Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Pet plus

Dobili priliku za novi život: Educirali i zaposlili liječene ovisnike

edukacija ovisnika
Foto:
1/7
06.03.2015.
u 23:24

Udruga Pet plus predstavila rezultate jednoipolgodišnjeg projekta "Golden Valley – Zlatna dolina"

Udruga Pet plus u Požegi je predstavila rezultate jednoipolgodišnjeg projekta "Golden Valley – Zlatna dolina". Projektu je bio cilj kroz rad u Stambenoj zajednici u Novom Zvečevu socijalizirati i educirati dvadeset liječenih ovisnika. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a vrijednost mu je 137 000 eura. Liječeni ovisnici između ostalog su naučili izrađivati suvenire i uporabne predmete od drveta te ih plasirati na domaće i inozemno tržište. Predmete će uskoro ponuditi na tržištu: u suvenirnicama diljem Hrvatske, preko kataloške prodaje i putem web stranice Zadruge. Predsjednica Udruge Mira Davidović na završnoj konferenciji za novinare istaknula je: Cilj boravka u Zajednici od samih početaka bio je da ovisnici radom na sebi i radom u Zajednici prekinu dosadašnji način života. Živeći i radeći po novim modelima koje nisu imali prilike naučiti ranije, ostvaruju životni smisao, duhovni i fizički preobražaj te tako postaju osobe sposobne za zajedništvo, ljubav i smislen život.

Dvadeset liječenih ovisnika prošlo je obuku, a desetero najzainteresiranijih zaposleno je u Zadruzi PET PLUS.

U sklopu projekta prošle godine organiziran je put u Bolognu gdje je stručni tim s korisnicima projekta imao priliku prisustvovati edukaciji o Socijalnom poduzetništvu i radu u terapijskim zajednicama. Na brojnim primjerima dobre prakse koje smo vidjeli upoznali smo se s konkretnim radom, načinima i mogućnostima rekla je voditeljica projekta Andreja Radinger. Dodala je i da je zahvaljujući uspješnoj suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Ministarstvom socijalne politike i mladih, Zatvorskim sustavom, Kaznionicom u Požegi, Zavodom za javno zdravstvo i partnerima projekta, nakon 18 mjeseci ispunjen konačni cilj.

Koordinator projekta i upravitelj Socijalne zadruge PET PLUS Elvin Redžepović istaknuo je kako se ovisnicima jako teško izboriti na tržištu rada za posao s kojim mogu voditi normalan i kvalitetan život. Rekao je i kako osim apstinencije i samog programa resocijalizacije imaju priliku ostvariti novi život i priliku da rade nešto konstruktivno i budu korisni. Margherita Dalla Casa iz talijanske obrazovne institucije IRECOOP iz Emilie – Romagne kao partner projekta zadovoljna je što su talijanski primjeri resocijalizacije bivših ovisnika pomogli u provođenju projekta. O važnosti terapeutskih zajednica govorio je Andrea Ascari iz tvrtke CEIS Formazione. Posao je ključan za terapeutske zajednice. Čak i u Italiji nije tako lako naći posao. Zato im moramo pružiti posebnu potporu, moramo ih naučiti da je rad važan način sudjelovanja u većoj zajednici. To je najbolji način da pokažu svojoj lokalnoj zajednici, gradu i selu, da su savršeno rehabilitirani - rekao je Andrea Ascari.

U Požegi je zaključeno kako je zajednička suradnja svih institucija, omogućila edukaciju, zapošljavanje i pomoć pri zapošljavanju, a sve s ciljem razbijanja predrasuda, prema marginaliziranim skupinama ,te poboljšanja njihovog statusa na tržištu rada.  

>> Predstavili projekt pomoći liječenim ovisnicima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije