Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINJAVA IH BUDUĆNOST

Dobavljači nervozni i naplaćuju potraživanja, no i dalje se nadaju

01.12.2009., Rakitje - Otvorenje novog pogona tvornice Neve, clanice Atlantic grupe za proizvodnju kozmetike.  Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL
Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL
30.03.2017.
u 21:26

Nakon šoka u srijedu kada je Orbico aktivirao zadužnicu, na što su se mnogi ostali dobavljači zgrozili, u četvrtak su isto napravili još neki dobavljači, od Kraša do nekih manjih, u iznosu od oko 10 milijuna eura.

Kraš je aktivirao naplatu kako bi poručio svim dionicima da vremena nema i da je potreban što brži dogovor. Pa će, ako se dogovor bankara postigne, zadužnicu povući.

Roglić: Taj mi novac treba

Ako dogovora ne bude, jasno je da će i ostali dobavljači kojima su potraživanja došla na naplatu učiniti isto. A to je najcrnji scenariji. Jučer je rijetko tko od dobavljača bio raspoložen za razgovor, ali nam je svoj potez objasnio Branko Roglić, vlasnik Orbica.

– Da je puštena zadužnica, doznao sam u srijedu navečer, ali i da sam bio tamo, odobrio bih taj potez. Rekao sam im, uostalom, da se to učini u trenutku kada u Agrokoru kažu da više ne mogu utjecati na plaćanje. A takav je upravo bio odgovor iz Agrokora u srijedu. Meni je taj novac potreban da mogu dalje nesmetano poslovati – rekao nam je Roglić. Dobavljači imaju svaki dan sastanke, u srijedu su se našli i s ruskim vjerovnicima, a sastanak je bio najavljen i za sinoć.

O svotama ne govore

Dobavljači kažu da im je važan zajednički jezik, da je procese potrebno ubrzati jer im vrijeme nije saveznik.

Prema posljednjem izvješću, od rujna dugovi su prema dobavljačima oko 16 milijardi kuna. Većina njih ima i dospjele obveze, no ne iznose o kojem je iznosu riječ. Veća je briga od tih dugova budućnost, tj. gdje će svoje proizvode plasirati. Neki su u tolikoj mjeri vezani za Konzum da bi u slučaju sloma i njihovo poslovanje bilo potpuno ugroženo. 

>>Spas za Agrokor: Ipak dogovor domaćih i ruskih banaka o standstill sporazumu

>>VTP banka: Nije bilo falsificiranja. Marić: Nisam bio odgovoran za sastavljanje izvještaja

Ključne riječi

Komentara 9

RP
rpzagreb
21:47 30.03.2017.

Koliko je Todorić bio neopravdano bahat u neplaćanju svojih obaveza toliko su sada opravdani svi zatjevi za naplatom. Takvo njegovo primitivno balkansko ponašanje je moralo doći kraju i sam je odgovoran za vraćanje svakog kredita koji je tražio i dobio.

DU
dubravko.ugor
21:43 30.03.2017.

Neka Todorić proda dvorac do kojeg je došao na protuzakonit način i tako namiri Roglića. Ja sam spreman ponuditi 1(jednu) kunu za isti.

Avatar crv od porculana
crv od porculana
22:31 30.03.2017.

tko sa vragom tikve sadi sada mu se iste razbijaju o glavu,svakom dobavljaću koji kod todorića ima više od 5 milijuna duga krivična prijava za sudjelovanje u lopovluku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije