Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd

Državna zemlja zapuštena jer Agencija nema – slobodnu dvoranu

zemljište
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
31.01.2015.
u 10:00

Ponude za zakup su stigle, ali još nije sazvan sastanak

Iako Ministarstvo poljoprivrede tvrdi kako radi sve da što prije u funkciju stavi oko pola milijuna hektara neobrađena zemljišta u državnom vlasništvu, praksa pokazuje drukčije. Ilustrativan je primjer općine Cestica u Varaždinskoj županiji, u kojoj je neiskorišteno oko 100 hektara državnih oranica, a tako će, izgleda, i ostati u dogledno vrijeme.

Slali tri požurnice

Lani u srpnju Agencija za poljoprivredno zemljište (APZ) raspisala je natječaj za zakup 30 parcela na oko 45 hektara na području Cestice. Za provedbu je zaduženo posebno povjerenstvo, u kojemu je troje činovnika iz Agencije te dvojica općinskih dužnosnika. Zadnjeg dana rujna povjerenstvo je otvorilo ponude i ustanovilo da je za zakup zainteresirano 13 ratara. Njihove ponude trebalo je bodovati, sklopiti ugovore o zakupu s najboljim ponuđačima i potom im prepustiti da počnu obrađivati zapuštenu državnu zemlju. No, od rujna do danas nije se dogodilo ništa, i to iz bizarnog razloga. Agencija nije sazvala sjednicu povjerenstva zato što na raspolaganju nije imala – slobodnu dvoranu za sastanak!

– Mislili smo da će sve biti gotovo još u rujnu. Za nekoliko sati ponude su se mogle bodovati, do konca godine sklopili bi se ugovori i ratari bi stigli s radovima za proljetnu sjetvu. Ovako, izgubljena je još jedna godina – kaže Tomislav Lazar (HDZ), šef Općinskoga vijeća, koji je s načelnikom Mirkom Korotajem (HNS) u natječajnom povjerenstvu.

Općinska vlast triput je slala požurnice Agenciji neka već jednom sazove sjednicu, da se ljudima podijeli zemlja u zakup. U prosincu je elektroničkom poštom stigao odgovor Marlene Ostojić iz APZ-a, načelnice Odjela za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta: “Točan termin druge sjednice povjerenstva tokom mjeseca siječnja još nije definiran budući da ovisimo o raspoloživosti dvorana u Ministarstvu poljoprivrede.”

Lazar je prekjučer uputio pismo ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini zamolivši ga neka on natjera APZ da napokon sazove sjednicu povjerenstva za zakup državnoga zemljišta u Cestici. Čini se da je to urodilo plodom, pa je sjednica promptno sazvana za četvrtak. Ipak, prekasno da bi budući zakupoprimci odradili proljetnu sjetvu.

– To što rade u Agenciji bahato je, ne znam kako bih to drukčije nazvao. Pa, trebalo je bodovati samo 13 prijava na natječaj za zakup, to bi moje službe u općini napravile za dva dana – ljutit je načelnik Korotaj. Tvrdi kako država naprosto nije sposobna kvalitetno provesti natječaje za zakup zemlje i da bi to trebalo prepustiti u ruke županijama u suradnji s općinama.

Dajte posao županijama!

– Županije su ekipirane za taj posao i ne bi morale dodatno zapošljavati. Evo, prije 10 godina naša je općina provela jedan takav natječaj i nitko se nije žalio – kaže Korotaj, koji s APZ-om vodi još jednu prepisku u vezi s preostalih 55 hektara neobrađene državne zemlje u Cestici.

– Još u listopadu zamolili smo APZ da formira komisiju koja će procijeniti koliko bi stajalo čišćenje toga zemljišta jer je potpuno zaraslo pa da se taj iznos odbije od zakupa ratarima. Odonda šaljem požurnice. Niti je komisija formirana niti sam dobio odgovor – zaključuje Korotaj.

>> 'Državnu zemlju u zakup dobivaju veliki sustavi, a ne obiteljska gospodarstva'

Komentara 11

TH
than
10:31 31.01.2015.

Nemaju dvoranu ? Pa mogli su onda organizirati sve kod druga ministra u bankrotiranoj poljoprivrednoj apoteci. Mislim da je glavni problem sto vecina (cast pojedincima) ne zna raditi, odnosno pozaposljavani su podobni, a ne sposobni.

Avatar cluesblues
cluesblues
10:30 31.01.2015.

koji su to uhljebi i trutovi po tim raznoraznim agencijama cije je samo postojanje totalno nepotrebno - to su izmisljena radna mjesta, astronomski placena (sa svim dodatnim beneficijama u vidu sluzbenih automobila i kreditnih kartica) a ne rade doslovno nista …ko iz alan forda, agencija za istrazivanje ruda i gubljenje vremena...

AA
alan.alanh
10:31 31.01.2015.

apsurdistan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije