Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni sud

Deklaratorno utvrđeno da od 1. prosinca u Ustavu imamo definiciju braka

u ime obitelji
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
14.01.2014.
u 18:41

Ustavni sud time je okončao cjelokupni referendumski postupak

Ustavni sud proglasio okončanje referenduma o braku Ustavni sud je na današnjoj sjednici donio Odluku o okončanju nadzora nad ustavnošću i zakonitošću provođenja državnog referenduma održanog 1. prosinca 2013. godine na kojem je članak 62. dopunjen novim stavkom 2.: "Brak je životna zajednica žene i muškarca". Time je okončan cjelokupni referendumski postupak.

Prema odluci Ustavnog suda, Ustav ne predviđa proglašenje ustavnih promjena donesenih na državnom referendumu provedenom temeljem narodne inicijative pa je peta promjena Ustava stupila na snagu 1. prosinca 2013. godine. Obrazloženo je kako akt proglašenja promjene Ustava nije potreban s obzirom da odluku o ustavnoj promjeni donosi neposredno narod. Ustavnom sudu je preostalo jedino da deklaratorno utvrdi da je na državnom referendumu 1. prosinca 2013. donesena odluka da se u Ustav unese odredbe o definiciji braka.

Ustavni sud je podsjetio na nerazrađena postupovna pravila o provedbi prvog narodnog ustavotvornog referenduma te je vodeći se načelima pravne sigurnosti i pravne izvjesnosti ocijenio nužnim kako će se označavati peta promjena Ustava: " Promjena Ustava Republike Hrvatske (narodna ustavotvorna inicijativa), "Narodne novine" (s odgovarajućim brojem) – odluka Ustavnog suda broj: SuP-O-1/2014 od 14. siječnja 2014."

Napomenuto je i da je Sabor ovlašten izraditi pročišćeni tekst Ustava koji će uključiti i petu promjenu Ustava, a s tim u vezi skreće pozornost na svoje izvješće od 15. listopada 2013. u kojem je istaknuto da jedino Sabor može to učiniti, te da bi to pridonijelo integritetu ustavnog teksta i pravnoj sigurnosti našeg ustavnopravnog poretka.

"Stajalište ustavotvorca bilo bi obvezno za sve, uključujući Ustavni sud Republike Hrvatske", navodi se. Prema tomu, "propala" izmjena Ustava koju su inicirali SDP-ovi saborski zastupnici sada postaje šesta izmjena Ustava.

>>'Kampanja protiv financirana je novcem iz državnog proračuna'

Komentara 12

Avatar petrolio
petrolio
19:24 14.01.2014.

čestitke hrvatskom narodu što je usprkos strahovitoj anti propagandi ljevičarskih i državnih medija, izglasao definiciju braka sukladno svojim kulturnim, povijesnim, moralnim i tradicijskim vrijednostima!

BF
brkonja fra brkati
19:08 14.01.2014.

Konačno.Propali su svi pozadinski pokušaji da se narodu nametne bolesna sotonistička nastrana ideologija,koja nema nikakve veze sa našom tradicijom,kulturom,povijesnim naslijeđem i civilizacijom.

UI
uvijek i sve
21:11 14.01.2014.

Bravo Željka! Bravo Hrvatski narode! Da je bilo sreće i pameti ovako bi uredili svako pitanje u državi. Od privatizacije i koncesija do GMO-a i bratimljenja sa Srbijom. Nek se zna šta misli narod! I zavlada mir.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije