Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Zagrebu

Tusk razgovarao s premijerom i predsjednicom: Stabilan Balkan dobar je za cijelu Europu

Zoran Milanović i Donald Tusk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
01.09.2015.
u 16:52

Migracija je zajednički europski izazov i zato moramo zajedno odgovoriti, rekao je Tusk

Premijer Zoran Milanović i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk danas su se sastali u Zagrebu. Glavna tema sastanka bila je izbjeglička kriza za koji je Milanović rekao da se ne čini da ide prema kraju.

– Najviše smo razgovarali o krizi migranata, o nečemu što trese i drma Europu i što još uvijek traži precizan i jasan odgovor. To je toliko bolna i naporna tema, više nego opasna, ne vidim u tome veliku opasnost – rekao je Milanović.

Tusk je zahvalio Milanoviću na dobrodošlici i rekao kako su razgovarali o tome kako podržavati države koje su pod najvećim pritiskom migranata. – Migracija je zajednički europski izazov i zato moramo zajedno odgovoriti – rekao je Tusk, dodajući da je mnogo optimističniji nakon sastanka s Milanovićem. Komentirao je i politiku daljnjeg proširenja EU rekavši kako je povijest pokazala da je stabilan Balkan dobar ne samo za Balkan već i za cijelu Europu.

Građanima još nije u potpunosti jasno da smo punopravna članica EU

Nakon susreta s Milanovićem, Tusk je otišao na Pantovčak gdje ga je primila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Tijekom razgovora, predsjednica je izrazila svoj stav da "Hrvatska može i mora biti asertivnija i ambicioznija kada je riječ o oblikovanju, a ne samo u slijeđenju europskih politika", izvijestili su iz njezina Ureda. Smatra kako građanima Hrvatske "još nije u potpunosti jasno da smo punopravna članica Europske unije i da sudjelujemo u kreiranju europskih politika, ne samo u smislu korištenja fondova nego da smo doista dio prostora prosperiteta i da dijelimo zajedničke odgovornosti i obveze".

Foto: Ured predsjednice

Foto: Ured predsjednice

Govoreći o problemu izbjeglica koje dolaze u Europu, Grabar-Kitarović je kazala da je to "puno složenije pitanje od samog zbrinjavanja broja migranata o kojem se trenutno razgovara" te da svi trebaju puno više surađivati. Smatra da nije riječ samo o humanitarnom nego o složenom pitanju kojim ćemo se baviti sljedećih nekoliko godina. Predlaže veće zalaganje za "uklanjanje korijenskih uzroka" zbog kojih dolaze imigranti u EU, što za nju znači suradnju s državama sjeverne Afrike, "od Libije, preko Tunisa do Egipta, ali i Jordana i Turske".

"Arbitražni postupak je nepovratno kompromitiran"

Predsjednika Europskog vijeća izvijestila je i o hrvatskom stavu u vezi arbitraže sa Slovenijom. "Hrvatsko je stajalište da je arbitražni postupak nepovratno kompromitiran i da mu ne možemo vjerovati", kazala je predsjednica i podsjetila na odluku Sabora o prekidu arbitraže. "Mi želimo riješiti pitanje granice sa Slovenijom i učinit ćemo sve što je u našoj moći da ostanemo pozitivan primjer suradnje država koje imaju jedno otvoreno pitanje, ali i da to otvoreno pitanje ne postane definicija njihovih međusobnih odnosa", naglasila je Grabar-Kitarović.

"Europska komisija prilikom sklapanja tog sporazuma nije bila stranka sporazuma, već je isključivo djelovala pomažući i jednoj i drugoj strani doći do rješenja. Međutim, ovo jest bilateralno pitanje i ono što očekujemo i što ćemo cijeniti i kod Europske komisije i vijeća i pojedinih članica jest da se u tome pitanju postave na način da se ne podržava stajalište niti jedne niti druge strane, već da se ohrabruje na daljnje iznalaženje rješenja", kazala je Grabar-Kitarović, izvijestili su iz Ureda predsjednice.

>> 'Nemamo dokaza da građani države EU-a sudjeluju u borbama u Ukrajini'

Komentara 14

Avatar guza guzic
guza guzic
16:21 01.09.2015.

Kao prvo tusk je dosao na poziv predsjednice Kolinde Grabar i imao sastanak danas sa njom,,mediji iz pogranicni drzava pisu o tom sastanku.....zar je moguce da HR mediji i to svi imaju toliku cenzuru da nesmiju objavit jednu rjec o tom sastanku,,zalosno je ovo zaista za jednu drzavu clanicu EU i njen medijski prostor,,

MS
mare_split
16:30 01.09.2015.

Tusk očito brzo uči, što se može nazrijeti kroz činjenicu, da je, od gđe Kolinde odlično 'podučen' o tomu čija je i što je Savudrijska vala te 'kako dalje', u razgovoru sa Zokom izbjegao svako kakanje o tome! Bravo predsjednice!ce! Neka uče ...! Imaju što: Hrvatska je NAŠ Dom!

Avatar renac
renac
16:45 01.09.2015.

Super znači da će ih iskrcat k nama a ovi naši političari su sigurno to velikodušno podržali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije