Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPIN-OFF

Država će novu tvrtku prodati radnicima

Milanka Opačić
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
18.06.2014.
u 12:58

U HUP-u se pitaju zašto država ne želi uštedjeti 400 milijuna kuna više, što bi uspjela da je posao dala u ruke privatnom sektoru

Kako će izgledati megatvrtka sa 24.000 zaposlenih čistačica, domara, kuharica i kuhara, u Vladi još ne znaju, a ne znaju ni koliki će biti temeljni kapital najveće tvrtke u Hrvatskoj ni tko će je voditi. Zna se da će se nakon tri do pet godina prodavati, i to najvjerojatnije po modelu ESOP, što znači da će se prodavati malim dioničarima. Drugim riječima, nakon što država izdvoji pomoćne radnike iz sustava i nakon što im istekne ekskluzivni ugovor kojim se štite njihova prava, da bi nastavili raditi, bivši će državni službenici morati otkupiti svoju tvrtku od države.

Time se samo prolongiralo reforme, na što je oštro upozorila Hrvatska udruga poslodavaca, koja se pita zašto se država odlučila na osnivanje tvrtke koja štedi samo 280 milijuna kuna godišnje, a ne za prepuštanje posla tvrtkama kojim bi se uštedjelo 700 milijuna kuna.

– Tko će platiti nove politički imenovane direktore, tajnice, srednje i niže menadžere, nove automobile, novu uredsku opremu i materijal, nove prostore i još mnogo drugog – pitaju se poslodavci ističući da je ovakva odluka, donesena pod pritiskom partikularnih interesa, samo još jedan dokaz slabosti Vlade u provođenju reformi, što je zabrinjavajuće za poslodavce, ali i za budućnost građana.

>> 'Možda nisam u pravu, ali dojma sam da je radnike trebalo rješavati kroz outsourcing'

Komentara 17

NN
nema.nama.9
13:02 18.06.2014.

Nek Opačićka ide u svoju državu i nek tamo prodaja maglu.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
13:05 18.06.2014.

...u ovakvim klimatskim uvjetima nismo u stanju proizvesti hranu za sebe... opet da bi netko uvozio i prodavao robu i usluge....

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
13:04 18.06.2014.

...ne mogu svi živjeti od prodaje usluga javnim i državnim ustanovama... neka HUP počne zagovarati projekte proizvodnje... zdrava hrana, odjeća, obuća... IT tehnologije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije