Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eksploatacija Jadrana

Dorić: Ugovori se neće potpisivati prije dovršetka Strateške procjene

platforma
Foto: Ilustracija: Dusko Marusic/PIXSELL
27.11.2014.
u 15:58

Hoće li se najpovoljniji ponuđači za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranskom moru izabrati prije nego što se prihvati Strateška procjena utjecaja na okoliš i koliko će se to odraziti na očuvanje mora i morskog okoliša, pitanje je zbog kojega je danas u Saboru održana tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša

Hoće li se najpovoljniji ponuđači za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranskom moru izabrati prije nego što se prihvati Strateška procjena utjecaja na okoliš i koliko će se to odraziti na očuvanje mora i morskog okoliša, pitanje je zbog kojega je danas u Saboru održana tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša.

- Mi nismo protiv istraživanja i eksploatacije, ali smo za poštivanje visokih kriterija – rekao je predsjednik tog odbora, HDZ-ov Branko Bačić kojega je zanimalo je li već predviđeno natječajnom dokumentacijom da ta Studija može utjecati na već postignute dogovore.

Ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić tvrdi da se ugovori s investitorima neće potpisivati dok se ne završi Strateška procjena. Objasnila je da je 3. studenog završeno prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju 29 istražnih prostora u Jadranu na koje se prijavilo šest međunarodnih kompanija koje su pokazale interes za 15 istražnih prostora.

- Sad je bitno da strateška procjena bude gotova da potpišemo ugovore. Sredina prosinca krajnji je rok za izradu te procjene, kada stručno povjerenstvo utvrdi da je sve u redu otvara se javna rasprava. Nadam se da ćemo to sve odraditi do ožujka i tada potpisati ugovore – pojasnila je Dorić te dodala da strateška procjena daje određene mjere, uvjete i ograničenja kojih će se investitori morati držati.

Kada potpišu ugovore za određene istražne prostore, investitori moraju napraviti i ocjenu prihvatljivosti zahvata, a ako prilikom istraživanja otkriju naftu ili plin, morat će napraviti detaljnu studiju utjecaja na okoliš tog područja da bi znali mogu li i pod kojim uvjetima dalje kopati, naglasila je Dorić. Predstavnici svih ministarstva koja su povezana uz ovo istraživanje i eksploataciju Jadrana objasnili su da jako paze da se poštuju svi zakoni i propisi u ovom postupku, kako ne bi nastala nikakva šteta za more, zaštitu okoliša, turizam, arheološka nalazišta, ribolov....

>> 'Talijani 30 godine crpe plin iz Jadrana, možemo biti igrači od kojih će industrija prodisati'

>> Ponudu za vađenje nafte i plina u Jadranu dalo šest kompanija, a žele 15 od 29 polja

Komentara 1

AN
antonelić
22:15 27.11.2014.

zakon spojenih posuda i hidrostatski paradoks - pascal zakon spojenih kacavida i stranački sef - branko i jadranka da li obrnute piramide mogu stajati postojano na špicevima ? dokaz : hrvatska da li obrnute piramide mogu plivati postojano na moruna moru ? to će nam odgovoriti barbara. i ona kreće ka vrhu obrnute piramide gdje zrače kozmičke zrake. čuvaj se hrabra barbara jer su zrake jake a nema zrakobrana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije