Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon o postupku izvanredne uprave

Lex Todorić – ili dogovor s vjerovnicima ili Vlada šalje upravitelja

todorić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
25.03.2017.
u 08:20

U zakonodavstvo uvodimo novi pojam ‘sistemski važna tvrtka’, a to je ona koja ima 8000 zaposlenih i milijardu kuna duga, kazala je Dalić

Kao što je Večernji list prvi najavio, Vlada priprema novi zakon koji bi joj u budućnosti omogućio reakciju u slučajevima poput Agrokora – kada se vlasnik kompanije koja je u problemima i kojoj je potrebno restrukturiranje, a od strateškog je interesa za državu, ne želi povući, zbog čega se problem širi na cijelo gospodarstvo. U zakonodavstvo uvode novi pojam ‘sistemski važna tvrtka’, a to je ona koja ima 8000 zaposlenih i milijardu eura duga, kako je objasnila potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Više je puta naglasila da se zakon nije pisao zbog Agrokora, ali po broju zaposlenih u hrvatskim tvrtkama jasno je da je ovo svojevrsni lex Agrokor.

Samo šest tvrtki ima uvjete

Kako doznajemo, radni naziv zakona je Zakon o postupku izvanredne uprave, a na dnevnom redu Vlade trebao bi se naći već sljedeći tjedan. Na njemu volonterski radi tim pravnih i ekonomskih stručnjaka. Kako nam objašnjava naš sugovornik, u slučaju kada bi se neka od domaćih kompanija našla u problemu nemogućnosti izvršavanja svojih obveza, a ispunjava uvjete o broju zaposlenih i visini duga, tada bi se vlasnik mogao djelovati u skladu sa zakonom. Odnosno obratiti se državi, koja bi u kompaniju postavila privremenog povjerenika, a kojeg bi potvrdio Sud.

Država bi na neki način tako bila nepristrani arbitar. Vlasnik kompanije nominalno bi ostao u kompaniji, ali bez ikakvih upravljačkih mogućnosti. No isto tako, nitko ne bi mogao zabraniti vlasniku i da prihvati ponudu, ako se u nekom slučaju javi zainteresirani ulagač. No, kada je Agrokor u pitanju, jasno je da bi taj iznos trebao biti poveći, jer osim iskazanih obveza u bilanci od pet milijardi eura, navodno su dugovi i veći. Dakle, potreban je netko tko će ubrizgati prvi novac za likvidnost, a onda još veći iznos dodatnog kapitala, a na što će se, za pretpostaviti je, malo tko odlučiti. Posebno ne prije kada točna financijska slika nije niti poznata. Upravitelj koji bi se postavio u kompaniju vodio bi i proces restrukturiranja i odlučivao o primjerice reprogramu ili otpisu dijela dugova. U tom procesu restrukturiranja, zakon predviđa i mogućnost da vjerovnici pretvore svoj dug u kapital, a takvu šansu imali bi i dobavljači, mirovinski fondovi i drugi zainteresirani investitori. Vlasniku bi se na kraju procijenilo je li ostao u vlasničkoj strukturi. No, kako nam kaže sugovornik, jasno je da netko kome najvjerojatnije obveze premašuju imovinu, što je slučaj kod Agrokora, teško može zadržati u konačnici udjel, a još manje neku upravljačku poziciju. Glavni cilj zakona je brzo rješavanje problema u kojem ne bi ostale zakinute ostale kompanije vezane za tu sistemsku tvrtku, a u slučaju Agrokora taj broj ovisnih tvrtki je velik. Zakonom se htio i izbjeći proces stečaja ili predstečajne nagodbe, jer ti procesi traju predugo, zbog čega bi velik dio kompanija bio istisnut s tržišta.
Zanimljivo je da uvjet od 8000 zaposlenih ispunjava samo šest tvrtki u Hrvatskoj među kojima su Konzum, HEP, Zagrebački holding, Ina, Hrvatska pošta i Hrvatske šume. No zakon bi tretirao pod brojem od 8000 i sve povezane tvrtke, ali tada taj uvjet uz Agrokor zadovoljavaju pretežito državne tvrtke. Stručnjaci već komentiraju da je ovo poruka vlasniku Agrokora Ivici Todoriću da odstupi s čelnog mjesta u koncernu argumentirajući da će zakonsko rješenje ionako stići prekasno za rješavanje likvidnosti u Agrokoru koju se mora osigurati u iduća dva do tri tjedna.
Poruka je to i dobavljačima da Vlada vodi računa o njima te pokušaj smirivanja situacije u osvit turističke sezone.

– Osobna mi je želja da se ovaj zakon, ako i kada se donese, nikada ne primijeni, ali naša je dužnost brinuti se o posljedicama koje problemi u velikim sustavima mogu uzrokovati čitavom gospodarstvu – kazala je Dalić navodeći da Agrokor ima 40 tisuća zaposlenika i da je na njega naslonjeno više od 5000 tvrtki u Hrvatskoj. Zakonsko rješenje usuglasili su partneri u Vladi, Most i HDZ pa je, unatoč činjenici da je HDZ-ov dio Vlade upozoravao da država ne može intervenirati u privatne tvrtke, donekle usvojen prijedlog Mosta koji je imao na umu klasičnu nacionalizaciju. Kompromisno rješenje blisko je modelima koje imaju pojedine europske zemlje, a zakon je i pisan, rekla je Dalić, na tim primjerima.

Dobavljači s Todorićem

Oko četrdeset dobavljača tvrtki iz sastava Agrokora pozvano je u Konzum u ponedjeljak kako bi ih Todorić osobno izvijestio o trenutačnoj situaciji. Dobavljači kažu da neće šutjeti, već da će tražiti naplatu svojih potraživanja. Žele znati i hoće li se promijeniti ugovori u budućnosti, odnosno mogu li i dalje računati na Todorićeve maloprodajne lance u regiji o čemu ovise i njihovi planovi proizvodnje. I dok u Hrvatskoj gori, u Srbiji, barem službeno, sve je u redu. Čelni čovjek Mercatora S Aleksandar Seraltić uvjerio je resornog ministra Rasima Ljajića da se poštuju svi ugovori i dogovori s većinom od 660 dobavljača.

>>Kurir: Srpski poduzetnik Mišković zainteresiran za Agrokor

>> Dalić: Pripremamo zakon koji će zaštiti gospodarstvo od problema velikih kompanija

>> Vlada želi spriječiti novi ‘slučaj Agrokor’

Ključne riječi

Komentara 54

DU
Deleted user
08:34 25.03.2017.

Kakvog vražjeg upravitelja vlada ima slati u privatnu firmu? Jesu li se oni potpuno rastali s pameću? Zašto vlada ne šalje upravitelja i u obrte koji su u propasti? Zar će Agrokor postati strateška državna tvrtka za trgovinu krumpirom, salatom i robom široke potrošnje??

AA
AAlien
08:35 25.03.2017.

Gadljivo. Todorić i Agrokor su cijelo vrijeme rasli uništavajući konkurenciju nelojalnom konkurencijom, Plaćanje u valuti za njih je nepoznanica, doslovno su ih dobavljači kreditirali, a bili su prisiljeni raditi sa njima. I sada kada ih je ta megalomanija dovela do ruba bankrota, hadezeova vlada ih ponovno spašava na račun poreznih obveznika, a pod izgovorom spašavanja važnih tvrtki i tisuća radnih mjesta. Bravo, a gdje ste bili kada je Todorić uništavao tisuće radnih mjesta malih trgovaca, OPGova, dobavljača koji su propadali jer su za razliku od Tode morali plaćatii dospjele porezne obveze? Pa naravno, bili ste upravo u Agrokoru(pozdrav Mariću). I da tragikomedija bude veća. Istovremeno se uvodi porez na nekretnine. Imate ludu sreću što su Hrvati jedan od najpasivnijih naroda na planeti.

DO
doktorica
08:58 25.03.2017.

Ustav RH naglašava jednakost kao jednu od najvećih vrednota ustavnog poretka, naglašava prava i slobode neovisno o imovini !Pred zakonom su svi ljudi i poslodavci jednaki,dakle ovaj Lex Todorić je p r o t u s t a v a n!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije