Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJEVICA I CRKVA

Bernardić je pokazao da je moguće biti ljevičar i vjernik

Davor Bernardić i Rajko Ostojić na polnoćki
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/5
29.12.2016.
u 23:35

Letica: Ne bih bio kritičan prema Bernardiću koga je Bog već nagradio jer mu se pojavila Nova ljevica pa će radikali ići prema toj stranci

Vodeći hrvatski političari vole se na velike katoličke blagdane slikati s biskupima i drugim crkvenim uglednicima. Dok se smatra samorazumljivim da Andrej Plenković, predsjednik konzervativnog HDZ-a, ima dobre odnose s kardinalom Josipom Bozanićem i Crkvom općenito, dolazak predsjednika SDP-a Davora Bernardića na polnoćku u zagrebačku katedralu izaziva svojevrstan šok.

Zašto ne idu u župnu crkvu

Posebno je bila žestoka reakcija dijela lijevih intelektualaca koji su Bernardića optužili za klerikalizam i izdaju sekularnog društva. Pritom su prešutjeli da su “Bozaniću pod noge” dolazili i deklarirani agnostik Ivo Josipović i ateist Zoran Milanović. Normalno je da postoji komunikacija između “crkvene i svjetovne vlasti” pa u tom smislu nema ništa čudno što šefovi stranaka komuniciraju s biskupima. Druga je stvar zašto političari dolaze na misu u katedralu, a ne u crkvu u svojoj župi u koju bi, ako su pravi vjernici, trebali ići na misu svake nedjelje. Sociolog dr. Slaven Letica prilično blagonaklono gleda na dolazak Davora Bernardića na polnoćku u katedralu. Naglašava da je dobro što se političari pojavljuju u bilo kakvim bogomoljama.

– Oni također traže i jednu vrstu publiciteta koja im je posebno potrebna nakon što su postali predsjednici stranaka. Ne bih bio kritičan prema Bernardiću kojega je Bog ove godine već nagradio jer mu se pojavila Nova ljevica pa će svi militantni ateisti, radikali i kriptokomunisti ići prema Novoj ljevici – ističe Letica dodajući da mu nije jasno kako netko može biti protiv toga da netko ide u crkvu.

– Mogu ići zbog tradicije, poštovanja vlastitih predaka, zbog obitelji, socijalnih obzira, ali i poštovanja birača. Dobar dio birača SDP-a su kršćani, naglašava Letica dodajući da je Bernardićev postupak razumljiv te da nije zloupotrijebio polnoćku kako bi dobio malo publiciteta.

– Naši ljudi birali su deklariranog ateista Mesića i agnostika Josipovića. Katolička crkva smatra da je agnosticizam također Božji dar. Crkva ima negativan stav samo prema militantnom ateizmu – zaključuje Letica.

Ideja solidarnosti

Sociolog religije dr. Ivan Markešić smatra da nikoga ne treba čuditi što je Davor Bernardić došao na polnoćku u katedralu zato što i u lijevim strankama ima jako puno vjernika. Čelni čovjek SDP-a je, kaže, želio pokazati da on želi suradnju s vjerskim vođom dijela svojih članova i birača.

– Vjernici su istodobno pripadnici religijske i političke zajednice. Biti na čelu lijeve stranke ne znači biti ateist ili agnostik. Biti na lijevoj strani znači također promovirati temeljne kršćanske vrijednosti kao što je solidarnost, briga za malog čovjeka, siromašne i odbačene – ističe Markešić dodajući da je Bernardić htio poslati poruku da se istodobno može biti ljevičar i katolik. Smatra da ovakav pristup može koristiti Bernardiću kod birača ako svoja nastojanja bude znao lijepo formulirati i uvjerljivo predstaviti.

>> U SDP-u tinja nezadovoljstvo: Evo što sve zamjeraju novom šefu

Komentara 101

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
00:12 30.12.2016.

To narod ne zanima, neka bude šta god oće, ukinite ovršni zakon, jeste li vi normalni pa narod vam skapava pod represijom, iseljava se okolo tražeći kruha, a vi radite ankete ko je pravi ili lažni vjernik, ovaj je lažnjak i svi oko njega, eto samo da vam skratim nedoumicu, ovršni zakon nas zanima, ukidaj il se miči sa vlasti.

TH
than
00:06 30.12.2016.

Jel' on ikada isao na misu do sada ? Iskreno ne znam, pa pitam. Ako je poceo ici kao politicar, onda je teski licemjer. Istina, niti drugi politicari nisu posebni po tome pitanju.

DU
Deleted user
00:10 30.12.2016.

Ništa čudno da nadrnovinari u Hr miješaju komuniste i ljevičare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije