Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robert Kolundžić:

'Dobro je da ukidaju doživotne šefove'

Robert Kolundžić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
27.03.2015.
u 17:23

Dok će dio liječnika prozvati ministra zdravlja zbog novih pravila izbora, za druge je liječnike konkurencija dobrodošla

Šefovi bolničkih klinika, odjela i zavoda neće biti smijenjeni zbog izmjena Pravilnika kojim se uređuje unutarnje ustrojstvo bolnica, nego će po isteku četverogodišnjeg mandata bolnice raspisati javni natječaj za ta upravljačka mjesta. Tim je izmjenama ministar zdravlja prim. Siniša Varga upravo javni natječaj uveo kao novost u kadroviranju za istaknuta mjesta u zdravstvu, ali i ograničio njihov mandat na najdulje osam godina (dva četverogodišnja mandata). Za šefove neće moći konkurirati liječnici koji ispunjavaju uvjete za starosnu mirovinu, a kojih nije malo, ni oni koji su na funkcijama godinama.

– Sve odgovorne osobe ustrojstvenih jedinica koje su ranije imenovane, ostaju na tom mjestu do isteka njihova mandata. Istekom mandata, ustanova je obvezna provesti javni natječaj sukladno novom pravilniku – potvrdili su i iz Ministarstva zdravlja demantirajući pojedine napise o kolektivnoj smjeni čelnih ljudi hrvatskih bolnica. Pojedini mogućnost konkurencije odbijaju u startu, ali među njima nije prof. dr. Robert Kolundžić, poznati ortoped, stručnjak iz zagrebačke Traume koji je, među ostalim, osmislio i ugradio prvu umjetnu zdjelicu po mjeri.

– Nema više doživotne sinekure na čelu odjela. Ako je ograničen mandat predsjednika države, dekana fakulteta, zašto bi bio neograničen čelnika ustrojbenih jedinica bolnica? T

o je dobro radi tržišne utakmice i apsolutno se slažem da svaka bolnica mora po svojim kriterijima napraviti pravilnike. No, ako ne bude jasnih mehanizama za odlučivanje, usmjeravanje razvoja ustrojbene jedinice, nego ovisite o tuđoj volji, nitko neće ni prihvatiti takve uvjete. Treba dosta vremena da se posloži posao i nisam siguran da ima puno hrabrih kandidata koji će konkurirati na javnim natječajima i mijenjati svoje bolnice. Nužno je definirati što s liječnicima nakon isteka mandata – jasan je prof. Kolundžić.

Komentara 10

NV
novo vriijeme
18:12 27.03.2015.

Odlično i vrijeme je više za svježe krv

Avatar samo.zvonko
samo.zvonko
21:56 27.03.2015.

...do kada po podobnosti... do kada bez dugoročne strategije razvoja zdravstvenog sustava... do kada bez natječaja... do kada bez kriterija... do kada zlouporabe... do kada provizije... i kada će se napraviti popis svih radnih mjesta... opisati radne zadatci... navesti normativi... što znači da treba navesti što netko treba uraditi da bi zaradio plaću... a što je ono preko za što bi trebao biti nagrađen... da se opet ne bi dijelilo po stasu, glasu, podobnosti ili osobnim prosudbama birokratiziranih birokrata... predstojnik klinike pred mirovinom... da bi pokazao da je nezamjenjiv... rezervirao sve termine za operacije za sebe... zbog udarničke značke i uskoro novčane nagrade... ostali jedna operacija tjedno... dobivaju plaću za to što se pojave na radnom mjestu i u podne odu kući...

MO
moslavina9954
21:37 27.03.2015.

Barem nešto pozitivno, dobro i pravedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije