Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preseljenje iz Grčke

Desetero Sirijaca, dvije imigrantske obitelji doseljavaju uskoro u Hrvatsku

Improvizirani izbjeglicki kampa na granici Srbije i Madjarske kod mjesta Horgos
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/6
30.07.2016.
u 11:15

Obje su obitelji do sada bile smještene u Grčkoj. Potvrdili su to za Večernji iz izvora, iz Europske komisije te iz MUP-a

U Hrvatsku uskoro stiže 10 imigranata iz Sirije. Riječ je o dvije obitelji koje će Hrvatska primiti u okviru europskog programa premještanja podnositelja zahtjeva za međunarodnu zaštitu. Obje su obitelji do sada bile smještene u Grčkoj. Potvrdili su to za Večernji iz više izvora, iz Europske komisije te iz hrvatskog MUP-a.

Druga je to skupina izbjeglica koji dolaze u Hrvatsku, na osnovi kvota koje smo prihvatili i koje predviđaju primanje 1617 ljudi. Prva je skupina imigranata, njih četvero, svi muškarci mlađi od 32 godine podrijetlom iz Eritreje, premještena u Zagreb iz Italije početkom ovog mjeseca. Oni su smješteni u hotelu Porin, dok bi pripadnike ranjivih skupina – djecu, trudnice, starije osoba ili bolesne – trebalo smjestiti u Kutinu. Nakon toga, država im treba osigurati smještaj u stanovima u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

Istovremeno, radi se na tome da se iz prihvatilišta, “hot-spotova” u Grčkoj i Italiji, animira što više imigranata da se odluče za preseljenje u Hrvatsku kako bi se ispunile kvote koje je Hrvatska preuzela, ali i povukao novac iz fondova. Uz svakog preseljenog migranta ide i konkretna financijska pomoć.

Iz Fonda za azil, migracije i integraciju, Republika Hrvatska može zatražiti šest tisuća eura za svaku preseljenu osobu, odnosno 10 tisuća eura ako je riječ o pripadnicima ranjivih skupina. Dio je to sredstava iz tog fonda čiji je cilj učinkovito upravljanje migracijskim tokovima, jačanje i razvoj zajedničke politike
azila, supsidijarne zaštite i privremene zaštite, zajedničke imigracijske politike.

Država azilantima treba pružiti mogućnost boravka, zdravstvene zaštite, obrazovanja, besplatnu pravnu pomoć, socijalnu skrb te među ostalim i pomoć pri integraciji u društvo.

– Povlačenje novca iz tog fonda ide jako slabo – kažu u EK.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić komentirao je kako se intenzivno radi na ispunjavanju obveza koje je Hrvatska preuzela kao i na povlačenju novca.

Otkad u Hrvatskoj postoji sustav azila, 2004. godine, zaprimljeno je više od pet tisuća zahtjeva za zaštitu, od kojih su odobrena 182 zahtjeva, podaci su MUP-a s kraja lipnja.

U lipnju se u prihvatilištima ukupno nalazilo 226 tražitelja međunarodne zaštite, od kojih 174 u Zagrebu i 52 u Kutini. Na drugim lokacijama smještena su 84 tražitelja: 45 u Prihvatnom centru za strance u Ježevu, 35 u privatnom smještaju i pet ih se nalazi u zatvoru.

>> Slovenci s graničnog prijelaza Macelj vratili devet ilegalnih migranata

Komentara 21

Avatar istina007
istina007
12:12 30.07.2016.

Ovo je samo početak bog zna koliko još stiže. Mađarska je to najbolje uradila sa ogradom i kod njih biće glasanje o tome da li žele migrante ili ne u oktobru. Pita se narod a ne političari sami odlučuje. Merkel je največa kriv za ovoliko azilanta wilkomen pa svakom osobi hrana, smeštaj i 800 evra i još dečiji. Najveći problem da ne žele prilagoditi nema pištovanje prema crkvama. U grčkoj su bunili kada su zvonili crkve, u Münchenu su tražili da u školu skidaju sa zida krst jer to njih vređa a dobili su i prostoriju gde se može da mole u školu. Ja sam 2002 godine bila u Kušadasiju u 13 sati prestala muzika iz svakog kafića jel počela molitva u đžamiju mi nismo se bunili jel poštovala sam njihovu veru a ja isto tražim da oni poštuju naše vere a ne da nas smatraju nevernicima jel nismo muslimani. Pogledajte šta se desio u katoličkoj crkvi u francusku lako možecto da se desi i kodnas

DA
Darko22
11:39 30.07.2016.

Ne želimo ih u Hrvatskoj...lako je političarima praviti se velikim humanistima kada oni neće pored njih morati živjeti....baš se pitam koliko će im dugo vremena trebati da nekoga ubiju/siluju/opljačkaju...zašto si ih gospoda iz udruge "Dobrodošli" ne prime u domove..jedino su oni i zagovarali da ih trebamo primiti...Acta non verba dragi ljevičari !

SZ
stela_zg
12:35 30.07.2016.

jel ima neki političar koji će početi to slati od kuda je došlo? nek se javi da znamo za koga ćemo glasati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije