Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Ivo Stier:

Dužnosnici HDZ-a trebali bi se birati po načelu jedan član, jedan glas. To jača legitimitet

05.12.2015,. Zagreb - Zastupnik HDZ-a u Europarlamentu Davor Ivo Stier. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
30.06.2016.
u 21:45

Poanta je ojačati ulogu članova i institucija u HDZ-u, a ne umanjiti moć predsjednika stranke

Davor Ivo Stier član je radne skupine za izmjenu Statuta HDZ-a. Budući da je nakon parlamentarnih izbora objavio svoj politološki esej – Nova hrvatska paradigma – promjene Statuta za koje se on zalaže proizlaze iz tog eseja. Stier smatra ključnim da se u HDZ uvede načelo da se svi stranački dužnosnici biraju po principu jedan član, jedan glas. Dakle, i članovi Predsjedništva, Središnjeg odbora, lokalnih organizacija i sl.

– Moramo jačati legitimitet svih stranačkih dužnosnika, ali i ojačati ulogu članova koji bi mogli birati svakog dužnosnika – rekao nam je Stier i napomenuo da je to samo njegovo prijedlog i da ne prejudicira koje će na kraju biti odluke statutarne komisije. Stier objašnjava da to ne znači smanjivanje autoriteta predsjednika stranke, nego jačanje institucionalnih tijela HDZ-a. Premda je u svojoj Novoj paradigmi, barem su tako interpretirali mediji, pisao i o kontroliranju moći lidera stranke.

– Institucije stranke moramo otvoriti članovima, uključiti ih u unutarstranačke izborne procese. Članovi HDZ osjećaju ih svojima, a sad im te institucije treba što više otvoriti – rekao nam je Stier. Šef radne skupine za izmjene Statuta je Milan Kovač. Milijan Brkić nedavno je objasnio kako se u izmjene Stauta ide radi daljnje demokratizacije stranke i jačanje institucija stranke kako bi se odluke donosile u stranačkim tijelima i kako bi onaj tko nominalno predstavlja stranku bio prvi među jednakima.

– U tu bazu koja će donositi odluke bilo bi uključeno što više ljudi, koji će na taj način svojim integritetom, znanjem i kompetencijama pridonijeti kvaliteti tih odluka i na taj način preuzeti odgovornost za te odluke – rekao je tada Brkić.

Statutom bi se i jasno propisale ovlasti predsjednika i drugih središnjih tijela stranke s obzirom na to da se pokazalo kako je statut nedorečen u dijelu kojim se propisuje postupanje u slučaju ostavke predsjednika stranke, objasnio je neki dan Brkić.

Komentara 7

Avatar juricamesko
juricamesko
22:07 30.06.2016.

polovona sadašnjih dužnosnika ne bi niti prošla prvi krug.

Avatar juricamesko
juricamesko
22:05 30.06.2016.

ne samo predsjednik i dužnosnici već svi oni koji izlaze na izbore.neka u svakoj županiji članovi odluče izborima koji najmanje 8 od 10 kandidata žele da ih zastupaju u Saboru pa će se svi itekako boriti najprije za dobrobit građana a tek potom za svoju.

Avatar maroje.bartolic
maroje.bartolic
22:55 30.06.2016.

Jedan član, jedan glas, jedan kandidat. To je zaista demokratski i jača legitimitet.Deja vu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije