Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(Ne)Poželjni

Protjerana djevojčica Leonarda novi dom pronašla u Sisku

Leonarda Dibrani,Romkinja,djevojčica
Foto: Bojan Slavkovic/HaloPix/PIXSELL
1/2
06.07.2014.
u 15:20

Utočište je Leonardi pružila teta po majci te njezin suprug Agron Tahiri. Nisu razgovarali jer se ne razumiju...

Možda Sisak nije francuski Besançon, gradić od kojih 200-njak tisuća stanovnika na granici sa Švicarskom, ali ovdje je barem dobrodošla. U sisačko naselje Tomićev put, nastanjeno nekadašnjim radnicima iz nekadašnjih tvornica koji su u bolja vremena pripadali famoznom srednjem sloju, jučer rano ujutro stigla je s majkom i troje braće 15-godišnja Leonarda Dibrani. Djevojčica koju su francuski specijalci lani doslovce oteli iz školskog autobusa kojim je sa suučenicima tog jesenjeg dana krenula na izlet. Zašto? Francuski zakon kaže da je bila ilegalna imigrantkinja. Na stranu što je veći dio života provela u Francuskoj. No pravi razlog je taj što je djevojčica – Romkinja.

Istekli im hrvatski dokumenti

– Neka je ovdje. Sramota što rade u Francuskoj – kažu susjedi u mirno i vruće subotnje podne.

U uskoj ulici u kojoj se svi poznaju kuća je Leonardinih rođaka. Nova višekatnica s dvorištem u kojem se igraju djeca – voze bicikl i loptaju se. Ta ne zove se jedan od Leonardine braće, koji je također stigao u Hrvatsku, uzalud Christiano Ronaldo. Utočište je Leonardi pružila sestra njezine majke te njezin suprug Agron Tahiri, inače zamjenik saborskog zastupnika Veljka Kajtazija.

Kako nam objašnjavaju iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, djevojčica ima i hrvatsko državljanstvo po mami. No hrvatske su im putovnice bile istekle pa su ih iz Francuske lani deportirali u Kosovsku Mitrovicu.

– Neka se Leonarda odmori – kratko su kazali njezini rođaci. Ne, nisu s njom puno razgovarali jer je ne razumiju.

– Ona govori francuski. Iako je rođena u Italiji, velik dio života provela je u Francuskoj – kažu. Budući da roditelji nisu imali stalan posao, označeni su ilegalnim useljenicima. Dan prije, policija je iz doma obitelji Dobrani odvela oca, jedinog rođenog na Kosovu. No, u zoru sljedećeg dana, u stan im ponovno upadaju – jedno, drugo, treće dijete, majka... Nedostajala je Leonarda. U tom je trenu bila u autobusu na autocesti. Za policiju i specijalce nikakav problem. Telefonski poziv učiteljici naišao je na zgražanje. Ne, ne možete je odvesti, branila je svoju učenicu.

– Došli su s automatskim puškama, naoružani do zuba. Poslali su helikoptere. Na dijete. Djeca su vrištala, plakala, učiteljica je pala u nesvijest – govore njezini rođaci. Sasvim slučajno, na televiziji, kad je priča o brutalnom postupanju preplavila svjetske medije i izvela na francuske ulice tisuće prosvjednika, vidjeli su privođenje.

– Je li to naša Leonarda? – pitao je tetak. Pa je!

Sad će u hrvatsku školu

Ekspresno su završili na Kosovu. Deveteročlana obitelj tamo je preživljavala sa 16 eura dnevno. Leonarda je nedavno kazala kako se redovno čuje s prijateljima u Francuskoj. Nisu je zaboravili. Francuski predsjednik Francois Hollande nazvao je njezina oca kako bi se ispričao. Za postupanje, ne za protjerivanje. Leonardi je velikodušno ponudio da se vrati u Francusku i završi studij.

– Želim se vratiti u Francusku, tamo mi je dom, ali ne, ne dolazi u obzir, ne bez obitelji – odgovorila mu je. Na Kosovu nije išla u školu. Sjedila je u kući, potpuno izgubljena nasilnim prebacivanjem u novu kulturu.

Što će sada? Polako. Prvo je da se skupi obitelj. Na Kosovu je ostao otac i dvije mlađe sestre. Da, trebala bi u školu, ionako je već izgubila godinu dana. A svi u Francuskoj, pojasnila je djevojčica, dobro znaju da želi postati pravnica. Godinu dana škole izgubila su i  braća. Sad će u hrvatsku školu, samo je problem jezik.

– Riješit ćemo nekako – kažu rođaci. Jer, nema smisla da baš svi Leonardini snovi budu uništeni...

Komentara 25

KR
krka
15:39 06.07.2014.

dobila milanka opančić još jednu dušu na skrb Hrvatskih građana. da nisu problematični ni danas, a ni jučer gos. Sarkozy ih nebi protjerivali izFrancuske! Da se razumijemo, ne mrzim te ljude, ali tvrdim da moje činjenice imaju stvarnu podlogu....

OD
oltar domovine
16:13 06.07.2014.

gospon novinar da pises nesto o Leonardi ,onda moras bar 50% provjeriti,Leonarda i njen otac i sva ostala djeca i Leonardina majka zivjeli su u francuskoj vise od 5 godina,kao azilanti,ali otac Leonarde je to isto prijavio u drugim drzavamaa i primao socijanu pomoc i prijavio ih kao kosovare a oni imaju talijansko drzavljanstvo na oba dvije strane zato je leonarda i njena porodica protjerani iz francuske ,ako nisi informisan procitaj figaro http://www.atlantico.fr/pepites/affaire-leonarda-pere-aurait-menti-origines-kosovares-famille-873751.html

VE
verrmaj
16:05 06.07.2014.

Ovaj clanak je malo uvecan sa svim tim dogadjajem pa svi osudju francuze pa cemo sada mi da pokazemo kako smo dobri pa cemo ih udomacit a ni sami nemozemo rijesiti nase socijalne slucajeve . Bilo bi dobro kad bi u novinama pisalo il o tome kako se ti isti ponasaju u francuskoj kad im fracuzi daju papire ,vise su u policiji nego kod kuce a dovoljno je isto procitati jucerasnju izjavu koju je dao francuskim novinama ,zapretio je tako reci cjeloj francuskoj .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije