Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milorad Dodik:

'Referendum u RS-u neće biti otkazan, a Hrvati su u NDH počinili genocid nad Srbima'

dodik
Foto: Dejan Moconja/PIXSELL
1/2
31.08.2016.
u 22:47

– Pozivam Bošnjake i Hrvate da sjednemo i krenemo od početka. Međunarodna zajednica nije ništa riješila. Imamo Washingtonski i Daytonski sporazum, oni su dali prava svim stranama i to je polazna točka – poručio je Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je u srijedu u intervjuu za regionalnu televiziju N1 kako će referendum najavljen za 25. rujna biti održan bez obzira na sva osporavanja, naznačio je mogućnost još jednoga o odcjepljenju tog entiteta od BiH, a istodobno je iskoristio priliku da ponovno napadne Hrvatsku i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

Dodik nije ostavio nikakvog prostora za eventualno otkazivanje referenduma o  9. siječnju kao danu RS-a unatoč brojnim pozivima da to učini.

– 25. (rujna) je referendum i nema odgađanja – kazao je Dodik u intervjuu.

Uoči sastanka s predsjednikom i premijerom Srbije Dodik je kazao kako je na organiziranju tog susreta zahvalan Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću, ali kako je siguran da se oni "neće miješati u unutarnje stvari BiH".

– Srbija je spremna štititi ovlasti koje su Daytonom dane RS-u – istaknuo je. Ponovno je osporavao autoritet Ustavnog suda BiH tvrdeći kako on donosi samo odluke koje su u interesu Bošnjaka te kako to čini zahvaljujući glasovima troje stranih sudaca.

Odbacio je upozorenja kako je referendum o 9. siječnju kao danu RS-a zapravo priprema za onaj o odcjepljenju tog entiteta od BiH, no istodobno je potvrdio kako ni takav referendum ne treba isključiti 2018. godine, kako je to u programskom dokumentu iz prošle godine najavio njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz 2015. godine.

Ocijenio je kako je Daytonski sporazum "u cijelosti degradiran", a visoke predstavnike međunarodne zajednice u BiH koji su uvodili preinake nazvao je "lopovima i kriminalcima".

Zaključio je kako su stoga i Hrvati u BiH obespravljeni.

– Pozivam Bošnjake i Hrvate da sjednemo i krenemo od početka. Međunarodna zajednica nije ništa riješila. Imamo Washingtonski i Daytonski sporazum, oni su dali prava svim stranama i to je polazna točka – poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi s tajno snimljenim razgovorima Milanovića i predstavnika hrvatskih braniteljskih udruga, kazao kako su "Hrvati su u NDH počinili genocid nad Srbima".

– Ubijeno je nekoliko stotina tisuća Srba, a Hrvatska se nikada nije na pravi način ogradila (od zločina) – kazao je Dodik dodatno optužujući današnju Hrvatsku za opstruiranje povrata imovine izbjeglim Srbima.

Za Milanovića je ponovio prije izrečenu tvrdnju kako je "prije podne ustaša, a poslije podne neki tzv. partizan".

– Znam iz pouzdanih izvora da je opterećen prezimenom i da mora objašnjavati je li Srbin ili nije i to mu je vjerojatno stvorilo frustracije – kazao je Dodik.

Na sličan je način komentirao Milanovićevu izjavu o "šaci jada".

– Nas ima više od Hrvata, a mi smo kao šaka jada, a oni su neka velika bulumenta – izjavio je Dodik.

>> Referendum u RS nije prihvatljiv, očekujemo reakciju iz Beograda

Komentara 200

NE
nenokuk
23:10 31.08.2016.

BiH je juga u malom. Ta država očito ne funkcionira, narodi se ne podnose, ne vidim nikakvog smisla da se na silu ta država održava na životu.

AN
anticenzura
23:38 31.08.2016.

To je sve kriv Bakir sto je nakrcao zemlju Arapima i ne da nikome da se paca u Federaciju, ni Hrvatima ni Srbima. Samo oni odozgo zapovjedaju svima. Ovi u Srpskoj imaju Dodika, on zagrmi i ne da na se, a u Hercegivini nema nitko da ih nadjaca. Ovi politicari u Federaciji imaju najvece place u regiji vele ljudi, a najmanji standard imaju od svih zemalja. Taj Bakir ce rasprodat citavu zemlju Arapima, sve su oni pokupovali po Bosni pisu mediji, a Ameri okrecu glavu na drugu stranu, njima odgovara tako. To su im saveznici dolje na Bliskom Istoku, pa i ovdje otvaraju filijalu da mogu potpaliti vatru kad im zatreba. To su oni skupusarili zajedno s Bakirom.

GJ
g.josip2
23:17 31.08.2016.

Gospodine Dodig izjasnite se koliko je hrvata ubijeno od srpske strane i prognano molim vas da mi objasnite kako je poceo rat u detalje danas covjek nemoze da procita nista pametno samo vasa politicka prepucavanja hrvatska i srpska samo damo da znate mladi ljudi su izgubili svaku nadu u vas jadne politicare mi za vas sigurno ratovati necemo samo da znate ponasate se svi jadno i bijedno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije