Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOŠLI DO RUBA

Za Vladu je ključno glasanje u Saboru

božo petrov, karamarko orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
30.05.2016.
u 09:55

Odluči li Povjerenstvo u korist Karamarka prije glasanja o povjerenju, to bi predsjedniku HDZ-a moglo donijeti glas neodlučnih

Vlada Mosta i HDZ-a došla je do ruba. Čini se kao da dva glavna aktera – potpredsjednici Vlade, šef HDZ-a Tomislav Karamarko i lider Mosta Božo Petrov – sjede za volanom automobila koji velikom brzinom idu jedan prema drugome i da je sudar sve bliži. Čini se da su stvari došle u fazu u kojoj i Karamarko i Petrov mogu izabrati samo jedno od dva manje loša rješenja.

Gubi vjerodostojnost

Povuče li se sada Petrov, izgubit će vjerodostojnost, a povuče li se Karamarko, riskira političku smrt. Ako se pak nitko ne povuče, tada će jedan od njih dvojice morati napustiti Vladu nakon što se saborski zastupnici, najkasnije do 18. lipnja, izjasne o SDP-ovu prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja prvom predsjedniku Vlade Karamarku. Ključno će, dakle, biti glasanje u Saboru.

Za “rušenje” Tomislava Karamarka potrebna su 76 glasa koja zasad nema nijedna strana. Božo Petrov kaže da je Most odlučio i da će protiv Karamarka glasati sigurno 12 od njihovih 15 zastupnika, tako će glasati i SDP, HNS, HSU, Laburisti, IDS. Ali bez glasova HRID-a, HDSSB-a i barem nekoliko manjinaca neće biti ništa od rušenja prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka.

S druge strane HDZ se na subotnjem saboru stranke svom žestinom obrušio na Most i Božu Petrova. Optužili su ih za nedoraslost visokoj politici, ali i da svojim postupcima rade za račun SDP-a i Zorana Milanovića. I HDZ-ovi koalicijski partneri u subotu su na HDZ-ovu saboru u dvorani Lisinski napali Most, a Milan Bandić ponovno je aludirao na preslagivanje većine.

Važni oni neodlučni

Premijer Tihomir Orešković stao je na Karamarkovu stranu, ali to šefu HDZ-a malo znači. Orešković nema nijednu ruku u Saboru. Uostalom, što je Tihomir Orešković drugo i mogao učiniti kada je postao premijer zahvaljujući Karamarku?

Sasvim je sigurno da se telefonira na sve strane, i jedni i drugi na svoju stranu žele pridobiti neodlučne zastupnike. Hoće li ih, ali i koliko, uspjeti dobiti na svoju stranu, još je prerano za prognozirati. Ipak, jedna bi stvar mogla znatno olakšati poziciju šefa HDZ-a, a to je da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prije glasanja u Saboru odluči njemu u korist. Tada bi, računaju u HDZ-u, neodlučne lakše dobili na svoju stranu, a možda bi tada i neki od 12 zastupnika Mosta promijenili stav.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da su novi izbori najvjerojatniji epilog, i to bez obzira na to kako će završiti glasanje u Saboru.

– Karamarko i Petrov neće moći zajedno sjediti u Vladi, a zajedno više neće moći ni njihove stranke, HDZ i Most. A od preslagivanja parlamentarne većine nema ništa – smatra Puhovski. Nezamislivo mu je, kaže, da Vlada opstane i u slučaju da se Petrov povuče iz Vlade, ali ne i njegovi ministri.

– To bi bila smrt za Most – zaključuje Puhovski.

Komentara 14

Avatar George Bailey
George Bailey
10:23 30.05.2016.

MOST je napravio političko samoubojstvo.

TO
tony111
10:36 30.05.2016.

Novih izbora nema i točka. Okanite se nebuloznih komentara je Karamarko ne bi izjavio da Vlada ide dalje bez Bože Petrova da nema novu saborsku većinu.

Avatar drug tito
drug tito
10:38 30.05.2016.

Najjača frakcija u SDP-u je MOST.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije