Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački računalni savez

Donatorski lanac ZRSObit i istoimeni novčić za poticanje darovitosti

ZRSObit
Foto: Promo
1/5
30.12.2016.
u 14:40

Ulaganje u nadarene ljude u državi očituje se i kroz konkretne poteze i nastojanja svih koji imaju priliku djelovati u cilju poboljšavanja uvjeta za usavršavanje darovitih

Foto: PR FOTO

Zajedništvo za bolju Hrvatsku darovitost na ovom malom, a ipak iznimno značajnom području društvenih djelatnosti, savez živi i pokušava promicati već osamnaestu godinu. Jedna od ideja je i ZRSObit donacijski novčić koji su osmislili još 2005. godine. Ipak, novčić je više od deset godina čekao pravu priliku da se pokaže hrvatskoj javnosti.

Foto: Promo

- Pustili smo ga u opticaj u sklopu promidžbene kampanje za uređenje i opremanje prostora saveza u učenički centar izvrsnosti, početkom travnja, ponosni su u savezu. U sklopu prve faze uređenja prostor u Vlaškoj 81/F se uređuje već više od mjesec dana. Nakon neizbježnih rušenja, demontaža i sanacije, već se pomalo i naziru obrisi budućeg centra.

- Prvu fazu ćemo u cijelosti završiti vlastitim sredstvima u siječnju 2017., rekli su nam. Cijeli projekt ima četiri faze, a po završetku treće faze prostor će biti pušten u rad. Mnoge fizičke osobe, na čelu sa zlatnim olimpijcima, kao i neke prestižne tvrtke su projekt prepoznale kao svoj, pa pomažu ili su najavile potporu. Savezu su osobito drage i riječi svesrdne potpore koje su stigle iz Ureda Predsjednice RH.

- Riječi potpore bile su nam osobito dragocjene. Stoga smo predsjednici države Kolindi Grabar Kitarović kao mali znak pažnje za prepoznavanje naših napora, uz čestitku o Božiću, dostavili i jedan primjerak od 100Zb (stotinu ZRSObita) i promidžbeni CD namijenjen darovitim programerima i matematičarima, rekao nam je predsjednik saveza, Rikard Dimić.

Foto: Promo

Ukupni projekt "težak" je oko milijun i pol kuna. Trenutno stanje projekta, prikupljenih sredstava i faze provedbe vidljive su na ZRSObit donatorskoj stranici, koja ima i svoju englesku inačicu.

Donatorski lanac usmjeren je prema fizičkim i pravnim osobama iz domovinske i iseljene Hrvatske te svim drugim dobrim ljudima i tvrtkama u svijetu. Donirati se može sa i bez narudžbe ZRSObit novčića, a spisak "dobrozrsobitnih" činitelja ili "zrsobitnih" dobročinitelja bit će objavljen na pokroviteljskoj traci u novom uređenom prostoru te na web portalu saveza.

Foto: Promo

Donacije su najčešće financijske naravi, no osobio vrijedne su i one u materijalu potrebnom za uređenje.

- U ovoj fazi su nam najpotrebnije gips-kartonske pregradne stijene uključujući ispune izolacijskim materijalima, oprema i aparati za sustav grijanja, te druga oprema i materijali za instalacije, kazao nam je Ratko Lipovšćak, arhitekt koji zdušno podupire ovu priču. Ukratko, svaka donacija je neprocjenjiva kako bismo što prije uredili ovaj prostor za naše trenutno najmlađe, a buduće vodeće stručnjake!

Grad Zagreb je ponovno prepoznao napore Saveza i, nakon dodjele prostora, dao pozitivno mišljenje i na planirane radove u 2. fazi ocijenivši ih vjerodostojnim.

- Odluka Grada Zagreba o modusu uključenja u 2. fazu realizacije projekta bit će nam vjetar u leđa te primjer i poticaj ostalima, stav je Zdravka Škokića, tajnika saveza, koji je u ovaj projekt uložio osamnaest godina rada. Ulaganje u nadarene ljude u državi može se očitovati i kroz konkretne poteze i nastojanje lokalne i državne administracije da poboljšava uvjete za usavršavanje darovitih. A da programerske i matematičke, ali i sve druge pobjednike i mlade izvrsnike, valja planski i trajno ugrađivati u pobjednički mentalitet države, složili bi se svi. Na tom tragu valja i sustavno djelovati.

Foto: PR FOTO

- Mišljenja smo da "CROgen" supstanca, kako je mi ZRSOvci od milja zovemo, kao skriveni i neuništivi temelj naše opstojnosti, zaslužuje posebnu potporu, rekao nam je Tin Jarak, sistemac i član saveza od 1999. godine, dodajući kako svim neprimjetnim "CROgenijalcima" koji uzornim radom i ponašanjem doprinose boljoj Hrvatskoj te svim ljudima dobre volje ZRSOvci žele čestit Božić i blagoslovljenu Novu godinu.

Foto: Promo

>> "Mislim da je danas počelo jer je netko dao puno novaca"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije