10 vozila koje koriste članovi uprave i direktori dosad je potrošeno oko 900.000 kuna. A među tim je vozilima i touareg V8 koji je plaćen 551.000 kuna bez PDV-a i koji sad stoji u garaži jer je preskup za vožnju s obzirom na veliku potrošnju goriva, a zbog toga ga je i teško prodati, žale se u HC-u. HC u svom voznom parku ima oko 110 osobnih vozila, i to modele golf i polo, koji su nabavljeni također 2008., odnosno kupljeni kao i passati. Maljković kaže da će u dogledno vrijeme zamijeniti i taj dio voznog parka, ali uz znatno smanjenje broja vozila.

Hrvatske ceste tako su četvrta državna tvrtka koja je u posljednje vrijeme krenula u nabavu novih automobila, a to se dosad u javnosti dosta negativno percipiralo.

Nova će vozila nabaviti i Autocesta Rijeka – Zagreb, HEP i Plinacro.

Ukupno te četiri tvrtke nabavljaju 1644 vozila za koja namjeravaju potrošiti 256,4 milijuna kuna. U svim tim tvrtkama te nabave pravdaju smanjenjem troškova.

U HEP-u, u kojem su se odlučili za kupnju, a ne leasing vozila jer smatraju da je to jeftinije, raspisali su nadmetanja za nabavu 578 osobnih vozila procijenjene vrijednosti 59,4 milijuna kuna, zatim 973 teretna i kombi vozila procijenjene vrijednosti 169,9 milijuna kuna te 20 električnih vozila za koja planiraju dati 4,7 milijuna kuna. Uštedjet će, kažu, 30 milijuna kuna godišnje.

Režu flote

ARZ nabavlja nove automobile vrijedne 14,3 milijuna kuna, a taj ugovor nakon spajanja dviju tvrtki preuzeo je HAC-Održavanje i naplata cestarine. Dosad su preuzeli 18 osobnih vozila, među njima i peugeote 508, a u planu je preuzimanje još 20 vozila. Ti su automobili uzeti u najam, a uštede su, tvrde u HAC-ONC-u, i do 50 posto u odnosu na stari vozni park. U Plinacru nabavljaju 45 osobnih i teretnih vozila, i to na operativni leasing, a vrijednost je te nabave 6,1 milijuna kuna. U toj tvrtki navode da time režu svoju flotu za 30 posto.

Komentara 27

ĆA
ćaćaća
12:20 29.07.2014.

partija odlično živi na grbači hrvata a cilj joj je to držati što duže busanjem u tzv antifašistička prsa...dok to pali oni će uživati..zato im i smeta domovinski rat koji njima ne donosi ništa..

ZA
zavrzlama
12:36 29.07.2014.

Pojmove treba razdvoiti : Narod je jedno a drzava drugo. Kako je narodu nije vazno, nek se snadje, krade, vara i sl, vazno je da drzavi dobro ide a kad je tako onda je narod jako sretan.

MP
marko.polo.33046
12:40 29.07.2014.

Ma sve je to ok,ali nigdje ne piše šta se radi sa njihovim rabljenim vozilima? Vjerojatno ih daruju sami sebi u privatne svrhe,ili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije