Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na ruke zastupnika

Država HRT-u dala više nego što su svi drugi zaradili na oglasima

hrt (1)
Patrik Macek/PIXSELL
17.10.2010.
u 19:05

Favoriziranje javnih medija na štetu ostalih ruši tržišno natjecanje, što nije dobro

Koordinacija komercijalnih medija adresirala je na sve saborske zastupnike zahtjeve u vezi s izmjenama koje bi trebao sadržavati Zakon o HRT-u, a čije će drugo čitanje uskoro biti na dnevnom redu saborske sjednice. Komercijalni mediji ponavljaju kako država favorizira javne nakladnike, ponajprije HRT, na štetu komercijalnih medija, te kako pretplatom HRT utječe na oglasni prostor na tržištu, pa stoga i traže postupno ukidanje komercijalnog oglašavanja na HTV-u u tzv. prime timeu, odnosno od 18 do 22 sata. Zabrinjava i činjenica da je u posljednih pet godina država intervenirala u medije u svom vlasništvu sa 6,3 milijarde kuna, od čega gotovo 97 posto tog iznosa u HRT. Usporedbe radi, u prošloj godini neto vrijednost oglašivačkog tržišta prema procjeni koordinacije bila je oko milijardu kuna, a državna je potpora 2009. godine za javne nakladnike i agencije bila 1,4 milijarde kuna. Zato koordinacija tvrdi da je u Hrvatskoj narušena tržišna utakmica.

Povlašten položaj

RTV pristojba kojom se HRT, među ostalim, financira iznosi 1,125 posto prosječne neto mjesečne plaće zaposlenih u RH, a njome HRT godišnje dobije oko 1,2 milijarde kuna. HRT zarađuje i od prihoda od marketinga, što ga stavlja u povlašten položaj na tržištu. Zakon o HRT-u omogućava devet minuta komercijalnog vremena svaki sat, što čini 22,4% prihoda HRT-a. Komercijalnim televizijama dopušteno je 12 minuta. Osim toga, tvrde u koordinaciji, HRT dampinškom politikom cijena oglašavanja komercijalne nakladnike dovodi do ruba egzistencije, a bez ikakvih sankcija. A istodobno, kažu, dok komercijalni nakladnici smanjuju broj zaposlenika, HRT ga povećava.

Gospodarska prednost

– Sve to onemogućava poticanje poduzetničke klime koju bi prema riječima premijerke mediji trebali poticati, jer smo suočeni s preprekama i favoriziranjem državnog medija od strane države, kaže Marjan Jurleka, voditelj Koordinacije komercijalnih medija, te dodaje da zbog subvencije koju prima od države HRT uopće ne bi smio konkurentski gledati na komercijalne medije. S obzirom na to da se pristojbom financiraju troškovi HRT-a, pruža se gospodarska prednost tom poduzetniku u usporedbi s drugim komercijalnim televizijama koje poslovanje financiraju isključivo vlastitim novcem i po tržišnim uvjetima.– A sve to pojačava brigu zbog nestanka pojedinih tiskovina na tržištu – tvrdi Jurleka.

Ključne riječi

Komentara 59

Avatar condor
condor
20:25 17.10.2010.

@alvina Opet greška u koracima, jer plaćanje HTV pretplate obavezuje te istog trenutka kada dođeš u posjed TV prijamnika.Uključenjem na bilo kojeg operatera (Optima, Amis, Max TV), ne izbjegavaš ovu obvezu plaćanja - samo omogučuješ komfor gledanja drugih TV postaja.

DU
Deleted user
23:37 17.10.2010.

yebes hrt i pretplatu i dbv5 i a6 cs i kablove i antene i stoku sitnog zuba uzmes ovao nesto, platis BBC-ju 12 funtaca mjesecno,i gledas 70 kanala http://img146.imageshack.us/img146/7424/94831525i.jpg

Avatar arcanius
arcanius
20:18 17.10.2010.

condore... diplomirani inženjer elektrotehnike, sa 20 godina radnog staža u popravljanju televizora, JA, ne treba pomoć piskarala... ali ako ti je riknula koja žarulja, rado ću ti ju zamijenti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije