Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIREKTOR HUP-A

Majetić: Pitanje javnog duga treba urgentno rješavati

Davor Majetić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
21.04.2016.
u 13:56

"Ovoliki javni dug čini našu situaciju izuzetno teškom i kompleksnom, stoga kada uspijemo zaustaviti taj rast, počinje borba za smanjivanje tolikog javnog duga"

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić kazao je danas da podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o deficitu u 2015. potvrđuju da je napravljen određeni pomak u području smanjivanja proračunskog deficita, ali ne i javnog duga, te upozorava da to pitanje treba urgentno rješavati.

Prema podacima DZS-a, manjak u proračunu konsolidirane opće države u 2015. godini iznosio je 10,7 milijardi kuna ili 3,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je konsolidirani dug opće države dosegnuo 289,7 milijardi kuna, odnosno 86,7 posto BDP-a.

Usporedbe radi, godinu ranije deficit opće države bio je na razini od 18,1 milijarde kuna ili 5,5 posto BDP-a, a javni je dug iznosio 284,2 milijardi kuna, tj. 86,5 posto BDP-a.

"Danas objavljeni podaci DZS-a potvrđuju ono što je već dobro poznato – lani je napravljen određeni pomak u području smanjivanja proračunskog deficita, ali ne i javnog duga. Pitanje duga je i dalje vrlo kritično i treba ga urgentno rješavati jer nas takav dug izlaže prevelikim rizicima", kazao je Majetić.

Napominje kako se Hrvatska trenutno bori da proračunske rashode svodi u održive okvire kroz promišljene i cjelovite reforme. "Odavno je jasno što treba činiti, ali još čekamo trenutak u kojem će se s riječi krenuti na djela", istaknuo je Majetić.

Smatra i kako "odgovornost za dugogodišnje neprovođenje ili tek djelomično provođenje reformi nije samo na vladama, već i na svima koji su nespremni prihvatiti bilo kakve promjene i inzistiraju na zadržavanju postojećeg stanja i postojećih modela rada". Promjene su nužne i treba ih provesti kroz konstruktivan dijalog i suradnju socijalnih partnera i svih zainteresiranih dionika, poručio je.

"Ovoliki javni dug čini našu situaciju izuzetno teškom i kompleksnom, stoga kada uspijemo zaustaviti taj rast, počinje borba za smanjivanje tolikog javnog duga. Recept je jednostavan i težak. Moramo osigurati gospodarski rast, a njega pak jedino možemo osigurati strukturnim i cjelovitim promjenama, koje na žalost i dalje samo najavljujemo i čekamo", zaključio je Majetić.

Komentara 4

DU
Deleted user
14:15 21.04.2016.

Naravno da pitanje duga treba riješiti, otkrio ti nama toplu vodu! No, pitanje se kao samo od sebe postavlja: treba li dug otplatiti prodajom državne imovine od strateškog značaja ili naplatiti veće poreze bogatima odnosno onima koji su ovu državu i opljačkali kroz privatizaciju u posljedjih 25 godina, uzimali novac koji je dijaspora davala, izvlačili ga u strane banke? No, gle čuda - narod se kao psi oko kostiju kida na temu ustaša i partizana, preko granice nam četnički vojvode nam trn u oku, a pred nosem nam se neprestano serviraju dječje pričice. Kradite, otimajte - nećete moći još dugo, jer Hrvatska nije bačva bez dna. Narod će se već snaći, jer je ionako teško živio, no što će biti s vama? Ići ćete u inozemstvo i tamo se kandidirati za predstavnike vlasti i direktore javnih, privatnih i inih tvrtki i agencija?

KA
kajinx
14:58 21.04.2016.

...treba urgentno rješavati... "urgentno"!!! Molim na Hrvatski. Hvala.

TP
trias politica
15:04 21.04.2016.

Sve bi to SDPartija riješila da su ostali na vlasti :-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije