Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivančić uzvraća Vargi:

'Ministre, svratite u Pulu pa ćete doznati na što je potrošen novac'

04.10.2013., Zagreb -  Ravnatelj HZZO-a, prim. Sinisa Varga.  photo: Daniel Kasap/PIXSELL
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
06.05.2015.
u 22:20

Nitko ih nikad nije trebao sanirati, za razliku od bolnica koje vodi država

Misliš da te ništa ne može zaprepastiti, a onda u prvosvibanjskom Večernjaku pročitaš izjavu ministra Varge, obratio nam se dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja. Zaprepastila ga je Vargina izjava da liječnici u domovima zdravlja rade loše, ali da su za to krivi nesposobni ravnatelji, dok koncesionari rade odlično i da treba odmah privatizirati kompletnu primarnu zdravstvenu zaštitu.

Ordinacija poput groblja

Sve to na temelju podataka o broju usluga koje se koncesionarima dodatno plaćaju i anketa o opremljenosti ordinacija u koje je svatko mogao napisati što je htio, bez analize zašto su te brojke takve i provjere jesu li sve prikazane usluge i izvršene te jesu li podaci o prostorima i opremi pouzdani, tvrdi dr. Ivančić.

– Spominjete jedan dom zdravlja koji navodno nema ni vagu. Poslat ćemo vam slike kako izgledaju ordinacije koncesionara nakon što ih, po njihovu odlasku u mirovinu, preuzme dom zdravlja. "To su groblja", što bi rekao ravnatelj jednog županijskog doma zdravlja – govori dr. Ivančić. Zamjera ministru i što u pitanje dovodi tokove novca u domovima zdravlja.

– Nevjerojatno je da ne znate što radimo s novcem!? Financiramo zdravstvenu zaštitu koju privatnici zbog nerentabilnosti zatvaraju, kao što su, primjerice, zatvorili hemodijalizu u Delnicama. Financiramo rad ordinacija koje rade u rijetko naseljenim područjima, ordinacije posebnog dežurstva koje se financijski ne pokrivaju. Mi ne možemo, kao koncesionari, višak sredstava uzeti kao zaradu, nego ih vraćamo u zdravstveni sustav. I uz to, svi domovi zdravlja u Hrvatskoj posluju pozitivno, nitko ih nikad nije trebao sanirati, za razliku od klinika i bolnica kojima upravlja država i koje su u stalnoj sanaciji – poručuje ogorčeni dr. Ivančić.

Naglašava da je u sustavu primarne zdravstvene zaštite jako puno problema, od kojih su najmanji ovi, koje je ministar, kaže, detektirao. Predlaže da se provede istraživanje o zadovoljstvu pacijenata pa će se dobiti uvid u prave probleme. Promjene su potrebne, kaže, ali ne bez kvalitetne analize stanja, stručne rasprave i na brzinu. U izradi ovog prijedloga nisu konzultirana stručna društva ni komore.

– Znam da je ugodnije slušati one koji samo povlađuju, ali oni koji upozoravaju na nedostatke pomažu da se dođe do kvalitetnih rješenja – poručuje ogorčeni Ivančić.

Ministru Vargi poručuje neka obiđe jedan dom zdravlja da vidi kako s malo novca i slabo plaćenim kadrom građanima pružaju puno zdravstvene zaštite.

Korist pacijentima

– Evo, ja vas pozivam da posjetite Istarske domove zdravlja. Često ste u Puli, pa svratite i odvojite nekoliko sati za primarnu zdravstvenu zaštitu. Vjerujem da ćete doznati puno toga što će vam pomoći u donošenju kvalitetnih prijedloga, od čega će imati koristi i pacijenti i zdravstveni radnici – poziva Ivančić.

>> Siniša Varga o svojoj reformi zdravstva koja bi trebala smanjiti pritisak na bolnice

Komentara 5

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
10:05 07.05.2015.

Varga samo gleda kako da pogoduje sebi... Ništa drugo...

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
10:46 07.05.2015.

jedino HDZ ima snagu za strukturne promjene!!

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
10:46 07.05.2015.

neće još dugo pogodovat sam sebi, već u izbornoj noći će pakirati kofere

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije