Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bomba na njivi

Digli u zrak zatajenu eksplozivnu napravu koja ubija u krugu od 20 metara

Uništenje bombe u Baranji
Foto: Davor Javorović/ PIXSELL
1/5
03.03.2015.
u 22:00

Bombu su prvo uočili općinski radnici dok su 50-ak metara dalje čistili uz cestu.

Lopata, komadić eksploziva, žica od 300 metara – radna je to oprema policajca Stevana Fadija s kojom je stigao na teren u baranjski Čeminac. Posao mu je “skupljanje” odbačenih mina i oružja, a u polje najprije ulazi s fotoaparatom.

Koristi se i štapin

– Ručna je to bomba M-75, netko ju je bacio da eksplodira, ali je zatajila. Nema sigurnosni zatvarač pa se mora uništiti na mjestu – “snimio” je situaciju Fadi, službenik za protueksplozijsku zaštitu PU osječko-baranjske. Bilo bi opasno uzeti ju u ruke i prevoziti. Fadi je stigao u 11.51. Trebat će mu, procjenjuje, približno pola sata da ju uništi. Dvojica kolega osiguravaju teren.

Bombu su prvo uočili općinski radnici dok su 50-ak metara dalje čistili uz cestu.

– Kod nas je bio rat pa znamo prepoznati bombu. Nismo se približavali – govore nam. Posao je za njih gotov jer će se uskoro zbog sigurnosti zatvoriti cesta.

– Nedavno je odbačena, teško je reći je li to bilo prije dva ili 15 dana, ali sigurno nije prije godinu – ocjenjuje Fadi. Uzima lopatu i kopa rupu kako bi ublažio detonaciju. Pažljivo premješta bombu u nju. – Nije u urbanoj sredini, nema u blizini ni dalekovoda pa nema potrebe stavljati vreće s pijeskom – govori. Uništit će je električnim putem.

– Koristi se i štapin. No, kada ga upalimo, zna gorjeti minutu, dvije, tri i za to vrijeme može netko naići, a mi više ne možemo kontrolirati trenutak eksplozije – objašnjava.

Ručna bomba pronađena u polju između Čeminca i Grabovca imala je u sebi 38 grama plastičnog eksploziva i 2000 čeličnih kuglica. Ubija na udaljenosti od deset do 20 metara.

Ranjava u krugu do 50 metara – ističe Fadi. Stavlja uz nju stotinu grama plastičnog eksploziva i elektrodetonator. Razvlači 70-ak metara žice. Sati je 12.25, policija zatvara cestu. Fadi liježe u kanal preko puta ceste da se, za svaki slučaj, skloni. Pritišće dugme na “mašinici” i odjekuje eksplozija. Ostao je samo krater od 50-ak centimetara. Kada vlasnik zagazi u njivu, neće ni znati što se dogodilo.

Lani odradili 24 posla

Ukupno 24 uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava na mjestu pronalaska odradila je osječko-baranjska policija lani. Tri su aviobombe bile među njima, zaostale iz Drugog svjetskog rata, težile su do 250 kilograma, a sigurnosna se zona protezala na čak 800 metara. Njihov posao nikako nije bezopasan. O tome očito ne razmišljaju neodgovorni građani koji opasne naprave “siju” po ulicama, poljima, gdje god se sjete. Ostavljaju ih i na nogometnim igralištima, kao nedavno u Bijelom Brdu, kada su mališani donijeli bombu kući. Poginuli su tada Zarifa H. (37) i sin joj Samir (7), a njegova su dva brata i sestra ozlijeđeni.

Po tko zna koji put policija poziva građane da oružje, streljivo i slično predaju dobrovoljno, bez sankcija, i tako čuvaju svoje i tuđe živote.

>> Osmogodišnjoj curici kuglica iz bombe prošla je kroz srce

>> Na nogometnom igralištu pronašli još bombi

Komentara 2

Avatar matalan
matalan
07:17 04.03.2015.

Kakve su to samozatajne bombe...

Avatar čičvarda
čičvarda
23:14 03.03.2015.

Te plastične bombe ne valjaju ništa.Moš te ubiti samo ako je progutaš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije