Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lažna nagradna igra

Velika prevara: Mladi Hrvati masovno uplaćivali za iPhone, ali uređaj nisu dobili

iphone
Foto: ilustracija
1/5
31.08.2016.
u 18:55

Lekcija za sve lakomislene korisnike Facebooka

Sve je počelo kada se tijekom srpnja na stranici ''iPhone servisa Hrvatske'' pojavila plaćena objava o natječaju putem kojeg novi mobitel dobivate za samo 100 kuna. Sve što je trebalo napraviti za jedan od 13 modela 6s bijele ili zlatne boje, bilo je lajkati njihovu stranicu i u inbox poslati objašnjenje ''zašto bih baš ja trebao osvojiti iPhone''.

"Zaista nam se svidio Vaš razlog, jako je zanimljiv i originalan, za razliku od drugih prijava :) Vaš trud Vam se sada isplatio. Mobitel će vam biti poslan na Vašu adresu i na Vaše ime i prezime preko Hrvatske pošte", glasio je odgovor "organizatora".

Ali u jednom je koraku bila skrivena "kvaka" ove dobro osmišljene prijevare – trebalo je kupiti PaySafeCard i uplatiti 100 kuna, pod izlikom plaćanja troškova poštarine.

Sve je ove korake napravila i mlada Splićanka, ali od iPhonea nije vidjela ni 'i', prenosi SlobodnaDalmacija. Od Splićanke je bolje prošla njezina vršnjakinja zbog činjenice što se prije slanja novaca posavjetovala s roditeljima.

– Kći me nazvala i sva u euforiji rekla da je osvojila telefon. Opisala mi je cijeli postupak, od lajkanja stranice do poruke s razlozima koju je napisala i poslala, ali mi je odmah sve bilo sumnjivo. Kazao sam joj da ne kupuje nikakvu karticu i još manje šalje kod, a sâm sam se upustio u istraživanje cijele priče. Nije mi dugo trebalo da shvatim kako se radi o notornoj prijevari. Prvo sam ''izguglao'' adresu koja je bila navedena kao sjedište servisa i vidio da se radi o nekoj uličici, odvojku na teškoj zagrebačkoj periferiji. Ubrzo se pojavila i poruka neke osobe koja se predstavila kao odvjetnik iz Zagreba i na stranici ''iPhone servisa Hrvatska'' upozorila administratore da ne varaju ljude i još zaprijetila prijavom. Nedugo nakon toga stranica je izbrisana, a tko je uplatio, uplatio je – rekao je njezin otac.

Kaže kako je najteže od svega bilo razuvjeriti djevojke da su meta prevaranata. Nada da će se pojaviti poštar s toliko željenim smartphoneom u rukama tinjala je još dugo. 

"A računale su da je sve poslano u utorak ili srijedu, pa da je vikend i da pošti treba pet-šest dana za dostavu iz Zagreba. Tek nakon nekih deset dana ili dobra dva tjedna i one su došle do istog zaključka".

Dodao je i kako mu je nakon svega žao što nije dopustio kćeri da kupi taj bon i pošalje. Cijena nije velika za lekciju o opasnostima koje vrebaju s interneta.

>> Uređaji s hrpom mogućnosti: Kako kupiti pravi mobitel?

Ključne riječi

Komentara 13

TO
tovaravot
19:11 31.08.2016.

Neka Darwin radi svoje

Avatar think pink
think pink
20:30 31.08.2016.

za popušiti ovakvu jeftinu foru stvarno treba inteligencija tratinčice. uvenule.

TH
than
23:29 31.08.2016.

Haha 13 modela i to jos servis dijeli. E naivnih ljudi. Kada se dogadjaju podjele, onda to ide preko medija i ne dijeli se njih 13. Mada je 13 simbolican broj. I kada osvojih nagradu ne placas postarinu. Cestitam onima koji su se povjerili roditeljima, jer znaci da su roditelji odradili dobar posao u odgoju, a oni koji su izgubili 100 kuna, biti ce uskoro ponuda i za 200....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije