Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽUSTRA RASPRAVA

Bernardić: Zagreb treba dobiti spomenik Franji Tuđmanu, na njegovom trgu

Biljana Gaća i Davor Bernardić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/4
26.03.2017.
u 14:29

Bolje obrazovanje i društvo jednakih mogućnosti vidi kao rješenje demografskog sloma. Smatra kako aktualna Vlada sanira posljedice, a ne vidi uzrok problema.

- Mnogi žele da budete netko drugi, da promijenite karakter bivajući na čelnom mjestu SDP-, mlaki ste, neodlučni, nemate karizmu... započeo je voditelj Aleksandar Stanković emisiju Nedjeljom u 2 u kojoj gostuje predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Na pitanje je li teško kada se očekuje promjena karaktera, Bernardić je odgovorio:

- Mislim da treba biti autentičan i to je teži put. Pokazao sam odlučnost i hrabrost kad sam sa 29 godina odlučio konkurirati Milanu Bandiću.

Istaknuo je kako nije 'dužan krupnom kapitalu ni novinarskim lobijima, niti iza njega stoje udbaške strukture' i zato ga prozivaju neodlučnim.

Ne želi da se ono što predlaže svede samo na riječi, već inzistira na argumentima i konkretnim prijedlozima kao što je prijedlog o minimalnoj plaći. 

- Znam kako je to hraniti se u pučkoj kuhinji, moj otac se hranio ondje, rekao je, suosjećavši s građanima čija plaća nije dovoljna za osnovne životne potrebe.

Na pitanje gubi li poziciju u Zagrebu ako Anka Mrak Taritaš, čiju kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba podupire, izgubi na izborima, rekao je da Zagreb nisu ni imali i da neće podnijeti ostavku izgubi li lokalne izbore. 

Bolje obrazovanje i društvo jednakih mogućnosti vidi kao rješenje demografskog sloma. Smatra kako aktualna Vlada sanira posljedice, a ne vidi uzrok problema.

Naglašava kako je kurikularna reforma najbitnija stavka.

- Potrebno je više matematičke logike u školi - rekao je i objasnio kako treba uvesti i poduzetništvo kao predmet, poput Japana i Singapura, ali i graditi potencijale koji su individualni za svako dijete.

- Najvažnija borba protiv siromaštva je borba obrazovanje - zaključuje.

Kazao je kako se mladi obrazuju za burzu, a ne za rad, zbog čega odlaze u inozemstvo. Spomenuo je kako država nije dobra za male poduzetnike, a previše potpomaže velikim kompanijama. 

Kada je Agrokor u pitanju naglasio je kako građani ne smiju plaćati njegove dugove i da treba hitno restrukturiranja povodom čega mora obavijestiti i javnost. 

- Treba izabrati krizni menadžment koji će restrukturirati Agrokor. Agrokor je lice i naličje hrvatskog gospodarstva - rekao je. 

- Dobavljači se moraju restrukturirati kako ne bi ovisio o jednom kupcu - rekao je, spomenuvši kompletnu reorganizaciju hrvatsku gospodarstva tj. veća konkurentnost na sadašnjem monopoliziranom hrvatskom tržištu. 

Rekao je kako Vlada i oporba moraju imati konsenzus oko važnih pitanja, ali nedopustivo je što je premijer 'fasada' o kojoj ovisi izgled čitave stranke, a ispod nje se događaju nedopustive stvari poput plagiranja, namještanja natječaja,...

Kada je glas građana i populizam u pitanju dotakli su se i pitanja izbornog sustava. Njegova izjava kako bi predsjednica trebala birati tri ministra u Saboru podigla je veliku medijsku buru. 

- Predsjednica je direktno izabrana i ima veći legitimitet od premijera, a nema nikakve ovlasti - rekao je.

Osvrnuo se i na važnost slobode medija, a tjednik 'Novosti' ne smatra prijetnjom demokraciji ili diskriminativnim. 

 Aleksandar Stanković zatim mu je postavio tri ista pitanja kao i prije 7 godina kada je gostovao u emisiji, i na koje je tada dao odgovore koji su bili dvosmisleni i nekonkretni.

Je li Bandić korumpiran političar, pitao je.

- Postoje indicije da je.

Drugo pitanje bilo je treba li Franjo Tuđman dobiti spomenik u Zagrebu.

- Na Trgu Franje Tuđmana, da. 

- Je li Zoran Milanović radio greške?

- Čovjek koji radi čini pogreške, ali je i učinio mnogo toga dobrog - kratko je odgovorio.

Stanković ga je pitao koje konkretne mjere planira poduzeti zbog čega se Bernardić  još jednom vratio na obrazovanje.

Konkretno, želi obnoviti učeničke domove i poboljšati prehranu što će platiti porezni obveznici.

Stanković je kazao kako je to politički populizam, bez konkretnih financijskih mjera, a Bernardić mu je odvratio kako očigledno treba više poraditi na svojoj prezentaciji i PR-u jer mnoge mjere koje su već ostvarene ostaju nezapažene. Za to je još jednom okrivio 'nedostatak političkog backgrounda'. 

- Čovjek nekad treba krenuti od sebe - odvratio je Stanković.

Bernadić je pozvao i Mirelu Holy i Aleksandru Kolarić u svoju stranku, a za kraj je komentirao kandidaturu Brune Esih za gradonačelnicu. Smatra kako HDZ očigledno ima dva kandidata, a njihov je stav što se izbora za Zagreb tiče - i više nego jasan. 

>> Slučaj Saucha za nečiju je ostavku, a čiju, to bi morao odrediti Cvitan

>> Bernardić pokušava popraviti stranački rejting, koristeći tehniku slona u staklarnici

Ključne riječi

Komentara 23

PR
principjelannotsdp
14:04 26.03.2017.

A. Stanković pokušava spasiti Bernardića i SDP. Kao i većina medija u Hrvatskoj.

DU
Deleted user
14:27 26.03.2017.

Nadam se da ce ovih dana ugostiti i buduću gradonačelnicu Brunu.

TW
TWITOIST
15:16 26.03.2017.

Kaze Bernardic":Kad su god Hrvati bili jedinstveni ,pobjedili su ''Sramota buduceg doktora,bilo cega, da ne zna da su njegovi drugovi napustili Sabornicu ,kad su trebali podici ruku za hrvatsku neovisnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije