Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Operacija HEP-Ina

Dio ministara i vrha HDZ-a protiv otkupa Ine

29.12.2016., Zagreb -Vlada RH odrzala je svoju posljednju sjednicu u 2016. godini. photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
21.01.2017.
u 18:45

Izvori iz Vlade tvrde da je Vlada kontaktirala s MOL-om, a smatraju da bi cijena dionica trebala biti oko 6-7 milijardi kuna

Ne samo članovi vrha HDZ-a, nego i HDZ-ovi ministri u Vladi sve više daju do znanja da je premijerova odluka o kupnji Ine bila ishitrena, pa čak i pogrešna.

Većina sugovornika iz vrha HDZ-a tu odluku drži strateško-komunikacijskom pogreškom, a posebno se čude što je premijer tako naglo na Badnjak istrčao s idejom vraćanja Ine u državno vlasništvo.

Ne samo što se pojedini ljudi u HDZ-u protive prodaji četvrtine HEP-a da bi se kupila Ina, nego je, kako vrijeme prolazi, većina sugovornika u HDZ-u sve više skeptična prema ideji da se Ina uopće otkupljuje.

Dio sugovornika smatra da je premijeru vjetar u leđa u operaciji Ina dala potpredsjednica Vlade Martina Dalić te primjećuju da su od tog projekta bili odvojeni ostali ministri.

No činjenica da M. Dalić nije članica Vladina savjeta za pregovore s MOL-om o mogućem otkupu Ine razotkrila je da dio HDZ-ovih ministara koji su članovi tog tijela uopće nisu skloni toj ideji.

Zanimljivo je i da je preksinoć u Otvorenom HTV-a priču o Ini, uime savjeta, zastupao ministar rada Tomislav Ćorić, a ne, recimo, ministar financija Zdravko Marić koji bi kao financijaš imao što za reći o toj operaciji.

Štoviše, pojedini HDZ-ovi ministri u neformalnim razgovorima rekli su nam da ne vjeruju da će se ići u IPO HEP-a, što je model M. Dalić, a iz svega što kažu jasno je da smatraju da je priča o otkupu Ine prenagljena.

Oni koji u Vladi brane ideju o renacionalizaciji Ine potvrđuju da je Vlada neformalno kontaktirala s MOL-om i kako u tu poslovnu akciju ne bi išla da nije uspostavila kontakt s mađarskim MOL-om. Iako se kao cijena Ininih dionica spominje 10 milijardi kuna, izvori iz Vlade kažu kako smatraju da bi ona trebala biti šest do sedam milijardi kuna.

HDZ-ovi ministri drže da Mostov model otkupa Ine stvaranjem društva posebne namjene neće proći jer bi povećao javni dug.

Klub zastupnika SDP-a u saborsku je proceduru uputio interpelaciju o radu Vlade oko renacionalizacije Ine i privatizaciju HEP-a, a šef SDP-a Davor Bernardić zatražio je da se i oporba uključi u pregovore s MOL-om.

Bernardić tvrdi da se Ina ne može otkupiti novcem od prodaje HEP-a jer to neće biti dovoljno. – Vlada je autistična jer imaju Savjet u koji ne žele uključiti ni stručnu javnost ni opoziciju. Pregovarački proces mora biti transparentan – rekao je Bernardić.     

>> Zbog dugova države i cestara Marić traži 43 milijarde kuna

Komentara 6

JK
ja-kan
19:04 21.01.2017.

Očito je i Plenković potao svjestan kako je zaglibio ali ne zna kako da se koliko-toliko časno izvuče iz ove priče. Ako je točno da je i hrvatski član arbitražnog vijeća glasovao za predmetnu odluku tj. protiv Hrvatske jasno je da će žalba na arbitražnu odluku Saveznom sudu Švcarske biti samo veliki dodatni trošak koji će morati platiti hrvatski porezni obveznici i ništa više.

ST
steve
21:36 21.01.2017.

Dovesti njemacko sudstvo u hrvatsku na godinu dana, da rijesi problem krada i sa tim novcem odkupiti INU.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
22:00 21.01.2017.

Istrcao je na brzinu da spasi Bulja i Petrova - "brifiran sam da dobro stojimo u arbitrazi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije