Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čestitka Večernjeg

Dragi čitatelji, sretan Vam Dan državnosti!

zastava
Foto: Ilustracija/Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/3
25.06.2016.
u 00:02

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenoj 25. lipnja 1991. prethodila je odluka hrvatskih građana iskazana na referendumu, održanom 19. svibnja 1991. godine.

Dragi čitatelji Večernjeg lista, želimo vam sretan Dan državnosti! Proslavite ga onako kako to ovaj veliki praznik za Hrvatsku zaslužuje! Nadamo se da će i sebi i svima nama najveću čestitku povodom Dana državnosti dati naši nogometaši koji igraju utakmicu protiv Portugala!

Dan državnosti, 25. lipnja, u Republici Hrvatskoj državni je blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena toga datuma 1991. godine.

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenoj 25. lipnja 1991. prethodila je odluka hrvatskih građana iskazana na referendumu, održanom 19. svibnja 1991. godine.

Nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća 25. lipnja 1991. godine, donio je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Posredstvom međunarodne zajednice Brijunskom je deklaracijom utvrđen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine. Istekom moratorija na tu povijesnu odluku, 8. listopada 1991. godine, Republika Hrvatska raskida državno-pravne veze sa ostalim republikama i postaje slobodna, samostalna i neovisna država.

Komentara 128

MB
mugoša.b
00:43 25.06.2016.

Sretan dan državnosti komšije od srca. Prošli ste pakao da bi danas bili to što jeste. Da smo i mi bili pametni pa da se 90 91 otcijepimo od yu bolje bi nam bilo,možda bi rat bio i kod nas ali bi smo bili čistog obraza,nebi bili saučesnici u zločinu koji vas je zadesio. Sve najljepše vam želim. I samo malo sreće pa da osvojite EURO,jer znanja i srce imate. Pozdrav iz Podgorice.

Avatar Pravednik80
Pravednik80
01:17 25.06.2016.

Valja nadodati, da su na današnji dan, članovi SDP-a (tada Stranke demokratskih promjena) na čelu sa Račanom (koji se uzdigao nakon Hrvatskog proljeća, jer je bio "divan" cinker), IZAŠLA iz sabora! Dakle... SDP je sa svim svojim članovima, čak i Zdravko Tomac, izašla van. A danas su druga najjača stranka u Hrvatskoj. Da se zapitaš?

Avatar comparator
comparator
07:04 25.06.2016.

Hvala Večernji ! I mi vama želimo veselje i uživanje u utakmici pa kako Bog da !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije