Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.07.2014. u 12:00

Ako sljedeći rebalans bude kompromiserski, u 2015. ili 2016. bit će kao u Grčkoj

Kad govorimo o namjeri smanjivanja poreznog tereta na srednje i više plaće, o tome uopće ne treba voditi polemiku. To jednostavno treba napraviti. Poznato je da je kombinacija mentaliteta socijalističke uravnilovke i hrvatskog jala proizvela najdrakonskiji sustav oporezivanja dohotka kad su posrijedi prosječne europske plaće. Nekom Nijemcu ili Šveđaninu neće biti čudno da mu se na ukupna neto primanja razrezuje više od 100 posto raznih davanja državi, ali ako taj isti Nijemac ili Šveđanin na nekom cappuccinu na jadranskoj obali čuju od vas o kolikoj je zapravo neto plaći riječ, pripazite da ne padnu sa stolca u more. Hrvatska je jedina europska zemlja koja prosječne zapadnoeuropske plaće oporezuje kao bogataška primanja. Gotovo je nevjerojatno da je demagoška klika nestručnih političara i sindikata uspjela održavati tu poreznu zloću tako dugo na životu. Seljačke bune u srednjem vijeku izbijale su zbog puno nižih nameta!

Neki će reći da je glupo prije novog, dramatičnog rebalansa proračuna rezati proračunske prihode. Postoji jednostavno rješenje: ako zbog Lalovčevih pozitivnih ideja iz proračuna iscuri 1,5-2 milijarde kuna, jednostavno se može ukinuti neučinkovita mjera oslobađanja tvrtki od oporezivanja reinvestirane dobiti. A što se tiče rebalansa, jasno je da više ne smije biti kompromiserski jer Hrvatskoj u protivnom u 2015. ili 2016. jasno prijeti uvođenje nove vrste financijskog gubernatorstva EU uz prateće nerede u grčkom stilu. Režite.

Komentara 3

Avatar M+M
M+M
13:07 25.07.2014.

Lijepo je znati da se negdje u hrvatskim medijima može pročitati i ovakav stav. Čitajući većinu tekstova na ovu temu čovjek stječe dojam da si oni s 9000 kn plaće mogu priuštiti jahte poput Gatesove ili Jobsove, a ne da, ako su jedini koji u obitelji rade, taman spoje dva kraja 30. u mjesecu.

BU
bubimima
12:30 25.07.2014.

Pitanje za kolumnistu: A da li će spomenuti stranac pasti u nesvjest kada čuje koji je donji prag plaća i mirovina koji se ne oporezuje?

GA
galico
16:05 25.07.2014.

Rastegnuti tu poreznu stopu a povisiti neoporezivi dio....onda se mogu i smanjiti plaće u javnom sektoru a da ostane isti netto...ako lokalna uprava ostane bez prihoda nije toliko bitno....više neće reketariti prilikom ulaganja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije