Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEME

DHMZ objavio prognozu – evo kakvo nas ljeto očekuje

playa
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
31.05.2016.
u 13:47

Veće pozitivno odstupanje, dakle toplije, moguće je u drugoj polovini lipnja i na kopnu i na moru te u kolovozu, ponajprije u Dalmaciji

Za područje Hrvatske očekuje se ljeto uglavnom toplije od prosjeka i to u sva tri ljetna mjeseca (lipanj, srpanj, kolovoz), stoji u prognozi koju je danas objavio Državni hidrometeorološki zavod

To su pokazale analize dostupnog prognostičkog materijala iz mnogih europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu vremena s obzirom na to da se se srednja tromjesečna temperatura (lipanj, srpanj, kolovoz) za područje Hrvatske predviđa višom od klimatološkog srednjaka ili najmanje oko njega uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.

Veće pozitivno odstupanje, dakle toplije, moguće je u drugoj polovini lipnja i na kopnu i na moru te u kolovozu, ponajprije u Dalmaciji. Svakako valja imati na umu da, iako se očekuje iznadprosječno toplo ljeto, ne znači da neće biti kraćih hladnijih razdoblja, kada je moguća temperatura niža od uobičajene, navodi DHMZ.

Očekuje se da će ljeto biti uobičajeno kišno, s količinom oborina uglavnom oko prosjeka. Budući da su tijekom ljetne sezone uobičajene pljuskovite oborine, a mogući su i izraženiji pljuskovi i grmljavina vrlo lokalnog karaktera, prognozirana količina oborina vjerojatno će biti nejednoliko raspoređena. Isto tako, uobičajena količina oborina koja padne tijekom ljeta, osobito na području Dalmacije, razmjerno je mala pa je stoga lokalno moguća i manja količina kiše od prognozirane.

>> Nakon vrućine kiša i grmljavina, padao i led veličine lješnjaka

>> Dugoročna prognoza - kakvo nas vrijeme očekuje ovog ljeta?

Ključne riječi

Komentara 3

NA
nano0705
14:11 31.05.2016.

Je, je točno, sto posto će biti tako. Blage veze vi nemate, e moj vakula ko te plaća. Idete svima na jetra svojim kvaziprognozama

IN
inbox
17:17 31.05.2016.

ne znate napraviti prognozu za 7 dana, a ne za 2 mjeseca

LI
liliZG
15:48 31.05.2016.

kao baba jaga koja mješa kotao svojih halucinogenih trava...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije