Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGODOVANJE lobiju?

Dozvole Imunološkog zavoda pod upitnikom, novi nadzor za 10 dana

Imunološki
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/5
27.03.2015.
u 10:59

ministarstvo zdravlja tvrdi da je 2013. bilo nepravilnosti u nadzoru HALMED-a, a on tvrdi da cjepiva nisu bila sigurna ni za zemlje Trećeg svijeta

Nakon saznanja Ministarstva zdravlja da je bilo propusta u nadzoru HALMED-a nad Imunološkim zavodom prije dvije godine, nakon čega su izgubljene dozvole za krvne pripravke i bakterijska cjepiva, pojavila se i veća sumnja da su dozvole ukinute zbog pogodovanja uvoznom lobiju.

Utvrđene nepravilnosti

Iako, treba uzeti u obzir da se u tehnologiju tvrtke nije ulagalo 20 godina i da je za mnoge bilo pitanje vremena kada će se dozvole oduzeti. Zato se sa sigurnošću ništa ne može tvrditi.

Prema informacijama koje smo dobili u Ministarstvu zdravlja, utvrđeno je da je HALMED učinio grube propuste u postupku nadzora. Primjerice, postupak je dovršio po pravilniku koji nije bio na snazi od 2. srpnja 2013. godine, odnosno nakon tog datuma trebalo je uzeti u obzir samo mišljenje inspektorice HALMED-a te je ona trebala sastaviti izvješće, no sastavilo ga je stručno povjerenstvo. Iz izvješća se također ne može utvrditi na koja se mjesta odnose utvrđeni nedostaci u očevidu.

Nakon što su nabrojeni utvrđeni nedostaci, u mišljenju inspektorice HALMED-a navedeno je da se Imunološki zavod svrstava u kategoriju slabe usklađenosti s dobrom proizvođačkom praksom, što uvjetuje ponavljanje inspekcije s učestalošću od godinu dana. No nigdje u spisima predmeta nije navedeno da su uočeni nedostaci potencijalno opasni za zdravlje ljudi, već su samo nabrojeni nedostaci – kritični i manji.

Zato, kažu u Ministarstvu, HALMED mora ponoviti postupak nadzora. Naši sugovornici kažu da bi sada moglo postati problem to da HALMED ne postroži nadzor i ne odobri i privremene dozvole, koje je Imunološki uskoro trebao dobiti zbog vjerojatnog novog ulagača Visia Croatice, kojeg Vlada tek treba potvrditi. HALMED opovrgava propuste i moguće pogodovanje.

– HALMED nije nikome pogodovao. Nažalost, zbog dugogodišnjeg neulaganja, Imunološki zavod više ne može proizvoditi sigurne lijekove i bakterijska cjepiva. Godine 2009. kada su predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) došli u inspekciju IMZ-a, na njegov zahtjev, jer su očajnički pokušavali spasiti tvrtku i ponovno se vratiti na tržište, SZO je utvrdio da proizvodnja lijekova u IMZ-u nije sigurna i da oni ne zadovoljavaju uvjete za proizvodnju lijekova za stanovništvo zemalja kao što su Burkina Faso, Liberija, Bjelokosna Obala i Afganistan. SZO nije htio kupovati lijekove koji nisu sigurni za djecu zemalja Trećeg svijeta – kaže ravnateljica HALMED-a Viola Macolić Šarinić. Poručuje i da će se dozvole vratiti onda kada će moći sa sigurnošću reći: Ne brinite se, HALMED vam jamči, vaša su djeca sigurna. U ponovni očevid HALMED će ići od 7. do 9. travnja.

Upitna i virusna cjepiva

Kao što su mnogi očekivali, zavrzlama oko Imunološkog zavoda još nema kraja. Možda zato i nije čudno što su JGL i PharmaS odustali, jer teško je nešto jamčiti, kada se ne zna, trenutačno, mogu li se dobiti i privremene dozvole. Bez tih dozvola, Imunološki je već dvije godine bez 70 posto prihoda, a tek se u manjem dijelu pokriva izvozom virusnih cjepiva. A njihova dozvola istječe ove godine. Država je krajem prošle godine uskočila omogućavanjem prodaje zaliha, što je iz nekog neshvatljivog razloga bilo onemogućeno nakon gubitka dozvola.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije