Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na svom blogu

Prgomet kritizira Milanovića i svog šefa Karamarka

Drago Prgomet
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
21.08.2014.
u 20:15

Zamjera im što oklijevaju s promjenom izbornog zakona. Poručuje im da će biti politički irelevantni svi oni koji nemaju sluha za prihvaćanje novog

Zamjenik predsjednika HDZ-a dr. Drago Prgomet zalaže se uvođenje preferencijalnog glasovanja u hrvatski izborni zakon. U svom blogu opširno obrazlaže zašto su za Hrvatsku dobre promjene. Smatra da bi se tako ojačao utjecaj birača na politiku i odgovornost izabranih prema biračima. Stranke bi bile “prisiljene” predlagati najkvalitetnije kandidate, a političari vlastitim radom graditi svoj položaj jer će kvaliteta rada biti prepoznata.

– Birači bi imali veći motiv izići na izbore da imaju mogućnost izravnog biranja svog zastupnika, po imenu i prezimenu. Dakle, doista ne vidim razloga da ne prihvatimo preferencijalno glasovanje na parlamentarnim izborima – piše Prgomet u svome blogu. Ovim istupom Prgomet je posredno podržao Željku Markić i udrugu “U ime obitelji”, GONG i predsjednika države Ivu Josipovića.

 

 

Puno manje simpatija za njegove ideje imat će u vrhu HDZ-a koji, blago rečeno, nije oduševljen idejom da se uvede preferencijalno glasovanje. Milanović i Karamarko prešutno su sklopili sporazum da se ne dira u izborno zakonodavstvo. Preferencijalno glasovanje smanjuje utjecaj lidera političkih stranaka. Bocnuo je Prgomet i HDZ-ova akademika Željka Reinera koji je ovog ljeta izjavio da su godišnji odmori te da nije pogodno vrijeme za raspravu o izbornom sustavu.

– Sada je tome kraj, pa nemaju više isprike da se ne suoče s onim što slijedi, ističe Prgomet. Naglašava da niz europskih država već ima djelomično preferencijalno glasovanje na parlamentarnim izborima. Smatra da su hrvatska iskustva s izborima za EU parlament potvrdila opravdanost takvog načina biranja. U konačnici, podsjeća Prgomet, s liste HDZ-a izabrano je upravo prvih šest kandidata, dakle onih za koje je stranka smatrala da kvalitetom zaslužuju biti izabrani. Birači su svojim glasom promijenili taj raspored, ali ne i ukupna očekivanja.

Nije za to da se promjene izbornog zakona definiraju u Ustavu. Smatra da to treba napraviti izmjenama postojećih zakona zato što je to puno racionalnije. Prema Prgometu, upravo tu leži odgovornost parlamentarnih stranaka. One mogu provesti raspravu i doći do najboljih rješenja koja će garantirati demokratizaciju izbornog sustava.

Prgomet je poslao snažnu poruku neodlučnim čelnicima vodećih političkih stranaka. Kao što je svojedobno vođa Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov poručio bivšem njemačkom komunističkom diktatoru Erichu Honeckeru da će završiti u ropotarnici povijesti ako zakasni s reformama, što se na kraju i dogodilo, tako i Prgomet upozorava šefove najjačih političkih stranaka da im prijeti marginalizacija ako ne prepoznaju “znakove vremena”.

– Ne može se očekivati da će moderniziranje izbornog sustava biti svima prihvatljivo. Otpori promjenama uvijek su prisutni. No vremena se mijenjaju i mora se imati sluha za prihvaćanje novog. Onaj tko to ne shvati, na dobrom je putu postati politički irelevantan – naglašava Prgomet.

>> GONG i 29 zastupnika pokreću radnu skupinu za prijedlog izmjena izbornih pravila

Komentara 43

KA
kajinx
20:26 21.08.2014.

Peđa je rekao da se potpisi trebaju primati u državnim uredima za vrijeme radnog vremena. Kada se to prihvati, onda će objaviti da je radno vrijeme od 9 do 3, sa pauzom za ručak od 11 do 2. Oh, da, ured (jedan) će biti na devetom katu zgrade bez lifta.

IV
ivanvinkovci
20:44 21.08.2014.

Prgomet kao Gorbačov?! Jedino sto im je zajednicko jest da su oba bila clanovi Komunisticke partije, inace je usporedba uvreda za zdrav razum.

DU
Deleted user
21:21 21.08.2014.

Najbolji su mi ono komentari kad pisu,,,,,,opet UDBA ubacila svoje u redove HDZ-a......Pa sad meni nije jasno,,,,,,,tko je ovdje lud,,,UDBA ili onih 80% Hrvata koji su podrzali te UDBASE tamo 90-ih???????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije