Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik DESNO

Đapić odustao od kandidature za predsjednika: Podržavam Grabar Kitarović

Anto Đapić
Davor Višnjić/PIXSELL
05.12.2014.
u 11:14

"Kroz pretkampanju koja je vođena procijenio sam kako objektivno u ovom trenutku nemam izgledne šanse za polučiti rezultat koji bi opravdao moje sudjelovanje na ovim izborima", kaže Đapić.

Anto Đapić, predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove, je odustao od kandidature za predsjednika te je odlučio podržati HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović.

Priopćenje u kojem Anto Đapić objašnjava razloge svog izlaska iz utrke za Pantovčak prenosimo u cijelosti:

"Izvješćujem Hrvatsku javnost kako sam s današnjim danom odlučio izaći iz utrke za Predsjednika Republike Hrvatske. Iako sam ispunio sve pravno proceduralne pretpostavke za pravovaljanu kandidaturu za ovaj sam se potez nakon dugog razmišljanja odlučio iz nekoliko razloga: Kroz pretkampanju koja je vođena procijenio sam kako objektivno u ovom trenutku nemam izgledne šanse za polučiti rezultat koji bi opravdao moje sudjelovanje na ovim izborima. Nastavak moga sudjelovanja samo bi dodatno produbio razlike i probleme na hrvatskoj desnici i dodatno zbunio birače desno od centra koji žele promjenu na mjestu institucije Predsjednika Republike Hrvatske. Posljednjih dana i kampanja unutar kandidata na desnom političkom spektru izlazi iz okvira fair-play-a , te sam procijenio kako bih osobno ukoliko bih nastavio kampanju, morao u borbi za medijski prostor služiti se sličnim političkim metodama, a što svakako ne želim.

Potpora Kolindi Grabar Kitarović

Hrvatsko konzervativno biračko tijelo već puna tri mandata očekuje promjenu na čelu države i zbog toga smatram kako treba stvoriti priliku onom kandidatu ili kandidatkinji na tom političkom spektru koji ima šanse za pobjedu neovisno od naših međusobnih razlika. Isto tako smatram kako je Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO) politička stranka u nastajanju sa željom da se obnovi i preporodi hrvatska desnica, te sam procijenio kako prvi veliki politički izazov naše stranke ne smije biti svađa na desnici i praktički međusobne eliminacije prilika kako bi došlo do promjene na čelnom mjestu Republike Hrvatske. Analizirajući ponašanje ostalih dvoje kandidata sa uvjetno rečeno nacionalne desnice, smatram kako pri osobnom povlačenju iz utrke moram iznijeti svoj stav koga ću podupirati u nastavku predsjedničke kampanje.

Na sastanku predsjedništva Demokratskog saveza nacionalne obnove donijeli smo odluku o potpori gospođi Kolindi Grabar Kitarović za predsjednicu Republike Hrvatske. Naime, iz dosadašnjeg tijeka pretkampanje vidljivo je da drugi kandidat desnice dr. Milan Kujundžić čvrsto zagovara regionalizaciju Republike Hrvatske što je po našem političkom stavu potpuno neprihvatljivo od politike nacionalne desnice te ga je to i delegitimiralo kao kandidata desnice.

Prihvatila dvije točke programa

S druge strane, u razgovorima sa gospođom Kolindom Grabar Kitarović u posljednjih nekoliko dana moram istaknuti kako je načelno prihvatila dvije točke iz programa koji sam zastupao, a koje se odnose na ljudske sudbine pojedinaca i na sam odnos prema hrvatskim braniteljima. Naime, gospođa Grabar Kitarović u potpunosti je prihvatila kao svoju obavezu u slučaju pobjede na izborima učiniti sve kako bi izbavila hrvatskoj branitelja Velimira Marića iz srbijanskog zatvora.

Usuglasili smo se kako bi jedan od načina provedbe istog bio pravno i međudržavnim ugovorima pokriven, dogovor između Republike Hrvatske i Srbije da osuđenici za ratne zločine u Hrvatskoj i u Srbiji odsluže svoje kazne u svojim državama. Isto tako razgovarali smo o politici pomilovanja prema osuđenim hrvatskim braniteljima za kaznena djela počinjena u Domovinskome ratu. Mogućnost pomilovanja koje ima institucija Predsjednika Republike Hrvatske, aktualni Predsjednik praktički gotovo da i nije primjenjivao na hrvatske branitelje. Gospođa Kolinda Grabar Kitarović i ja osobno, usuglasili smo se da bi tu mogućnost predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zasigurno koristila u slučajevima humanog i zdravstvenog razloga.

Prihvaćanjem ovih dvaju prijedloga za koje smatram kako pokazuju odnos gospođe Kolinde Grabar Kitarović prema onima koji su stvarali Republiku Hrvatsku smatramo odluku o davanju potpore u cijelosti opravdanom. Ovim putem zahvaljujem se svim našim članovima, simpatizerima i građanima koji su dali svoju potporu mojoj kandidaturi. Sav taj trud itekako će se pokazati opravdanim u daljnjoj izgradnji Demokratskog saveza nacionalne obnove", stoji u priopćenju Ante Đapića.

>>Evo što predsjednički kandidati kažu o eutanaziji i slučaju Gregurić

>>Pada potpora Josipoviću i Grabar Kitarović, raste Kujundžiću

Komentara 59

SU
sungtakedo
11:34 05.12.2014.

Napokon da je hrvatski narod shvatio da se samo ujedinjeni možemo boriti protiv ove udbaško-komunističke bagre. Još da Kujundžić hoće doći pameti! Nakon prvog kruga ćemo vidjeti je li stvarno prohrvatski orijentiran, kao što priča, ako podrži Kolindu ili će se prodati Yusipoviću za sitne pare.

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
11:27 05.12.2014.

Kakav da je Anto Đapić, ovo sa regijama je istina. Regije nisu desna opcija nego one najgore EU ljevice koja je za osnivanje EU nacije i drzave.

Avatar mili99
mili99
11:31 05.12.2014.

Desnica ujedinjeno da se sruši ova NEhrvatska vlast. Samo Kujundžić još igra igricu s Josipovićem u kojoj sinkronizirano grade kampanju jedan drugome, ali uzalud vam trud svirači. Možete nakon izbora samo klavir svirati kod Josipovića doma, jer Kolinda je nova hrvatska predsjednica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije