navigacija Hrvatska 3
ISPLATA DOBITI

8 najvećih tvrtki i HNB državi daju 3 milijarde kuna!

Osam najvećih tvrtki u kojima država ima vlasništvo i Hrvatska narodna banka proračun će kroz porez na dobit, dividende i isplate dobiti napuniti s 1 posto BDP-a

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Iza nas je dobra poslovna godina za najveće državne tvrtke, što će ministru financija Zdravku Mariću dobro doći kod balansiranja proračuna. Vlada je donijela odluku da se 60 posto ostvarene čiste dobiti većine tvrtki u državnom vlasništvu mora uplatiti u proračun, a to znači da će najmanje 1,5 milijardi kuna ući u proračun samo kroz dividendu, a ako se tome pridodaju višak prihoda HNB-a i plaćeni porezi na dobit, u riznicu će se sliti više od tri milijarde kuna.

Janaf daje 170 milijuna kuna

HEP je ponovno imao dobru godinu pa je neto dobit kompanije iznosila 1,94 milijarde kuna. Komunalac zapravo daje najveći obol spasu državnih financija jer će uz 1,16 milijardi kuna kroz isplatu dobiti uplatiti u proračun i 456 milijuna kuna. Tim novcem može jednokratno i bez zaduživanja platiti preuzimanje Elektroprivrede Crne Gore o kojem se pregovaralo prošle godine. Janaf će također uplatiti više nego što bi htio. Predsjednik uprave tvrtke Dragan Kovačević, koji je lani ostvario povijesni rezultat s 234 milijuna kuna neto dobiti, predložio je isplatu manje od 30 posto dobiti, ali kako je država većinski vlasnik tvrtke, ipak će morati uplatiti 110 milijuna kuna u proračun. Kad se uračuna i porez na dobit koji je Janaf obvezan platiti, dolazimo do brojke od gotovo 170 milijuna kuna kojima će Janaf pomoći proračunu. Kompanija je započela novi ciklus ulaganja koji bi se zbog isplate mogao usporiti.

Hrvatska narodna banka lani je imala neto dobit od dvije milijarde kuna, a u državni proračun će poslati 483 milijuna kuna. Uplata u proračun manja je nego u 2015., kada je HNB u državnu kasu doznačio 516,3 milijuna kuna. Od Ine u smislu isplate dividende naša država ni ove godine vjerojatno neće dobiti ništa jer je naftna kompanija poslovala u minusu zbog otpisa na sirijskom biznisu, ali joj je obveza uplatiti 331 milijun kuna za porez na dobit. Veću kontribuciju proračunu imat će i Hrvatska poštanska banka koja je poslovala sa 123 milijuna kuna dobiti. Uprava želi zadržati dobit, ali Vlada traži 45 milijuna kuna.

Slična je situacija i s Končarom koji je donio odluku o isplati dividende od 12 kuna po dionici. Država traži 60 posto ukupne dobiti, a zajedno s Kapitalnim fondom, koji je vezan za Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, ima više od 50 posto dionica. Ako bude slijedio interese Vlade, Končar će morati isporučiti gotovo 20 milijuna kuna uz više od 16 milijuna kuna koje će uplatiti za porez na dobit. Podravka je odlučila isplatiti svega 50 od gotovo 400 milijuna kuna neto dobiti kroz dividendu, ali država ne može raditi pritisak jer u kompaniji ima manjinski udio. Tvrtke su se i lani, kada je Vlada Zorana Milanovića krpala proračun dobiti stvorenom u tom dijelu sektora, bunile protiv uplate novca u proračun, a kao najčešći argument uzimale su činjenicu da im isplata smanjuje likvidnost i investicijski kapacitet.

Alan za vojsku daje svu dobit

Samo pet državnih poduzeća, a to su HAC, Hrvatske ceste, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Plinacro te Zračna luka Dubrovnik, izuzeto je od obveze isplate dobiti, a Agencija Alan mora uplatiti sav novac koji zaradi za modernizaciju vojske. Nije poznat rezultat njena poslovanja, ali je lani imala oko 80 milijuna kuna dobiti. Male iznose država će vjerojatno dobiti i od Hrvatske lutrije, Hrvatskih šuma, Fine, Odašiljača i veza, Podzemnog skladišta plina i Hrvatska pošte, ali će vjerojatno opet pokrivati dugove Petrokemije i Hrvatskih željeznica.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (6 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

26
Registracija
 • mario.simunic15 mario.simunic15

  18.05.2016 u 18:24h

  kad sve prodate, tko će vam onda isplaćivati dobit u proračun?
  9 75% 3
 • svud svud

  18.05.2016 u 18:26h

  Tim bi te kompanije uspjesno prodao za 4 milijarde kuna. Kao sto su u proslosti prodane banke i telekom. Novi vlasnici su otplatili prodaju u godinu-dvije dana.
  7 70% 3
 • sdfgffghwrthqwrth

  18.05.2016 u 19:01h

  lako stvoriti ovakav profit, nametni rentu stoci sitnog zuba i zadnju kunu izdvajaju za plaćanje režija. sad se vidi koliko su bezrazložno previsoke cijene, odnosno nameti za plaćanje usluga, a sami zanamo kolike su plače u tim tvrtkama gdje se dijele božičnice, uskrsnice i regresi. može biti i veće zarada, samo povisite cijenu režija... ovakav profit mogu stvoriti i djeca iz vrtića.....
  4 67% 2
 • BubyZG BubyZG

  19.05.2016 u 07:55h

  Ovo se zovu "vanproračunski porezi", a to u stvari znači da porez na struju npr. nije 25%, kao što bi trebao biti, jer se još velik dodatni dio novaca na kraju slije u proračun. 25% ide direktno kroz plaćanje svakog računa i još na kraju kroz tzv. prihod, dividende, porez na dobit ... unjesto da se taj novac ostavi za investicije ili još bolje, da se smanji cijena struje !!! Ovako ispada da stoka sitnog zuba, htjela-ne htjela, ipak spašava proračun ; ako se neće povećati cijena npr. dopunskog osiguranja, novce će država namaknuti kroz NEsnižavanje cijene struje !
  1 100% 0
 • Ante tTony Ante tTony

  19.05.2016 u 03:40h

  Tim koliko se ti trudio da pojasnis komunjare to i onako ne zele razumit
  2 67% 1
 • mobitel20 mobitel20

  18.05.2016 u 22:30h

  Kolika je dobit Croatia osiguranja kojega su SDrP ovci poklonili svojim jugonacionalistickim tajkunima za jednogodisnju vrijednost dobiti?
  2 50% 2
Pregledaj sve komentare