Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši radnici gavrilovića

'Dok smo se mi bojali za život, on se spremao uzeti tvornicu na koju nema pravo'

Ibrahim Toporan
Foto: Antun Petračić
28.11.2014.
u 08:45

Udruga bivših radnika: Očekujemo proširenje istrage na sve one u koje smo u kaznenim prijavama uprli prstom i priložili dokaze

Petrinjci emotivno i različito gledaju na USKOK-ovu istragu za ratno profiterstvo Đure (Georga) Gavrilovića.

Bivši prijeratni radnici, koji su tvornicu izgubili u ratnom progonstvu, godinama upozoravaju na nezakonitu privatizaciju, a nekoliko stotina preostalih zaposlenika u strahu je za radno mjesto i kakvu-takvu plaću, koju ipak primaju redovito.

Radnici zabrinuti za posao

Proizvodnja se u Gavriloviću jučer odvijala normalno, na kraju prve smjene radnici nisu željeli ništa govoriti, ali se zbog situacije s gazdom osjetila zbunjenost, zabrinutost i tjeskoba. – Đuro Gavrilović dobio je što je i tražio. Polakomio se, tužio je, dirnuo državu, koja mu je na dlanu dala što nije trebala. Potvrđuje se ona stara izreka: Oteto - prokleto – kaže Ibrahim Toporan (na fotografiji), radnik Mesne industrije Gavrilović od 2. travnja 1965. do ratnog progonstva 1991.

– Uz prijeratnih 20 godina u bivšoj tvornici, još sam tijekom progonstva u Zagrebu, pa i povratkom u Petrinju, kod Đure Gavrilovića radila 18 godina. Imala sam redovitu i dobru plaću, a s umirovljenjem sam primila i njegovu otpremninu – kaže jedna novija umirovljenica, koja je željela ostati anonimna. Josip Bezak rat je dočekao kao poslovođa kafilerije, a napad četnika 16. rujna 1991. preživio je u podrumu tvornice i bijegom. – Dok smo tako patili i strahovali za živote, Đuro Gavrilović se spremao uzeti novu tvornicu na koju nema nikakva prava. Bio sam mesar 35 godina i sada sam izgubio svaku nadu za pravednu naknadu svega minulog i uloženog, i novčanog odricanja i fizičkog zdravlja. Mi bivši obespravljeni gavrilovićevci prije ćemo umrijeti nego dobiti naknadu, otpremnine, dionice ili udjele – ogorčen je Josip Bezak. Obitelj Orlić, kći, majka i otac, u Gavrilović su ugradili čak 70 godina života.

Foto: Nikola Čutuk/pixsell, ilustracija

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

– Ispravan je potez USKOK-a, a privatizacija je učinjena uz znanje, potporu i rodbinsku vezu Đure Gavrilovića i njegova šogora, tadašnjeg predsjednika Hrvatskog sabora Žarka Domljana, supruga Đurine sestre. Svi bivši radnici trebaju naknadno dobiti osnovna prava iz minulog rada, ponajprije dionice – smatra Mladen Orlić, u 35 godina staža direktor bivših važnih pogona klaonice i rasjekavaonice. U knjigovodstvu je 30 godina odradila njegova supruga Nevenka, a pet godina kći. Sadržajem USKOK-ove istrage nije zadovoljna Udruga bivših djelatnika Gavrilovića.

"Nastavljamo se boriti"

– U rješenju o istrazi nema nas na stotine obespravljenih radnika. Podnijeli smo kaznene prijave protiv odgovornih za pljačku i pogodovanje Đuri Gavriloviću i očekujemo proširenje istrage na sve one i ono u što smo uprli prstom i priložili dokaze. Ostajemo oštećena stranka, za pravdu, pravo i istinu nastavljamo se boriti – kaže predsjednik Udruge Davor Škobić, stručnjak tehnoloških znanosti, s doktoratom na zimskoj salami, doratni zamjenik predsjednika Poslovodnog odbora SOUR-a Prehrambene industrije Gavrilović.

– Ovo je početak otkrivanja afere s Gavrilovićem. Neka Slavko Linić i ministar financija 2001. obrazlože zašto je Vlada RH ukinula sve sudske sporove protiv Gavrilovića koje je do tada pokrenulo Državno odvjetništvo – dodaje član vodstva te radničke udruge Đorđe Komljenović. Antun Stranski iz Srnakove ulice susjed je uz zapuštenu i napuštenu staru tvornicu Gavrilović.

Sramota obitelji Gavrilović

– Umjesto da je spomenik tradicije i graditeljske baštine ili muzej mesne industrije Hrvatske, zidine i devastirana unutrašnjost sramota su grada i obitelji Gavrilović – smatra taj Petrinjac.

Slučaj su komentirali i lokalni politički čelnici. – Ovo je početak kraja nepravde i najava da Petrinja više neće biti Gavrilovićeva kolonija. Ono što je država 1991. ukakila, sada treba polizati, a građani Petrinje trebaju dobiti satisfakciju – rekao je gradonačelnik Darinko Dumbović (HNS). HDZ-u su u interesu radna mjesta.

– Interes je HDZ-a da u Gavriloviću opstane proizvodnja i 560 radnika ostane raditi. Kaznenu prijavu ne komentiramo, neka djeluje pravna država – kazao je Željko Tonković, predsjednik gradskog HDZ-a, koji je s HSS-om oporbena koalicija u Gradskom vijeću.

>>Prvi slučaj dobro iskorištenog Zakona o pretvorbi i privatizaciji

>>Vladimir Demetrović: Stečaj Gavrilovića je smišljen i organiziran

>>Gavrilović: Ovo je nastavak hajke državnih institucija

Komentara 51

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
09:11 28.11.2014.

Ljenost novinara je nevjerovatna ,uopće nema nikakvog objašnjenja o ovom slučaju samo rekla kazala.

QQ
qqriqrac
09:23 28.11.2014.

4 godine tvornica je je bila pod okupacijom i srpskim rukama tako da od nje nije ništa bilo ni ostalo.

PO
portugisac
09:15 28.11.2014.

Još jedan napad crvenih na Hrvatsku. Petrinjanima bih savjetovao da se dignu i spase šta se spasiti može. Zatvoriti će im "Gavrilovića" bez ikakovih emocija bez obzira što je to naj starija mesna industrija i Hrvatski brend. Sramota je da se penzioneri nekada Gavrilovićevi radnici hvataju u mrežu crvenih i pomažu im u uništavanju tvornice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije