Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Država će davati subvencije za gradnju prve kuće

12.04.2017.
u 00:05

Kvadrat ne smije biti skuplji od 1500 eura, a najviša kamata bila bi 3,75 posto.

Nacrt prijedloga zakona o subvencioniranju stambenih kredita trebao bi sutra biti na dnevnom redu sjednice Vlade, a zatim upućen na usvajanje u Sabor. Tim će zakonom država olakšati mlađima od 45 godina kupnju prvog stana ili kuće, odnosno gradnju prve kuće ili pak kupnju većeg stana ili kuće zbog povećanja broja članova obitelji. Zakon je do sredine siječnja ove godine bio u javnoj raspravi, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s nekim ga je izmjenama krajem ožujka uputilo u zakonodavnu proceduru Vladi.

U Ministarstvu kažu da su najvažnije primjedbe, koje su usvojene nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnošću te usuglašavanja s mišljenjima tijela državne uprave, te da se subvencioniranje stambenih kredita odobrava i za gradnju kuće, a prvotno je bilo predviđeno samo za kupnju stana ili kuće.

Nadalje, najviša efektivna kamatna stopa na kredit smanjena je s 3,95 posto na 3,75 posto. Iznos kredita koji će se subvencionirati ograničen je do najvećeg iznosa od 1500 eura po četvornom metru u odnosu na prije predložen iznos od 1900 eura po četvornom metru. Najveći ukupni iznos cijene stana ili kuće je 100.000 eura što u prosjeku daje veličinu kuće ili stana od 66 četvornih metara.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede, a evo što još donosimo...

>>Opet vjeruju u Agrokor: Najveći svjetski fondovi uložit će 400 mil. eura

>>Davor Ivanković: Plenković je uspio spriječiti potop države u slučaju Agrokor

>>Ramljak ne želi Alvareza: Zadržat će dio njegova tima koji se bavi likvidnošću

>>Saucha zbog duga Sandre Zeljko pisao i Gradskoj plinari

>>Dr. Maja Drašković: Na tržištu je sve više lažnih lijekova koji mogu biti opasni za život

Komentara 9

AR
aristip
22:32 11.04.2017.

Jo jedna bezvezna mjera koja ide u korist tzv. građevinske mafije s ciljem da cijene nekretnina ostanu visoke. Stanova i kuća imamo dovoljno ali njihove cijene su previsoke. Ako Vlada želi pomoći građanima neka duplira dječiji doplatak ili socijalnu pomoć, poveća minimalnu plaću...

BB
branko.baricic
22:59 11.04.2017.

opet spin!!!

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:16 11.04.2017.

A ovršni zakon, o tome ni slova, neka neka vidimo se na lokalnim a možda i prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije