Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plus 2,7 posto

Dobar rast BDP-a, konverzija pogurala potrošnju, a privatni sektor investicije

Milanović Orešković
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
31.05.2016.
u 18:17

Politička nestabilnost postaje rizik koji usporava rast, ubrzanje pogurala prerađivačka industrija, trgovina, ali i građevina

Konverzija kredita u francima i predah koji je došao s nižim ratama kredita pogurali su osobnu potrošnju stanovništva više nego što se očekivalo. DZS je objavio da je hrvatski BDP u prvom kvartalu rastao 2,7 posto, za što je zaslužno nekoliko faktora: dobar izvoz, ubrzanje investicija, ali i rast osobne potrošnje građana.

Uz lagani rast plaća i povećanje zaposlenosti jedina nova okolnost koja se dogodila u prvom kvartalu bio je učinak konverzija.

Čija zasluga

Oko Nove godine pedesetak tisuća stambenih dužnika u francima dobilo je niže rate kredita, a s preplatama stigao im je predah u plaćanju redovnih kredita. Svima koji imaju preplatu iduće se rate umanjuju za 50 posto dok se ne iskoristi preplaćena svota. Razlika je očito završila u potrošnji. Dodatni je impuls došao i zbog uskrsne potrošnje. Ubrzanje investicija najugodnije je iznenađenje, a stopa rasta od 3,4 posto najveća je od kraja 2008 godine. Investicijski je zamah došao od privatnog sektora jer je državni sektor manje investirao zbog smjene vlasti i ekipiranja nove Vlade. Podatak o dobrom rastu popraćen je i uobičajenim političkim koloritom. Tako ga je bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić predstavio kao dokaz da je njegova Vlada radila dobro.

– Sve što će se događati u prvoj polovici godine pripisujem radu bivše Vlade, a ono što će se događati u drugoj polovici bit će rad ove Vlade – ocijenio je Grčić.

Ipak, dovoljno iskusan da ne kaže kako iza svega stoji Oreškovićev tim, odgovorio mu je HDZ-ov Ivan Šuker kako zasluge pripadaju ulasku u Europsku uniju, a ne radu bivše Vlade. – Izvoz je najsnažniji indikator jer poduzetnici imaju nove mogućnosti – kaže Šuker. Dobar prvi kvartal ohrabrio je i domaće analitičare pa RBA ističe kako postoji mogućnost da godišnji rast dobaci 2 posto, premda oni i dalje zadržavaju staru procjenu od 1,5% zbog rastuće nestabilnosti na domaćoj političkoj sceni i usporavanja EU. Zabrinjava i visoka ovisnost o turizmu, čiji je udio u gospodarstvu prema prihodima dosegnuo razinu od 19% BDP-a.

Bit će posla

Najprecizniji u procjeni kvartalnog rasta bio je glavni ekonomist HGK Zvonimir Savić koji je očekivao čak i nešto veći rast – 2,8 posto. – Posebno je važan podatak da je nastavljen znatan rast bruto investicija u fiksni kapital – ističe Savić.

Gleda li se proizvodna metoda, u prvom je kvartalu najviše potegnula prerađivačka industrija, trgovina na malo, ali i građevinarstvo. U odnosu na zadnji kvartal 2015. BDP je ubrzao 0,6% i, ako se zadrži, trebao bi se još više osjetiti na tržištu rada i potražnji za radnicima.     

Komentara 17

NO
Norway
18:53 31.05.2016.

Ha,ha,ha...koju ste to fotografiju stavili? Kiseli Milance predaje ured Oreskovicu,suze guta i kroz zube ce: no comment i odlazi u mrak.VL je svjetski prvak u cenzuri i dezinformiranju javnosti.

OV
Ovozemaljski
18:45 31.05.2016.

Smanjujte poreze i biti ce jos bolje, neka zivi rad, neka cvijeta trziste, neka nam se mentalitet promijeni u poduzetni, umjesto uhljebski!

BE
berogrga
19:00 31.05.2016.

"Pozitivan je doprinos domaće potražnje. Bilježi se ubrzanje investicija, a u plusu je i državna potrošnja" Znači, među građanima i poduzetnicima zadnjih mjeseci vlada optimizam, a glavni razlog optimizma među poduzetnicima i većinom Hrvata je promjena vlasti nakon izbora 2015.. Naravno to ne odgovara sdp gubitnicima, zato njihovi mediji i partijske anketarske agencije šire defetizam, spinove i depresiju te nam pokušavaju prodati neku svoju percepciju, ali većina Hrvata ne puši njihove spinove. Svaki rast veći od prognoziranih 1.8 posto od strane europske komisije je uspjeh vlade HDZ/Most.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije