Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNATOČ OBEĆANJU

Dočekale ih knjige na ćirilici

Tramošnica
Foto: Davor Javorović/Pixsell
28.09.2016.
u 13:36

Unatoč obećanju da se u Tramošnici vraća nastava na hrvatskom, ostala je učiteljica koja podučava na srpskom i - pozvala policiju

Umjesto zvona za početak nastave, četvero je đaka, djece Hrvata povratnika, pred školom u selu Tramošnica u Republici Srpskoj jučer ujutro dočekala – policija. Iako je bilo najavljeno okončanje, još se više produbio sukob oko škole u kojoj je, nakon 17 godina, ukinuta nastava po hrvatskom programu.

Podsjetimo, nakon što je dosadašnja, “hrvatska” učiteljica pronašla drugi posao, roditelje je i đake 1. rujna u OŠ “Vaso Pelagić” dočekala nova nastavnica, iz Obudovca, koja predaje na srpskome. Direktorica Olga Lazić tek im je tada, tvrde roditelji, službeno priopćila kako se nastava po hrvatskom programu ukida te se “odsad radi po zakonu”.

Roditelji su to odlučno odbili, a umjesto u školskim klupama, mališani već 27 dana sjede doma. U međuvremenu, četvero od njih osmero, koliko ih je trebalo tu pohađati nastavu, već se ispisalo iz tramošnjačke škole – troje ih se prebacilo u susjedno selo koje pripada Federaciji BiH, a jedno se odselilo u Njemačku. Povratak hrvatskog programa u četvrtak im je na sastanku obećao sam resorni ministar Dane Malešević, no u ponedjeljak je uslijedio novi šok.

– Dočekala nas je ista učiteljica i na stolu knjige na srpskome i ćirilici. Rekla je, ako hoće djeca učiti, neka uče, a ako neće, neka izlaze i škola se zaključava – kaže nam Mato Božanović, otac djevojčice koja praktički još nije ni krenula u četvrti razred.

Prekršena je tako, ističu roditelji, čak i naredba ministra, a situacija je, složni su, još gora.

– Učiteljica je u ponedjeljak ponovno pozvala policajce, stavila je ključeve pred njih i rekla im neka oni zaključaju školu jer ona odlazi – govori nam, pak, Ivo Kamenjašević, roditelj i ujedno izaslanik u Vijeću naroda Republike Srpske.

Ostali su do 11.30 sati pa se zaputili kućama. Kao i svakoga jutra od 1. rujna, i jučer su ponovno djecu dovezli pred školu. No, već ih je čekala policija. Učiteljica je stigla oko 8.40 sati.

– Od koga to policija čuva školu? Pa nismo mi teroristi! – ogorčen je Božanović.

Očajni roditelji ponovno su alarmirali resornog ministra, ali i hrvatskog veleposlanika, za pomoć mole i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

– Neka nam se kaže je li nekome u interesu da se mi povratnici iselimo ili nešto drugo – zaključuje Božanović.

Tramošnica, koju mještani dijele na Gornju i Donju, golemo je selo, raštrkano u desetke zaselaka, na samoj granici Federacije BiH i Republike Srpske. Pripada općini Pelagićevo. Crta razgraničenja prolazi baš tako da je nekih pet posto sela “ušlo” u Federaciju.

No, i iz toga dijela Tramošnice đaci gravitiraju OŠ “Vaso Pelagić” jer im je cilj da mališani uče hrvatski jezik, umjesto bosanskoga. Nastava se u Tramošnici odvija, naime, po programu kakav je u mjestima s većinskim hrvatskim stanovništvom u Federaciji. Uče tako od prvoga do petoga razreda, a od šestoga “sele” se u federacijski Gradačac, no izborili su se da im u knjižicama ipak, umjesto bosanskoga, piše hrvatski jezik, jer uglavnom nastavljaju školovanje u Hrvatskoj.

>> 'Vukovarce ne zanima ćirilica, nego kako da nahrane obitelj'

Komentara 10

Avatar 2222
2222
13:48 28.09.2016.

Bas mi je drago da su to poceli raditi u rep.srpskoj.Sad neka vide ovi nasi politicari da treba ukinuti I cirilicu u hrvatskoj .Pupovac I njegovo Pismo poslati u rep.srpsku.

Avatar Tapir50
Tapir50
14:54 28.09.2016.

Tzv. republika srpska nije postojala ni za vrijeme Jugoslavije a ne postoji ni sad, to je neki bolesni um izmislio. To je okupiran teritorij cjelovite Bosne i Hercegovine i treba ga vratit Bosni. To su teroristi okupirali i sve ih te srbe otjerat s tog teritorija.

Avatar navijač
navijač
14:02 28.09.2016.

Tako treba i u HR. ukinuti srpski jezik , dok se u srpskim školama ne uvede Hrvatski. Samo što se tamo to usude a ovdje ne , jer srbi i u HR. imaju ogroman politički uticaj , a do jučerer su i doslovce vladali Hrvatskom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije