Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danko Končar:

'Devalvacija kune otvorila bi 100.000 novih radnih mjesta'

Danko Končar
Foto: N1 televizija
1/4
25.04.2017.
u 23:14

- Mislim da se efekti devalvacije moraju potpuno izračunati jer samo reći da je građanima 3,5 milijarde kuna veće zaduženje nije dovoljno da se tome usprotivi - kazao je Končar.

Poduzetnik Danko Končar gostujući u emisiji Veto televizije N1 kazao je da je kuna prejaka i da je treba devalvirati. 

- Imate situaciju da je danas mnogo proizvoda bolje uvesti jer su jeftiniji nego da ih proizvodite ovdje. Vi zapravo tako izvozite radna mjesta u Hrvatskoj izvozite drugdje u Europi. Jedan od argumenata protiv jest da bi se povećali dugovi, da bi građani plaćali više ono što su zaduženi, ali ima i drugih efekata koji su pozitivni - kazao je Končar i dodao da "velike države poput Japana, koristeći nacionalnu banku, guraju kurs u gospodarstvu prema izvozu.

 "Ne vjerujem da se pogodovalo Todoriću"

- Mislim da se efekti devalvacije moraju potpuno izračunati jer samo reći da je građanima 3,5 milijarde kuna veće zaduženje nije dovoljno da se tome usprotivi. Po mojoj procjeni u slučaju da kuna devalvira samo dva posto koliko predlaže predsjednica Grabar-Kitarović, otvorit će se 100.000 novih radnih mjesta i pojačat će se izvoz u Hrvatskoj - rekao je Danko Končar. 

Dodao je da se nedavno susreo s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te su razgovarali o stvaranju tima za takvu inicijativu. Smatra kako Vlada zakonom "lex Agrokor" nije pogodovala Ivici Todoriću

- Ne vjerujem da se njemu tu pogodovalo jer to je Lex Agrokor, a ne Lex Todorić. To je bio dobar potez i treba spasiti sistem Agrokora. Nebitno tko je vlasnik, Ante, Ivan ili neki Rus. To što predstavlja Agrokor ima neke vrijednosti u životu svakog od nas - kazao je Končar te dodao kako smatra da je Todorić previše odugovlačio s rješenjem te se zato našao u ovakvoj situaciji. 

- Zanosio se da će doći neki Deux ex machina i sve spasiti, a to ima samo u grčkim tragedijama, a ne u životu. Agrokor je bio opterećen kamatom koju teško može izdržati itko na dulje vrijeme, a istodobno mu se rušila monopolska pozicija i drugi su došli uz bolje uvjete i počeli mu gristi pojedine ekstra profite iz monopola i on nije imao rješenje koje je trebalo odmah primijeniti - kazao je Končar.  

>>Danko Končar: Prvi milijun bio mi je draži nego milijarda

>>Marić o preporukama Vijeća za gospodarstvo: 'Stabilni tečaj kune je tema o kojoj govorimo već proteklih dva i pol desetljeća'

Komentara 51

GE
genex
23:43 25.04.2017.

iz koje je rupe ovaj izgmizao.kaže devalvacija od samo 2% donosi 100.000 radnih mjesta.pa imali smo mi tečaj kune od 7.25 prema euru koji je otklizao na 7.75 (više od 5% deprecijacija) i što se dogodilo.ništa. gospodin ima mentalni sklop komunjara iz bivše juge koji bi uvodili vjerojatno i devizna prava pa bi izvoznici onda "šticali" (od šticung) t.j prodavali devize 30-40% skuplje od tečaja.

DU
Deleted user
01:51 26.04.2017.

Jesi ti razmišljao da smanjiš svoju zaradu nauštrb plaće radnika???

AF
afer
06:10 26.04.2017.

Koje razmišljanje iz perioda samoupravnog socijalizma. Devalvaciju i inflaciju koju propovjeda imaju uglavnom zemlje koje stavljaju ''alat na zastavu'' i od takvih kapital i ulagači bježe. Vratite ga u rupu iz koje je izašao!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije