Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas

Domagoj Vlašić: Mojoj letećoj hitnoj pomoći jedina je konkurencija Vlada

Domagoj Vlašić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
09.12.2014.
u 21:20

Osječka tvrtka Air Pannonia prva je u Hrvatskoj dobila certifikat Agencije za civilno zrakoplovstvo uz pomoć kojega može obavljati prijevoz pacijenata zrakoplovom

Prva hrvatska “leteća hitna pomoć” ili zrakoplov za prijevoz pacijenata dobio je “zeleno svjetlo” Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo za polijetanje. Certifikat je stigao u osječku tvrtku Air Pannoniu koja, između ostaloga, obučava pilote, ali i servisira zrakoplove. U realizaciju nove usluge krenuli su početkom godine kada su postojećoj floti zrakoplova priključili Beechcraft King Air 90. Avion su opremili lifeportom, uređajem koji imaju i vozila hitne medicinske pomoći, bocom s kisikom, EKG uređajem, i priključcima za dodatke poput, primjerice, inkubatora za nedonoščad ili hladnjaka za prijevoz ljudskih organa za transplantaciju. Kompletiran je i medicinski tim koji će uz pilota letjeti u zrakoplovu.

– Nismo očekivali toliku brzinu u procesu izdavanja certifikata jer je riječ o prvoj takvoj dozvoli u Hrvatskoj – zadovoljan je brzinom procesa Domagoj Vlašić, odgovorni rukovoditelj u Air Pannoniji koja cilja na tržište Hrvatske, ali i susjedne Srbije, BiH te Mađarske.

Nelojalnu konkurenciju, kažu Osječani, zasad imaju samo u hrvatskoj Vladi čiji zrakoplov nije certificiran za obavljanje ovakve vrste posla. – Nemamo ništa protiv toga da država nabavi potrebnu opremu i dokumente pa da rade prema propisima i standardima koji vrijede u Europskoj uniji. Prema njima, ovakvu vrstu prijevoza mogu obavljati samo oni koji su registrirani za komercijalne letove. Tako zasad imamo nelojalnu konkurenciju – smatra Vlašić.

>>Nakon smjene ministra ne zna se tko će platiti račune

Komentara 4

HU
Hulk
01:59 10.12.2014.

koliko će naplaćivati to spašavanje ????,Vladin zrakoplov spašava besplatno

Avatar gadogadni
gadogadni
09:12 10.12.2014.

Lijepo je to Domagoj zamislio, kupiti Beechcraft iz 1973 (prva registracija N81NA) i konverzirati ga u medevac, ako nekome treba tz tz tz

LO
lot
09:06 10.12.2014.

najbolja plaća je spašeni život, a novac je potrošna roba !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije