Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisak

Do kraja godine postrojenje na rasplinjavanje drvne biomase

Sisak
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/4
25.05.2015.
u 15:59

Investitor je talijanska grupacija Mittelenergy

Do kraja godine plan je investitora započeti izgradnju energetskog objekta, odnosno kogeneracijskog postrojenja na rasplinjavanje drvne biomase na površni od 113.561 m2 u Južnoj industrijskoj zoni u Sisku. Investitor je talijanska grupacija Mittelenergy, a 14 do 15 mjeseci nakon početka gradnje, postrojenje bi već trebalo biti u funkciji i proizvoditi električnu i toplinsku energiju.  

Rečeno je to na današnjem potpisivanju ugovora o osnivanju prava građenja kojeg su u Sisku potpisali predsjednik uprave Mittelenergyja Giuseppe Forlanelli i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.  

Ovo ulaganje neće značiti samo izgradnju kogeneracijskog postrojenja i zapošljavanje u tvornici, nego će, rečeno je, uključiti dodatni benefit kroz kooperante kojima će biti osiguran otkup bio mase na koju će se kogeneracija pokretati.  

Vrijednost prve faze investicije je procijenjena na 20 milijuna eura, a ukupno do kraja projekta 80 milijuna eura. Što se tiče zapošljavanja do konca ulaganja bi bilo 80 zaposlenih u kogeneraciji, odnosno zajedno s kooperantima oko 300 ljudi.  

- Napravili smo sve analize koje su bile pozitivne i odlučili smo investirati u Sisak, a i gradonačelnica je pokazala veliki interes da ljudi u Sisku dobiju posao. Krajem godine započeli bi gradnju i 14 do 15 mjeseci nakon toga mogli bi kogeneraciju pustiti u rad. S nama je danas ovdje u Sisak došlo još nekoliko talijanskih investitora zainteresiranih za projekt modernizacije javne rasvjete te investitori koji su zainteresirani za gradnju mini kogeneracija za proizvodnju struje, a nusprodukt im je toplina. Time bi investitor dobio struju koju može prodati dalje, a gradski objekti kao što su škole i vrtići dobile bi besplatnu toplinu – pojasnio je predsjednik uprave Mittelenergyja Forlanelli.

>> Tri velika investitora otvorit će 200 radnih mjesta u Sisku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije