Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspjeh

Ruđerovci razvili brzu i jeftinu metodu: Do točne dijagnoze za samo tri sata

05.03.2015., Zagreb - Konferencija za medije povodom Svecanog predstavljanja prototipa brze detekcije patogenih mikroorganizama i tumorskih stanica na Institutu Rudjer Boskovic. Mario Cindric.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
05.03.2015.
u 22:14

Ruđerovci razvili brzu i jeftinu metodu identifikacije patogenih stanica

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković u suradnji s kolegama s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta razvili su originalnu metodu za brzu identifikaciju patogenih mikroorganizama, poput bakterija i virusa, ali i tumorskih stanica.

Zahvaljujući ovoj novoj metodi, znanstvenici će moći doći do pouzdane dijagnostike u samo tri sata te tako, primjerice, pomoći liječnicima da na vrijeme odrede ciljanu terapiju za pacijente. Riječ je o originalnoj metodi koja do sada nije korištena nigdje u svijetu i koja bi svoju primjenu mogla naći ne samo u zdravstvu već i u ekologiji, prehrambenoj industriji, vojsci, farmaciji...

Prototip se razvija u sklopu projekta RapidCell vrijednog gotovo pet milijuna kuna, od kojih je četiri dobiveno iz sredstava EU.

– Metodologija koju smo uspjeli razviti u posljednje dvije godine toliko je precizna da zapravo možemo govoriti o svojevrsnoj nepogrešivosti – poručio je Mario Cindrić, voditelj projekta i Laboratorija za sistemsku biomedicinu IRB-a. A osim što je točna, nova je metoda i brza, ali i relativno jeftina. I već je dobila i američki patent, što je velik uspjeh jer je takvih patenata u Hrvatskoj 70-ak.

Nova tehnologija mogla bi riješiti i problem rezistencije bakterija na antibiotike koje danas često uzimamo iako ne bismo trebali, a mogla bi se koristiti i za brzo i točno dijagnosticiranje tumora.

– Naša će tehnika svakom tumoru dati njegov zaseban ID – poručio je Cindrić.

Cindrić je, predstavljajući novu metodu, pozvao sve bolnice da im se obrate jer će se još kratko vrijeme testiranje moći obavljati besplatno zahvaljujući sredstvima projekta. Dodao je da već surađuju s nekim klinikama. Do sada je, osim bolnica, interes za suradnju pokazala i farmaceutska industrija jer se novom metodom može kontrolirati i kvaliteta lijekova. No osim u zdravstvu, metoda je primjenjiva i u ekologiji kod onečišćenja, ali i vojnoj industriji jer se jako precizno mogu njome detektirati biološki bojni otrovi. Velika je i primjena u prehrambenoj industriji.

– Želite li, primjerice, doznati ima li u jelu konjetine ili klokanova mesa, ovo će metodom to biti moguće – kaže Antonio Starčević, direktor tvrtke SemGen koja je partner projekta i koja je zadužena za plasiranje ovog originalnog proizvoda na tržište. Starčević je poručio i da je prototip koji imaju funkcionalan i spreman za demonstraciju klijentima. 

>> Na Ruđeru traže mjesto za statuu profesora Baltazara

Komentara 8

RA
RafaelBoban1970
22:32 05.03.2015.

To je ono kaj ja tvrdim , treba ograniciti na minimun studije filozofije , politologije i drustvenih znanosti... Tim studijima dobivamo isprazne redikule bez ikakvog konkretnog znanja!!! Treba mlade usmjeravati na biologiju kemiju , farmaciju medicinu , studije tehnickih ii informatickih znanosti , to kaj je pokretac ekonomije drustva , a ne mudrace koji puno pricaju , a ni samo ne znaju o cemu ! To govorim iz vlastite spoznaje , jer u moje vrijeme krajem 80-tih svi su samo laprdali o filozofiji , pravu , ekonomiji ! I sad imamo to kaj imamo ... visoko obrazovane za niskoristi !!!

DU
Deleted user
22:27 05.03.2015.

Sve čestitke mladim znanstvenicima na njihovom radu.

TP
tpencro
01:16 06.03.2015.

Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije