Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.12.2014. u 09:00

Takav dogovor trebao bi, kao kruna elemen-tarnog interesa za pobjedu, biti usuglašen do 26. prosinca, uoči prvog kruga izbora

Upravilu nemam povjerenja u izborne ankete. Jer pokazalo se da se ono "za koga bi glasala RH" jako razlikuje od onoga za koga je Hrvatska na kraju i glasala. I u posljednjih nekoliko godina pokazalo se da ankete, te jedine dvije koje svi mediji pobožno prenose, promaše. Čak radikalno. Sjećam se kad su se Laburisti ispuhali s anketnih 12 posto potpore na stvarnih, izbornih 3 do 4 posto. Iz jedne od tih agencija potom su našli opravdanje u tome "što birači Laburista nisu izašli na izbore". Svaki put agencije promaše u postocima HDZ-a i njegove koalicije, a izgovor je da se "HDZ-ovi birači ne žele dati anketirati".

No, kako god da bilo, rečeno iskustvo nalaže i sada oprez. Logično je postaviti pitanje – koliko su pouzdane zadnje ankete u kojima Ivo Josipović "gazi" Kolindu Grabar-Kitarović sa 12 postotnih poena razlike? Ha, vidjet ćemo brzo. Tjedan je dana do prvog kruga predsjedničkih izbora. Četiri kandidata ulaze – dva će otpasti, ili tri, što je manje vjerojatno. U ovom trenutku, dvoje je kandidata podcijenjeno – K. G. Kitarović i Ivan Vilibor Sinčić.

U njezinu slučaju proteklih nekoliko tjedana probijala se teza da je slaba i da će birači "iz istog glasačkog bunara" u Milanu Kujundžiću vidjeti jačeg kandidata. Kujundžićeva je logika bila da će birači, ne želeći da dođe do rasipanja bliskih glasova, sami pametno zaključiti i zaokružiti kandidata koji ima veće šanse pobijediti Josipovića. Sada se čini da je Kujundžić propustio svoj zenit i da postaje žrtva vlastite logike – bliski birači uistinu će zaokružiti kandidata koji ima veće šanse pobijediti Josipovića, ali većina ih, izgleda, smatra da je to K. G. Kitarović. Premda on i dalje hrabro kliče da će sve njih pobijediti i u prvom krugu. Čak su i anketari odustali od dizanja Kujundžića i sada tvrde da ga je preskočio Sinčić. Kojega smo podcijenili, pogotovu jer je govorio nevjerojatne stvari (ne upravlja Inom MOL, nego hrvatskih pet tajkuna...).

"Maloga", kako ga svi zovu, ne treba podcijeniti jer tek mu je 25. i za mladca se, zapravo, dobro snalazi među opakijim političkim igračima od sebe. I ako je točan osjećaj da su izgledi da će Kujundžić oteti brojne glasove Kolindi splasnuli, čini se da se izglednost da će Sinčić oteti dosta glasova Josipoviću "podebljala". Nadalje, sada se podcjenjuje i "HDZ-ova mašinerija". O tome govore najčešće oni koji imaju tek filozofske spoznaje o tom "mehanizmu". Koji je, za njih onda u pravilu – nazadan, vojnički, samim time i nedemokratski. Po rezultatima i po onome što sam vidio na "terenu" – taj mehanizam efikasno funkcionira. I odradit će za svoju kandidatkinju.

Bez obzira na "unutarkonzervativni" obračun Kujundžića i K. G. Kitarović, koji će se dogoditi 28. prosinca, činjenica da će samo jedan od njih otići u drugi krug – stvara prostor za savezništvo u drugom krugu. Radi se, naime, na dogovoru da onaj tko izgubi potom aktivno zove svoje birače da se sliju u istu rijeku za "zajedničkog" kandidata u drugom krugu. Takav dogovor trebao bi, kao kruna elementarnog interesa za pobjedu nad Josipovićem, biti usuglašen do Svetog Stjepana, 26. prosinca, uoči prvog kruga izbora. I Kolinda i Kujundžić trebali bi nakon prvog kruga, prema mogućem dogovoru, tada stati na svoje izborene pozicije i – izravno poduprijeti onog koji odnese prevagu u prvom krugu. – I onda nema šansi da to konzervativni birač ne kapitalizira i nagradi na daljnjim izborima, kaže mi jedan od "insajdera". Uspije li dogovor, bit će im to pozitivna projekcija i povoljan vjetar i za iduće parlamentarne izbore. 

>> Zar Danica Ramljak nije imala razloga za jednako ubojita pitanja i Ivi Josipoviću!?

Komentara 109

GO
google385
09:36 21.12.2014.

tko misli da josipovic nije za predsjednika neka mi udari plus

OL
olrajt
10:00 21.12.2014.

...to bi konačno bila jedna pametna odluka hrvatskog bloka!!!....daj bože da se to i dogodi!!!...nikad više komunistička ideologija ne bi došla do izražaja i vlasti!!!

SU
suriorao
10:13 21.12.2014.

čudno-oko josipovića samo partizani,penzioneri i obožavatelji tita,nigdje mladih ljudi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije