Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PO SILI ZAKONA

Šustar presudio: Dekan Previšić treba ići u mirovinu sa zadnjim danom ove akademske godine

previšić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
29.09.2016.
u 11:43

Pojedini profesori s Filozofskog fakulteta upozoravaju da je odlazak dekana Previšića samo prvi korak u smirivanju stanja

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar presudio je u slučaju dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića i procijenio da on treba otići u mirovinu sa zadnjim danom ove akademske godine. Dekan Previšić u listopadu će napuniti 71 godinu, a njegov odlazak traže studenti i dio profesora. 

Mišljenje Ministarstva obrazovanja zatražio je rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, koji će sada trebati provesti odluku ministra Šustara.

Neće otići sam

Neslužbeni stavovi koji su o cijelom slučaju iz Ministarstva izlazili prošlih dana ukazivali su na to da će ministar Šustar odlučiti da dekan Previšić po sili zakona mora u mirovinu.

– Odluka će biti obvezujuća. Njegov je radni ugovor u izravnoj nadležnosti našeg ministarstva – kaže naš izvor. I članovi Studentskog zbora s Filozofskog fakulteta, koje je Senat Sveučilišta raspustio, kažu da su se prošlih dana konzultirali s pravnicima.

– Rečeno nam je da je teško naći interpretaciju zakona po kojoj bi dekan mogao ostati na svojoj poziciji nakon 1. listopada, ako se zakon želi poštivati – kazao je predsjednik raspuštenog Studentskog zbora Mislav Žitko. Iako su počela nagađanja da bi dekan Previšić, pritisnut sa svih strana zahtjevima da ode, u posljednjem trenutku mogao podnijeti ostavku, Žitko u to ne vjeruje.

Kako do reda na fakultetu

– Nema šanse da podnese ostavku. Sad čekamo odluku Ministarstva. Najelegantnije je rješenje da dekan Previšić ode u mirovinu i da konačno počnemo raditi u miru – prokomentirao je Žitko.

I ministar obrazovanja Predrag Šustar isticao je ovih dana da mu je najvažnije da nova akademska godina 2016./2017. počne mirno i da se studenti vrate svojim redovnim obvezama. Naglašavanjem da su mu u cijelom slučaju najvažniji studenti, na neki je način i sam dao naslutiti kakva će njegova odluka biti. No, pojedini profesori s Filozofskog fakulteta upozoravaju da će i nakon odlaska Previšića trebati vremena da na Fakultetu ponovno zavlada red. Fakultetsko vijeće trenutačno nema studentske predstavnike, jednom dijelu članova iz redova profesora istekao je mandat, a drugi nisu imenovani. Stoga ne čudi kad kažu – odlazak Previšića samo je prvi korak u smirivanju prilično kaotične situacije koja vlada fakultetom.     

>> Ministar Šustar osudio Glasnovićev istup, a studenti poručili: Nećemo tražiti smjenu Borasa ako Previšić ode u mirovinu

>> Studentsko vijeće: Borba studenata i nastavnika na Filozofskom fakultetu je opravdana

Komentara 126

SO
sojko1
14:34 29.09.2016.

zanimljivo kako na filozofskom postoji ogroman broj nakaradnih područja koja se mogu studirati od kojih se u današnje vrijeme uopće ne može preživjeti, i da se slučajno na filozofski htjelo dodati smjer glasanja glisti prilikom parenja ili komunikacija grbavih kitova na velikim dubinama nikome ne bi smetalo, ali sami spomen crkve i križe u nekim odmah probudi zvijeri koje jedva čekaju obračun sa omražom im crkvom.

BI
bijelocrveni
13:10 29.09.2016.

Sada im treba staviti Hasanbegovica za dekana!

DU
Deleted user
11:55 29.09.2016.

Iz drzavnih i javnih sluzbi po sili zakona bi trebalo umiroviti ljude starije od 65 godina. Svaka cast tim ljudima na odradjenom radnom vijeku no mjesta treba dati ljudima koji donose nove ideje. Ovako imamo katastrofalno rangirano Sveuciliste koje je odraz ovaog drustva - prepletene interesne skupine ljudi kojima je cilj samo osobni interesi. I politicarima iznad 65 godina bi trebalo zabraniti da se uopce kandidiraju za Sabor (65 godina + trajanje mandata) jer bi zastupni trebao biti teski radnik koji radi za interes drzave i drustva. No u politiku se guraju starci koji bi tamo lijecili osobne frustracije iz mladosti i koji koriste poziciju u Parlamentu kako bi vrijeđali one koji su drugog opredjeljenja. I naravno da zbrinjuju svoju blizu okolinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije