Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Djeca TV gledaju tri sata dnevno, 15 posto ih najviše voli sapunice

dijete gleda televiziju
Thinkstock
24.01.2015.
u 07:15

Prekomjerno gledanje televizije može naštetiti psihofizičkom razvoju, upozoravaju psiholozi

Premda dječji psiholozi i psihijatri kažu da djeca do 12 godina ne bi trebala provoditi pred TV-om više od sat vremena jer im prekomjerno gledanje TV-a može naštetiti u psihofizičkom razvoju i obavljanju školskih obveza, istraživanje Unicefa i Agencije za elektroničke medije (AEM) pokazalo je da djeca u Hrvatskoj pred TV-om provode do tri sata.

U istraživanju je sudjelovalo 1000 roditelja koji su odgovarali na pitanja o navikama 1561 djeteta i naveli da 56% djece ispred TV-a provodi do tri sata dnevno. Podaci o gledanosti pokazuju da djeca u prosjeku dnevno gledaju TV više nego što im roditelji misle – tri sata dnevno.

Djeca do 12 godina kod nas TV gledaju u prisutnosti roditelja, a starija sama biraju što će gledati i češće gledaju televiziju sama u sobi. Roditelji su procijenili da 70% djece najviše voli gledati crtane filmove, njih 36% emisije za djecu, potom glazbene emisije, igrane filmove, pa dokumentarce.

Djeca nisu imuna ni na sapunice jer su roditelji naveli da 15% djece najviše voli gledati sapunice! Rezultati tog istraživanja poslužit će unapređenju regulative elektroničkih medija i kategorizacije programskih sadržaja, jer traje rasprava o prijedlogu novog Pravilnika o zaštiti djece u elektroničkim medijima.

>> Pretjerano gledanje televizije čini nas nesretnima

Komentara 2

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
09:00 24.01.2015.

kako i ne bi. na ovim nesretnim prostorima nema biciklističkih staza, nema gardalanda, nema uređenih staza za pješačenje, nema čak niti u riječniku točan prijevod za hiking. ovdje je kultura ispijanja kava i alkohola po birtijama i to se treba promijeniti, pa odrasli uče djecu to od malih nogu

DU
Deleted user
21:35 24.01.2015.

to vise govori o roditeljima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije