Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jakovina na voćarskom sajmu

Domaći proizvođači zadovoljavaju samo 59 posto potreba domaćeg tržišta

jakovina
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/4
29.08.2014.
u 12:44

Proizvođači zadovoljavaju samo 59 posto potreba domaćeg tržišta

 - Trešnja, višnja, jabuka i mandarina jedino su voće koje Hrvatska proizvodi u dovoljnim količinama za svoje potrebe. Moramo podići konkurentnost, tehnološki unaprijediti proizvodnju, smanjiti troškove i to što proizvodimo plasirati na svom tržištu - rekao je danas na otvorenju međunarodnog Voćarskog sajma u međimurskoj općini Donji Kraljevec ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Proizvođači zadovoljavaju samo 59 posto potreba domaćeg tržišta. Na pitanje kako će sankcije Rusiji utjecati na voćare, rekao je da će Vijeće ministara uskoro donijeti paker mjera teških 125 milijuna eura, koje će kompenzirati štetu proizvođačima, a moći će ih koristiti i hrvatski voćari i povrtlari. U tom prvom paketu nema mandarine jer berba tog voća još nije počela, pa će ući u sljedeći paket mjera. Ministar je komentirao i krađu 20 tona pesticidima poprskanih jabuka koje još nisu pronađene.

- To trebate pitati MUP. Četiri dana krađa nije prijavljena. Za 20 tona treba jako velik broj radnika i šleper, pa je upitno koliko je stvarno jabuke ukradeno i gdje je završila. Inspekcije pojačano rade i nismo zasad utvrdili robu bez porijekla - rekao je Jakovina. Odlučno je odbacio nagađanja da je smjena zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Zijaha Mahmutpahića povezana s poplavljenim područjima. - Kategorični to odbijam. To je samo reorganizacija unutar Hrvatskih voda, tehničko preslagivanje unutar tima - istaknuo je Jakovina.

>> Ne zna još gdje su 'otrovne' jabuke, ali to će biti riješeno na 'optimalan način'

Komentara 2

Avatar pf
pf
18:05 29.08.2014.

U Hrvatskoj se ni kupus ne isplati proizvoditi.

CR
crnaguja1950
13:54 29.08.2014.

aha...a onda uvozite voće i povrće iz bosne,rumunnjske,srbije,ekvadora a mi svoje moramo bacati.kao što npr radi SDP-ova Podravka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije