Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalna televizija

Digitalno doba stiže u metropolu

toranj
VL
26.09.2010.
u 23:27

Kućanstava u Zagrebu te Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, 5. listopada prelazi na digitalni TV signal

U utorak 5. listopada i u posljednoj će hrvatskoj digitalnoj regiji, onoj D4 (koja obuhvaća grad Zagreb te Zagrebačku, Sisačko-moslavačku i Krapinsko-zagorsku županiju, odnosno 478.839 kućanstava) dosadašnji analogni televizijski signal biti zamijenjen – digitalnim. Time se proces digitalizacije u našoj zemlji primiče svom kraju. Naime, do sada je “digitalizirano” oko milijun kućanstava u zemlji, no njih 5005 još uvijek iz raznih razloga nisu u mogućnosti primati digitalni TV signal pa televizijske programe i dalje prate analognim putem. Ta će rezervna varijanta potrajati sve do 31. prosinca ove godine.

Kuponi poslani na vrijeme

A onda s prvim sekundama 1. siječnja 2011. analogni će TV signal zauvijek biti ugašen i cijela će Hrvatska prijeći samo na digitalno emitiranje, time će postati 15. država u Europi u kojoj je prelazak s analogne na digitalnu televiziju potpuno dovršen.

Samo da podsjetimo, da bi to bilo moguće odlukom Vlade na adrese svih 1,173.384 RTV pretplatnika dostavljeni su posebni kuponi (u zadnjoj fazi, vrijednosti 75 kuna) koje je trebalo unovčiti prilikom kupnje posebnih digitalnih prijamnika, nužnih za primanje digitalnog TV signala, i to samo kod starijih tipova televizora. Jer, ako imate suvremenije televizore u kojima je već ugrađen spomenuti prijamnik (DVB-T) ili ste korisnici MAXTV-a, Iskona, Bneta..., kupnja digitalnog prijamnika je – nepotrebna. Do sada je iskorišteno, odnosno unovčeno 421.398 kupona.

A da bi se digitalizacija uopće mogla provesti bilo je potrebno novom opremom “osuvremeniti” i odašiljače. U protekle dvije godine tehnološku modernizaciju prošao je i odašiljač na Sljemenu, na čijem se četvrtom katu nalazi mnoštvo uređaja nužnih da bi slušatelji i gledatelji na svojim radijskim prijamnicima i televizorima imali odličan zvuk i sliku. Da je sve spremno za digitalno doba, uvjeriše nas djelatnici Odašiljača i veza koje smo posjetili na poznatom sljemenskom tornju ili odašiljaču. Njih deset, u smjenama – dvojica u dnevnom, dvojica u noćnom dežurstvu – svih 365 dana u godinu brine se o besprijekornom radu odašiljača.

Kvarove riješe u trenu

– Svaki dan kontroliramo sve uređaje. Četiri puta mjesečno pregledavaju se i glavni odašiljači. Očitavamo i podatke s instrumenata, kontoliramo ventilaciju... – vodeći nas kroz 4. kat tornja i pokazujući svu silu suvremenih uređaja opisuje nam način rada na vrhu Medvednice voditelj sljemenskog odašiljača Ivica Sorić, koji je na tornju zaposlen još 1988. Obilazimo i kontrolnu prostoriju gdje se na više većih ekrana emitiraju programi HTV1, HTV2, Nova TV, RTL...

– Iz ove sobe nadziremo sam objekt, emitiranje programa, sustava odgovornog za sliku, tonove... Smetnji i kvarova zna biti, no gledatelji ih najčešće i ne primijete jer mi sve nastojimo riješiti u nekoliko sekundi – objašnjava Petar Bjelčić.

Kad zaposlenike sljemenskog odašiljača koje smo taj dan zatekli na poslu pitamo zna li se dogoditi da zimi, zbog visoka snijega, ne mogu na na posao, kažu nam da se to rijetko događa. Dodaju da je njima ipak lakše u odnosu na kolege na Biokovu. Vode nas i do uske ostakljene niše u zidu, muzejskog kutka prepunog instrumenata, jednog razbijenog i zaustavljenog sata, dijelova odašiljača koji se više ne koriste...

To su, kažu nam naši domaćini, razno ostaci koje smo prikupili nakon raketiranja, odnosno bombardiranja odašljača tijekom Domovinskog rata.

Komentara 21

KR
kreont
10:07 27.09.2010.

Za ovaj sav sex & politics na HRT 1,2,3 nije nam trebalo digitalno.

NO
nozvo
07:57 27.09.2010.

Zasto niko ne pise o starim antenskim instalacijama u zgradama? Zasto niko ne upozorava na to? Bas me zanima koko ce to izgledat kada vide da u pola zgrada u Zg digitalnog signala NEMA bez obzira imali DVBT kutiju ili ne! Objasni predstavniku stanara koji ima 70 i kusur da antena na zgradi ne valja i da ne prima digitalni signal!

VI
Vito
08:11 04.10.2010.

Pogledajte sliku televizijskog tornja na Sljemenu. Na 1035 metara parkiralište za lijenčine, a država odredila da je Medvednica park prirode. Toliko joj znači priroda. Da, nije nacionalni park, ali ipak ima nekakav naslov parka prirode. Što li tek rade pode po običnim šumama koje nisu pod nikakvom zaštitom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije