Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šok u NP Krka:

Dobili potvrdu da mina nema, a pronađeno 20 ‘zvončića’

mine
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
18.03.2015.
u 17:00

Ljudi nisu bili ugroženi 
jer je kasetno streljivo palo na područje na koje pristup nije dopušten

– Više nema nijedne mine u nacionalnom parku jer su sve minski sumnjive površine razminirane – izgovorio je u ožujku 2013. godine Tonči Restović, tadašnji ravnatelj NP Krka, nakon što je iz ruku ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Dražena Jakopca primio potvrdu o razminiranosti. Potvrda je uručena i Kennethu Mertenu, veleposlaniku SAD-a. On je pak izrazio zadovoljstvo jer je njegova vlada sudjelovala u financiranju tog projekta. Prigoda je bila svečana pa su ondje bili još i ravnateljica Vladina Ureda za razminiranje Dijana Pleština, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, gradonačelnici Šibenika, Skradina i Drniša...

Dvije rakete

Dvije godine poslije ispostavilo se da je službena potvrda o razminiranosti ipak uručena prerano. Naime, ovih je dana u NP Krka pronađeno 20 kasetnih bombica KB-1, tzv. zvončića, koje su jučer uništene.

– Ta nas je vijest jako zabrinula. Od 1999. godine doniramo novac za razminiranje Hrvatske i dosad smo dali 30 milijuna dolara – rekli su nam jučer u američkom veleposlanstvu u Zagrebu.

Vlada SAD-a putem fundacije ITF Enhancing Human Security iz Ljubljane donirala je milijun kuna za razminiranje preostalih miniranih površina unutar granica parka, nakon što je isti iznos Zakladi za humanitarno razminiranje Hrvatske donirao NP Krka. Poslove razminiranja po proceduri ITF-a na površini od 204.417 četvornih metara dobila je tvrtka Tornado. Cijena poslova bez PDV-a bila je 1,314.401 kunu. Pirotehničari kažu da je neposredno prije dovršetka razminiranja uočeno da “zvončića” ima još na dvije cjeline izvan projektom planirane površine za razminiranje, ali unutar granica parka. Međutim, umjesto da se krene u proširenje minski sumnjiva područja, priređena je svečanost dodjele potvrde o razminiranosti.

Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec tvrdi da to nije istina i da su za postojanje zvončića u NP Krka saznali nakon dodjele certifikata 12. ožujka, a ne prije toga.

– Tijekom realizacije navedenog projekta, a zbog specifičnosti zagađenosti područja zbog djelovanja raketnih sustava i zagađenja kasetnim bombicama KB-1 uz rubne dijelove projekta, a temeljem matematičkih modela, obavljen je dodatni izvid i pronađeni su i ostaci rakete KB-1. Dodatnim izvidom potvrđeni su ostaci raketnog sustava izvan projektiranih površina te je predložena izrada dopunskog projekta veličine 20.493 m². To je i učinjeno u razdoblju od 21. do 25. ožujka 2013. godine. Tada je pronađeno 39 kasetnih bombica KB-1. Ponovno je izvršena analiza i zaključeno je da je na navedeno područje djelovano s dvije rakete te je potrebno izvršiti dodatni izvid i dodatno proširenje projekta za 29.843 četvorna metra. Posao u vrijednosti od 191.890 kuna bez PDV-a dodijeljen je tvrtki Mungos. Poslovi su započeli 3. ožujka ove godine i pronađeno je 20 kasetnih bombica KB-1 – kaže Jakopec, napomenuvši da je projektom iz 2012. godine potpuno uklonjena minska opasnost s područja NP Krka. Te riječi obrazlaže tvrdnjom da je pronađeno kasetno streljivo u nacionalnom parku izvan područja dopuštenih za posjećivanje i kretanje lokalnog stanovništva pa stoga ni u jednom trenutku nije bilo prijetnja posjetiteljima.

Sedamsto tisuća gostiju

Isto kaže i glasnogovornica NP Krka Katia Župan.

– Riječ je o nepristupačnom području do kojeg nisu uređene staze. Nikakve opasnosti za ljude nije bilo. Park za posjetitelje radi do 15 sati. Uništavanje pronađenih “zvončića” bilo je u 17 sati – govori Župan.

NP Krka drugi je po posjećenosti nacionalni park u Hrvatskoj. Lani ga je posjetilo više od 700 tisuća gostiju.

>> Počeo najveći projekt razminiranja u Hrvatskoj vrijedan 80 milijuna kuna

Komentara 5

Avatar viki_nuland
viki_nuland
17:17 18.03.2015.

Zvoncic vise zvoncic manje koga briga, to je sve u okviru dozvoljene greske, glavno da je bista zlocinca uklonjena s Pantovcaka, i odmah je sve bolje.

GA
Gale27
21:12 18.03.2015.

A jesu neki upuceni kao da su bili tamo. A kad otvaraju lazne profile bar bi se trebali registrirati kao musko ako imaju m...

KA
kalnik123
21:18 18.03.2015.

Projekt iz 2013 o kojem ništa ne govori rađen je pokraj projekta iz 2012 kojim je otklonjena opasnost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije