Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Deranja: Političari skrivaju da nema većih plaća bez rezova

Naslovnica 26.8.
Foto: VL
26.08.2016.
u 00:06

Stranke istodobno obećavaju stvari koje traže dodatna izdvajanja iz proračuna i manje poreze, što pak znači manje proračunske prihode.

Hrvatska udruga poslodavaca uoči izbora uputila je sedam pitanja koja obrađuju sedam ključnih problema domaćeg sustava. Pitaju kako stranke planiraju financijski konsolidirati zemlju i smanjiti javni dug, na koji će način reformirati javnu upravu te ukloniti investicijske i administrativne probleme, ali i osigurati bolje funkcioniranje pravosuđa i veću kvalitetu zakona te podzakonskih akata.

Pitaju i koju strategiju stranke koje se natječu za povjerenje birača namjeravaju primijeniti da bi povećale efikasnost državnih poduzeća i državne imovine te naposljetku kako namjeravaju modernizirati obrazovni sustav i promijeniti tržište rada. O tim smo temama razgovarali s predsjednicom HUP-a Gordanom Deranjom koja poručuje da nas postojeći modeli vode u propast.

Jeste li zadovoljni odgovorima i programima koje ste dobili iz političkih stranaka na sedam pitanja koje je postavio HUP?

U ovoj kampanji naglasak kod svih je na obećanjima koja dobro zvuče jer govore o rastu plaća i mirovina, manjim porezima, novim radnim mjestima, većim naknadama, boljem zdravstvu, obrazovanju... Puno se manje govori o tome kako će se do toga doći, a to je ono što nas zanima jer tek se na temelju konkretnog plana rada i poteza može vidjeti koliko su obećanja realna i ostvariva. Stranke istodobno obećavaju stvari koje traže dodatna izdvajanja iz proračuna i manje poreze, što pak znači manje proračunske prihode. Smanjivanju rashoda opet nitko nije spreman govoriti i problem deficita planiraju rješavati na temelju većeg gospodarskog rasta. Do većeg rasta može doći samo ako konačno počnu raditi na promjenama dosadašnjih modela rada u javnome sektoru i ozbiljnom rasterećenju poslovnog sektora. Dakle, ako se konačno počne s reformama. Nismo vidjeli ni ''r'' od reformi, a uspjeli smo „potrošiti“ tu za nas iznimno važnu riječ. Ne može sve ostati kako je bilo do sada, a da gospodarstvo i zemlja počnu osjetno rasti i napredovati. Pozvali smo političke stranke na sastanak iako smo očekivali da će pitati nas što nam je potrebno da bismo lakše poslovali s obzirom na to koliko su radnih mjesta obećali. Radna mjesta otvaramo mi, poslodavci i poduzetnici, a ne političari pa bi ih trebalo zanimati da iz prve ruke čuju što mi o svemu mislimo.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg izdvajamo i ove teme:

>>Velika analiza Nine Raspudića: Milanović kao Tuđman

>>Jurasić: Za Srbiju ustaša, za BiH govori istinu, a u Hrvatskoj na udaru Pupovca i Hasanbegovića

>>Pupovac: Zoran je gori od desnice. Plenković: To je kavanski diletantizam

>>Nova Zemlja: Na Proximi B može biti života, ali drukčijeg od našega

>>Liga prvaka: U Maksimir dolaze Juventus, Sevilla i Lyon

Foto: VLm

Komentara 14

IK
ikonoklast
22:36 25.08.2016.

super supeer

HU
humperlein
21:24 25.08.2016.

pljuc netreba kupit za takvu analizu koda ljudi neznaju.

FE
Felix59
23:44 25.08.2016.

Poslodavci jaki onoliko koliko su radnici jaki. To je problem. Poslodavci su veliko zlo koje stitie sve vlade do sada. U bilo kojoj bransi cijene su svjetske, ali ti novci kada stignu do radnika,su balkanski. Gdje je nestala razlika. Kod vas je gospodo. Milanoviceva vlada donese zakon, izgubi vlast, sada je ponovo u borbi, koju ce izgubiti, i kazu, svi mladi fakultetski skolovani imat ce sansu odraditi staziranje za neke 3000 tisuce i nesto kuna. Bezobrazno i sramotno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije